Neutuchající studna imaginace vyústila v Imaginárního přítele

Neutuchající studna imaginace vyústila v Imaginárního přítele

Tisk

imaginarni pritel 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr lahůdku pro všechny fandy hororově laděných propracovaných příběhů á la Stephen King – teprve druhou knihu Američana Stephena Chboskyho s názvem Imaginární přítel. Věřte nebo ne, adorovaného Kinga s přehledem strčí do kapsy!



O autorovi

Stephen Chbosky (*1970) je spisovatel, režisér a scénárista. Jeho první film The Four Corners of Nowhere měl premiéru na festivalu v Sundance. Kromě toho byl editorem sbírky krátkých povídek Pieces a napsal scénář k filmové adaptaci muzikálu Bohémové (Rent), byl též spoluautorem scénáře k postapokalyptickému seriálu Jericho. Ten, kdo stojí v koutě (The Perks of Being a Wallflower, 1999) je jeho první román. Podle své knihy natočil stejnojmenný film (2012) s Loganem Lermanem a Emmou Watson v hlavních rolích.

Rodinný příběh z maloměsta

Mladá, krásná a houževnatá Kate Reesova uteče se svým sedmiletým synem Christopherem před násilnickým přítelem Jerrym do městečka Mill Grove v Pennysylvánii, které je malé, bezpečné a obklopené lesy. Snaží se dát svůj život do kupy, najít si práci a vytvořit pro sebe i syna nový domov a zdá se, že našla, co hledala. Christopher se však ztratí na šest dní v rozlehlém Apoštolském lese a poté už nic není jako dřív. Najde si imaginárního přítele, který mu pomáhá, ale zároveň po něm chce něco na oplátku. A tehdy se vše začne komplikovat – a zasáhne to do života všech obyvatel původně poklidného městečka.

Klady bez záporů

Mezi hlavní přednosti knihy patří působivé vykreslení postav a jejich myšlenkových pochodů, aspirací a ambicí. Ať se jedná o děti a jejich svéráznou nevinnou mysl, nebo obraz dospívající dívky svázané přísnou vírou či vhled do nitra matky, jež by pro své dítě udělala cokoliv. Postav tu máme přehršel, ale každá je svým způsobem jedinečná, zapamatovatelná a není to tak, že byste museli dlouze uvažovat, kdo ke komu patří nebo co kdo dělá.

Nejen, že tento originální příběh sám o sobě je plný zvratů a práce s gradací napětí je odvedena na jedničku, ale taky tu působí jeden netradiční prvek a to typografická sazba smíšená. Různé druhy, velikosti a fonty písma vyprávění posouvají na další level a odkrývají nové úzkosti různých postav, ať už živých, či imaginárních.

Jde teprve o druhou autorovu knihu - kterou vydal dvacet let po svém debutu! – ale v symbolice a motivech se vyzná a velmi obratně s nimi pracuje. Za leitmotiv knihy se dá považovat rodina, pocit sounáležitosti a nekonečný boj dobra a zla. Pak tu máme celou škálu dalších motivů – od významu mraků a přírody jako takové, přes jeleny, až k víře a náboženství jako takovém.

Lepší Kingovka

Mistr hororů King patří mezi mé nejoblíbenější autory a i proto jsem k této knize přistupovala velmi kriticky, s nevelkým očekáváním. Ale upřímně mohu říci, že absolutně překonala mé nejdivočejší sny – a to nemyslím v přeneseném slova smyslu – opravdu jsem měla noční můry. Ale když se člověk rád bojí, tak tohle musí být jednoznačně považováno za klad knihy. Byla to prostě jedna velká emocionální jízda, ať už samotný příběh plný nečekaných událostí, hra se sazbou, barvité postavy, do kterých vkládáte naděje a prostě jim fandíte. Doporučuji všem kingofilům a příznivcům hororové literatury vysoké úrovně.

imaginarni pritel

Název: Imaginární přítel
Autor: Stephen Chbosky
Název originálu: Imaginary Friend (2019)
Žánr: horor
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 656
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/imaginarni-pritel/kniha/10481/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Rohlíček: Divadelní prostředí se mi vždy líbilo

Rohlicek perexPochází z umělecké rodiny a divadlo zná od dětství. Dvanáct let byl v angažmá plzeňského Divadla J. K. Tyla a již nějakou dobu jezdí Zdeněk Rohlíček se svoji maminkou Evou Hruškovou s jejich rodinným divadlem po celé republice. Jejich předst...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Být primátorem je dřina

zpupnost 200V nakladatelství Kalibr vyšla kniha Zpupnost. Jedná se o thriller z prostředí komunální politiky, jehož autorkou je bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

...

Literatura

Bear Grylls: Bláto, pot a slzy

blato pot a slzy 200Nakladatelství Jota vydalo v červenci autobiografii Beara Gryllse, která musí zaujmout všechny příznivce této nejen televizní persony. Jaké bylo jeho dětství, co ho formovalo v dospívání a jaké to bylo, vystoupat jako jeden z ne...

Divadlo

15 let soudobé hudební scény Městského divadla v Brně


15 let MDB perexJe to až neuvěřitelné, ale skutečně uběhlo patnáct let od premiéry muzikálu VLASY, díla, které mělo premiéru na své Hudební scéně. Od prvního uvedení v roce 2005 do konce září 2019 zde bylo uvedeno šedesát osm (!) premiérových tit...

Film

Hledání smyslu podle Petra Weigla

weigl rusalka perexRežisér Petr Weigl (narozen 1939) si mezinárodní věhlas získal vypravěčsky stylizovanými, výtvarně vytříbenými přepisy zejména oper, ale nejen jich. Získal za ně ocenění v zahraničí i doma (Trilobit, Cena Čs. televize...