Investigativní novinář zpovídá elitního policistu

Investigativní novinář zpovídá elitního policistu

Tisk

30 let pod prisahou perexČlověk, aby si mohl udělat vlastní názor, potřebuje znát i druhou stranu mince. V případě různých závažných kauz, jejichž náhled nabízí média často zkresleně, je to dost důležité. Toho si je vědom i dlouholetý elitní policista Robert Šlachta, který navázal spolupráci s novinářem Josefem Klímou. Právě tato dvojice, novinář se schopností pokládat otázky přímo na tělo a orientující se v mediálním prostředí, a policista objasňující svou každodenní práci, dávají knize punc výjimečnosti.

 


Josef Klíma je znám jako investigativní žurnalista, o Robertu Šlachtovi, bývalém řediteli Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, se veřejnost dozvídala sporadicky a téměř vždy jen negativně. Smyslem jejich rozhovoru není ukázat ho v lepším světle, ale odkrýt každodenní mravenčí práci, na které se podílel se svými spolupracovníky.

V rozhovoru se dotknou doby, kdy „šlapal chodník“, pokračují činností na zásahovce v Brně, přechodem do Prahy a končí na Celní správě. Na konkretní dotazy dostává Josef Klíma konkrétní odpovědi.

„Vraťme se ale ještě k Babišovi a k té nálepce, že jste byl jeho muž. Vy jste se s ním přece stýkal víc.“

„Já jsem se s ním sešel ještě asi na dvou nebo třech kauzách, když byl ministr a řešili jsme věci kolem jeho osobní bezpečnosti , ale tehdy se ještě vůbec nespekulovalo, že by měl Šlachta něco s Babišem. To až když došlo na tu reorganizaci v roce 2016, při které se nás zastal. A pak se vlastně začalo spekulovat, že celá kauza Nagyová možná proběhla jen proto, aby padla ODS a Babiš se mohl dostat k moci. No prostě úplné nesmysly. Kdybych byl opravdu jeho muž a měli jsme spolu tichou dohodu, že přejdu k celníkům, tak jsem v pohodě mohl navázat a nemusel dělat všechno znovu. Psychotesty, fyzické testy, výběrové řízení na vedoucího pracovníka .... Jen samo výběrové řízení do funkce ředitele sekce trvalo čtyři hodiny, devítičlenná komise mě grilovala a doporučili mě jednohlasně“.

Zajímavé je vyprávění o začátcích i o jeho vděčnosti starším kolegům, kteří ho zasvětili do problémů drogomafií a padělání peněz. Styl práce Roberta Šlachty vedl k úspěchům, po 16 letech odchází do Prahy. Při práci na kriminálce zjišťuje, že nelze oddělit ekonomiku od organizovaného zločinu, který prorůstá až do nejvyšších míst. Proto jmenovitě oceňuje ty, kteří prokázali odvahu a důvěřovali mu. Také musel často přesvědčovat své podřízené, že jejich práce má smysl, aby mu neodcházeli. O účinnosti jím prosazovaných metod se čtenář přesvědčí, když z jednoho případu se nečekaně rozvine další, často mnohem závažnější. O některých kauzách, na nichž pracoval, mluví velmi otevřeně, pouze u těch, které ještě soud neuzavřel, jen částečně. I přes negativní zkušenosti s mašinérií soudního systému věří, že "padne komu padne" podle práva.

Poodhaluje existenci rivality mezi jednotlivými policejními útvary, důvody, proč nemá rád policejní inspekci, jak si považuje práce státních zástupců i to, že ne každá reorganizace je přínosem.

O osobním životě se moc nedozvíte, byl to workoholik tělem i duší, ale vybral si to tak sám. Účelem knihy není kritizování či pomlouvání všech, Šlachta zná své chyby z mnohých se snažil poučit. Celý život pomáhat lidem a sloužit vlasti pro něho není prázdnou frází.

Soudní líčení trvají mnohdy léta a proto není od věci občas v knize zalistovat a připomenout si, jak to tehdy vlastně začalo.

30 let pod prisahou

Třicet let pod přísahou
Autoři: Robert Šlachta a Josef Klíma
Žánr : autobiografická
Nakladatelství: Euromedia Group a.s. v edici Universum
Rok vydání: 2020
Počet stran: 352 + 24 stran přílohy
Hodnocení: 95 %
Zdroj fota: nakladatelství
www.euromedia.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniel Čech: „Já zcela nepatrioticky na české filmy vůbec nechodím. Přijde mi to všechno na jedno brdo a pořád s těmi stejnými herci.“

daniel-cech 200Daniel Čech je na českém uměleckém poli jako doma. Nejvíce vešel do podvědomí televizních diváků v zábavném pořadu Na stojáka. Jeho stand-upy jsou nezapomenutelnými zážitky každého návštěvníka. Kromě toho se věnuje i film...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Skutečný příběh britského vojáka, který byl vězněm v Osvětimi


saboter z osvetimi perexArthur Dodd byl britským vojákem, který během druhé světové války upadl do německého zajetí. Jeho strastiplná cesta ho dovedla až do nechvalně proslulého osvětimského zajateckého tábora Monowitz, kde stráv...


Literatura

WhistleBloweři v knize Jana van Helsinga: Dejte si k tomu něco ostřejšího

blower perexO obou autorech lze říci, že skutečně umí proniknout do světa za oponou, konspirací, ověřování neskutečného a posvítit pořádně pod oponu lží a iluzí světovlád. Těžké téma? To rozhodně, takže čtenář jistě ocení, že kniha je koncipována formou ro...

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Plzeňské Finále opět přichází

FP perexŠkarohlíd by mohl namítnout, že ocenění určených pro domácí audiovizuální tvorbu je nějak moc - vedle Českých lvů jsou to Trilobiti, dále ceny filmové kritiky a nyní též Zlatí ledňáčci udělovaní festivalem Finále ...