Pod svícnem tma je příběhem hrdinství za druhé světové války

Pod svícnem tma je příběhem hrdinství za druhé světové války

Tisk

Neumann Pod svicnem wPod svícnem tma je netradiční vyprávění Ariany Neumann o holocaustu a životu jedné špatným osudem stíhané rodiny. Nabízí opravdu velice silný příběh plný hrdinství, ale i vyrovnávání se s minulostí.

 

Venezuelská spisovatelka s českými kořeny jednoho dne našla doklad totožnosti s otcovou fotkou, ale zcela jiným jménem. Pocházel z období druhé světové války, o kterém její tatínek vždy mlčel. Očividně před ní tají velké tajemství, které se rozhodne vlastními silami rozluštit. A k jeho úplnému rozuzlení dospěje až po smrti svého stvořitele.

Hned na začátek si musí čtenář uvědomit, že se jedná o hodně osobní příběh jedné rodiny. V prvních několika desítkách stran se postupně seznamujete s rozšířeným příbuzenstvem, sledujete dětství i dospívání některých jedinců, poznáváte koníčky a pracovní činnost členů této famílie, a především se dozvídáte první podrobnosti o začátcích zkoumání vypravěčky, Ariany Neumann.

Právě postupné odhalování skutečností, pátrání po neznámých příbuzných a následné rozhovory s nimi jsou jedním z nejzajímavějších faktorů knihy, který vás prostě bude bavit. Pro autorku to vlastně byla taková detektivka, ovšem ovlivněná reálnými osobnostmi a tragickými událostmi.

Postupem času se čtenář dostává do období, kdy Hitler a jeho stoupenci začali ovlivňovat dění v celé Evropě. Vzhledem k faktu, že valná část přítomné rodiny byla židovského původu, samozřejmě je čekal nelehký osud. Konkrétním způsobem se dozvídáte o jejich persekuci, různých nařízeních a zákonech, které začínaly nejdříve platit v Německu a posléze i v Protektorátu Čechy a Morava.

Rodina Neumannových se ovšem nehodlala jen tak vzdát a až do poslední chvíle bojovala, aby se vyhnula následným nechvalně proslulým transportům. V uvozovkách nejlépe na tom byl právě tatínek spisovatelky Hans, který se nikdy nedostal do koncentračního tábora. Bohužel se musel smířit s tím, že velká část jeho rodiny odjela do Terezína nebo následně do Osvětimi.

Prožitky z těchto táborů poznává čtenář zejména díky nalezeným dopisům, dozvídá se základní informace o jejich chodu, a především vnitřních pocitech uvězněných. Samozřejmě se po většinou nejedná o nic pěkného, i když se někteří z nich stále snaží udržet si optimismus.

Vedle toho je tu ovšem příběh samotného Hanse, který se rozhodl držet pořekadla „Pod lampou je největší tma“. Pod falešnými doklady totiž utekl do Berlína, centra nacistické moci, kde začal pracovat jako chemik. Je tedy zajímavé pozorovat i ten pohled, kterak mladý muž obelstil celou třetí říši. Neznamená to ovšem, že by o nic nepřišel. Zachránil si sice vlastní život, ale přesto nakonec nemohl být příliš šťastný.

Jak sami vidíte, kniha nabízí komplexní pohled na rodinu Ariany, který obsahuje hned několik pohledů na nacistickou krutost a stíhání židů. Jedná se o opravdu poutavý příběh, navíc doplněný řadou fotografií. Ty jsou uveřejněné průběžně v textu a zobrazují zúčastněné osoby v průběhu desetiletí od doby před válkou až téměř do současnosti.

Povídání sice začíná v zahraničí, ale často se přesouvá do tehdejšího Československa, díky čemuž je pro nás ještě atraktivnější. Navíc upozorňuje na síně památníku obětem holocaustu v Pinkasově synagoze, kde je uvedeno i jméno hlavního hrdiny tohoto příběhu Hanuše Stanislava Neumanna – Hanse. Místo roku úmrtí jako u ostatních zapsaných je zde otazník. Tento muž totiž dokázal nad zlý protivníkem zvítězit svou odvahou a chytrostí.

big pod-svicnem-tma-fw0-435442

Název: Pod svícnem tma

Autor: Ariana Neumann

Překlad: Jiří Hanuš

Žánr: Historická literatura, Biografie

Nakladatelství: Argo

Rok vydání: 2020

Počet stran: 352

Hodnocení: 90 %

argo.cz/knihy/pod-svicnem-tma/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vidět rozzářené oči je velmi dojemné!

ducho200Pečovatelskou službu Kvalitní podzim života není třeba dlouze představovat. Již přes dva roky se tým paní ředitelky Lenky Klestilové s obrovskou láskou a péčí stará o seniory v přilehlém okolí Vestce. Stejně jako v předešlých letech, tak i konec loňskéh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Španělská chřipka: Příběh pandemie 1918

csm 102 Spanische Grippe T 9783899195125 7cc6b46d6e 200Nakladatelství Vitalis vydává novou obrazovou publikaci, tentokrát u příležitostí stoletého výročí pandemie španělské chřipky, která po první světové válce zko...


Literatura

Opravdu temná krimi: Hlava plná strachu

hlava plna strachuZačátkem roku vyšla v nakladatelství Kalibr již třetí kniha ze série Případy Rosalind Krayové britského autora Roba Ashmana. Příběh se jmenuje Hlava plná strachu a už na obálce knihy se dovídáme, že jde o krimi jen pro silné pova...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

HZ perexMožná máte knihy známé dvojice „Zikmund a Hanzelka“ do poslední přečtené. Možná je odmala vídáváte v knihovně, ale ještě jste se do nich nezačetli a jen tak vzdáleně tušíte, o co v nich kráčí. Třeba vás k objevování díla H+Z nakopne fil...