Mít v hlavě mozek génia není jen tak

Mít v hlavě mozek génia není jen tak

Tisk

mozek genia 200V nakladatelství Listen pod Euromedia Group vyšla kniha Jana Smutného s názvem Mozek génia. Pokud hledáte nějakou dostatečně švihlou jízdu, tak si ji nenechte ujít!

 

 

 

Kniha Mozek génia má takovou anotaci, že jsem si ji zkrátka musela přečíst. Posuďte sami: „Pravda, láska a kokain. Nebo piko? Nikdy nevíš. Míla aspoň ví, že dělat dobře špatnou věc je morální maximou, se kterou jako copywriter dojdeš nejdál. Když ale dostane zakázku, co konečně dává smysl – kampaň pro Státní agenturu pro eliminaci ekoapokalypsy –, zahoří touhou otočit šikmou plochu vzhůru nohama. Bum, sypejte miliony. Ještěže pro skutečného génia nejsou všední malichernosti jako pobodání, dočasná slepota, kolaps organismu nebo ezoterapie v lese kdesi za Bruntálem ničím jiným než zastávkou na křížové cestě. Zastávkou na znamení.“

Pokud vám tohle zní šíleně (nebo vám vadí vulgarismy), tak knihu raději odložte, protože autor se s tím rozhodně nemaže. Já jsem také od prvních vět lapala po dechu, fascinovaně hleděla, občas něco nevěřícně předčítala manželovi, ale hlavně jsem se smála. Jan Smutný mě zkrátka dostával vším, co na mě chrlil a já jej brzy za takové psaní začala obdivovat.

„A to je katolík?“
„Tak maximálně postkatolík. Nebo spíš postapo katolík.“
„Nebo spíš pi*us,“ nadhodím.
Marie přikývne. Pak zavrtí hlavou.
„Sama jsem p*ča,“ řekne.
„No tak to každopádně,“ beru ji kolem ramen. „A navíc tady lidi málo hulej.“
Ale můj humor nefunguje, netrefuje, klouže po ní jako dobromyslné poznámky Karla Šípa, dnes to opravdu není Ricky Gervais. Říkám si, že bych mohl pro jednou zjemnit a vzhledem k vypjaté situaci nahodit spíš něžného gentlemana Honzu Rosáka, ale bojím se, aby z toho nevyskočil úlisný a věčně ztopořený Marek Eben. (str. 104)

Mozek génia není žádnou „vyšší“ literaturou, podle mě se nestane klasickou ani bestsellerem, jak se píše na přebalu, ale je takovou výpovědí doby. Mladý Míla pracuje v reklamce, bere drogy, holduje alkoholu, má své přátele i potřeby. Také se zaplete do problémů, zlobí jej zdraví a snaží se vyřešit rodinné problémy. Má toho naloženo docela hodně a je na něm, aby se se vším nějak popral.

Já už jsem hodně dlouho takovou knihu nečetla, připomněla mi snad jen román Eskejp od stand-up komika a copywritera Jiřího Charváta, i když těžko říct čím přesně. Čtení knihy byl pro mě zážitek, na autora jsem se dokázala naladit a hlavně jsem se dobře pobavila.

Jan Smutný se podle Databázeknih.cz narodil v roce 1985, v roce 2013 napsal knihu Hmotný bod a o rok později Román Ďábel.

mozek genia

Mozek génia
Autor: Jan Smutný
Žánr: beletrie, humor, česká literatura
Nakladatelství: Listen (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 160
Hodnocení: 82 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/444648-mozek-genia.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rozfoukejte mozkovou mlhu a žijte kvalitnější život!

Mozkovamlha perexTakzvaná mozková mlha představuje problém, který vám může dost zkomplikovat život. Zahalí vaše myšlení do mraku, zablokuje kreativitu a motivaci, a dokonce vám dokáže vzít i chuť do života. Navodí vám pocit, že jste se zasekli, slova z vá...


Literatura

První den mého života – kniha o smrti, plná života

Prvni  den zivotaKdyž Napoleon kouká z Manhattan Bridge do chladné řeky, přemítá, jak je možné, že se dostal až sem. On, který jako výborný řečník a motivátor dává lidem naději. Říká jim, že stojí za to žít, a že jejich ži...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...