Název: Smrt půvabného média: Detektivka ze staré Vídně

Název: Smrt půvabného média: Detektivka ze staré Vídně

Tisk

mediumPokud si chcete přečíst dobrou detektivku z období přelomu 19. a 20. století, ve které vystupuje i postava známého psychoanalytika Sigmunda Freuda, pak sáhněte po knize Smrt půvabného média z nakladatelství Portál. Nechybí v ní ani pořádná záhada - a atmosféra spiritismu, který se v té době těšil velké oblibě.

Kniha začíná schůzkou židovského lékaře Maxe Liebermanna se svým otcem v kavárně, kam vkročí také známý psychiatr Freud, jenž baví přítomný personál svými vtípky. Max Liebermann naslouchá otcovským radám týkajících se Maxovy nastávající - Clary. Je těsně před bouřkou. Zanedlouho se Liebermann, kterého, spíše než Clara, zajímá jeho hysterická pacientka - inteligentní anglická guvernantka - slečna Lydgateová, dozvídá o vraždě od svého přítele, policejního vyšetřovatele Oskara Rheinhardta. Jedná se o vraždu krásné ženy - Charlotte Löwensteinové, která se věnovala spiritismu a která byla talentovaným médiem. Pro spiritistický spolek je to velká rána, navíc se jedná o nevysvětlitelnou záhadu - záhadu zamčeného pokoje.

Detektivní román poutavě přibližuje konec 19. století, rozvoj vědy a nových uměleckých směrů, především však pokroky v psychiatrii a v rozvíjející se psychoanalýze. Doktor Liebermann společně s detektivem Rheinhardtem pracují pozvolna na případu, mezitím dochází k dalším událostem a záhada se blíží svému rozřešení. Doktor Liebermann se také stýká se Sigmundem Freudem a prohlubuje si své znalosti psychologie, které uplatňuje ve své práci.

O autorovi:

Frank Tallis je britský spisovatel a klinický psycholog. Přednášel klinickou psychologii na Institutu psychiatrie a neurovědy na King´s College v Londýně. Publikoval řadu odborných prací, ale píše rovněž beletrii. Je autorem série detektivek s hlavním hrdinou, vídeňským psychoanalytikem Maxem Liebermannem, a napsal i několik hororových románů. V Portále vyšla jeho kniha Posedlost láskou (2019).

Ukázka z knihy:

“Jsem jen uřícený,” přerušil ho Hölderlin. “Patrně jsem to přehnal.”
Bruckmüller přikývl a ukázal na knihu madame Blavatské.
“Smím?”
“Samozřejmě.”
Bruckmüller začal svazkem listovat a jen tu a tam se zastavil a začetl se. Když si dílo zběžně prohlédl, zvedl hlavu a upřel oči na svého společníka.
“Myslíte, že to udělal démon?” zašeptal.
“Podle ducha ano.”
“Jistě...ale já se ptám na váš názor, Hölderline. Vím, co řekl duch, ale co o tom soudíte vy?”
Hölderlin se neklidně rozhlédl po náměstí, jako by očekával, že je někdo špehuje. Kolem však bylo prázdno.
“Myslím, že to možné je. Nicméně…” odmlčel se a chvilku si pohrával se lžičkou. “Mám podezření, že pan Überhorst je jiného názoru.”
“Nedokáže připustit, že si slečna Löwensteinová zahrávala s černou magií,” podotkl znalecky Bruckmüller. “To je ale bláhové.”
“To jistě, ale mám dojem, že to není všechno.”

Autor: Frank Tallis
Překlad: Petra Hesová
Žánr: detektivní román
Vydáno: 2020
Stran: 240
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 90 %

medium

https://obchod.portal.cz/beletrie/smrt-puvabneho-media/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Skleněný trůn překračuje hranice svého žánru

skl200Skleněný trůn se stal jednou z nejočekávanějších Young Adult knih v tomto roce. Sarah J. Maas totiž napsala opravdu dobrý začátek nové série, který je v porovnání s konkurenty znatelně odlišný.

...

Literatura

I Chirurg tvrdý chleba má

chirurg 200Před pár dny vyšel v nakladatelství HOST další román Petry Dvořákové. Ta nás po Dědině pozvala do lékařského prostředí, kde je hlavní hrdinou Chirurg.

 

...

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

Vrabčáka Ríšu čeká další dobrodružství – Letíme 2 je právě v kinech

Letime 2 200Zábavný animák pro celou rodinu v podobě velkolepého ptačího dobrodružství je zpět! Malý vrabčák Richard stále žije se svou rodinkou čápů, která ho vychovala. Tak jako každý rok se chystají přezimovat u Velkého jezera v severní Africe, a Richard...