Myslel si, že jeho život už nemůže být horší. Ale pak ho spolknul eskalátor

Myslel si, že jeho život už nemůže být horší. Ale pak ho spolknul eskalátor

Tisk

eskalator perexDamián je obyčejný kluk. Nevyniká krásou, inteligencí, talentem, smyslem pro humor ani roztomilostí. To by možná ani nevadilo, kdyby nebyl jediným průměrným a nezajímavým dítětem ve skupince sedmi sourozenců.

 


Jako by to nebylo málo, nemá ani kamarády, ani holku… a navíc ho starší kluci šikanují. Damián si myslí, že jeho život za moc nestojí a že horší to už ani nemůže být. V tom se však mýlí. Jednoho dne ho totiž spolkne eskalátor a on se ocitne v tajemném Podúdolí. Tam potká Quida, kluka, který umí létat. Nový svět Damiána děsí, a tak by udělal cokoliv, co by mu pomohlo dostat se zpátky domů. I kdyby to mělo znamenat, že pomůže lidem v Podůdolí získat zpět jejich svobodu.

Druhá kniha talentované české autorky
Kniha …a pak ho spolknul eskalátor je druhotinou talentované české autorky Kláry Mayerové, která zaujala už svým předešlým příběhem nesoucím název Kdy má králík bobky?. Ve své novince se zaobírá motivem odlišnosti, tolerance, respektu a šikany. Protože je kniha určená primárně mladším čtenářům, jsou tato témata nenásilně zakomponována do dobrodružného příběhu o přátelství a záchraně pohádkové země.

Kreativní a poutavé vyprávění
Příběh se drží osvědčené dějové linie. Na první pohled obyčejný hrdina se dostává do kouzelné krajiny, ve které lidé trpí kvůli krutému vládci. Svět Podúdolí je však originální a do detailů promyšlený, takže si ho hned zamilujete. To platí i pro postavy, které v něm žijí. Autorka byla při vymýšlení jednotlivých schopností a reálií opravdu kreativní, a tak čtenář dostane poutavé vyprávění protkané jemným humorem. Prolog o černé a bílé květině na první pohled s Damiánovým příběhem nesouvisí. Jejich propojení je však zajímavé, smysluplné, a především dobře zpracované.

Hrdina, který pochybuje
Jednou z nejlepších částí knihy je kapitola, ve které Damián přemýšlí o tom, že vládcův zákeřný plán možná není tak špatný, jak vypadá. A nejen to – on se ním rozhodne inspirovat. Tu špatnou věc nakonec samozřejmě neudělá, přeci jen je to hlavní kladný hrdina, ale to, že pochybuje a na chvíli podlehne pokušení, ho dělá realističtějším a umožňuje čtenářům se s ním snadno ztotožnit. Protože i ti nejlepší z nás občas pochybují a mýlí se.

Kniha …a pak ho spolknul eskalátor má tedy všechno, co od poutavého příběhu očekáváte. Sympatického uvěřitelného hrdinu, dobrodružnou výpravu, přátelství i boj za svobodu. A k tomu poselství, které přiměje k zamyšlení a o kterém se dá s malými čtenáři diskutovat.

eskalator

…a pak ho spolknul eskalátor
Autorka: Klára Mayerová
Žánr: kniha pro děti a mládež
Vydáno: Altenberg, 2020
Počet stran: 267

Hodnocení: 90%

alten-berg.cz/pro-deti-a-mladez/45-a-pak-ho-spolknul-eskalator


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Panenství je drahé a mouchy na WC jsou důležité

altŽijeme v uspěchané době plné komerce a naším světem hýbe – ekonomika. Pro mnohé z nás pojem, který sice akceptujeme, ale jeho komponenty, jako inflace, hrubý domácí produkt, efektivita investičních pobídek a další ryze ekonomic...


Literatura

Bang! Bang! Motherfucker!

100 naboju 200100 nábojů: Posmrtné blues je dalším zářezem na pažbě Briana Azzarella, který se v mých očích v posledních měsících dostává blíž a blíž k výšinám komiksových tvůrců. Brian napsal další skvělý scénář o osude...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Antropologický výzkum v kuchyních starých mládenců

kitchen 200Nedávno jsem se přesvědčila o tom, že inspirace může přijít opravdu kdekoliv a kdykoliv. Na přednášce o antropologii nám byl v rámci metod zkoumání doporučen norsko-švédský film Povídky z kuchyně. A jako správný zapálený fanoušek antropologick...