Myslel si, že jeho život už nemůže být horší. Ale pak ho spolknul eskalátor

Myslel si, že jeho život už nemůže být horší. Ale pak ho spolknul eskalátor

Tisk

eskalator perexDamián je obyčejný kluk. Nevyniká krásou, inteligencí, talentem, smyslem pro humor ani roztomilostí. To by možná ani nevadilo, kdyby nebyl jediným průměrným a nezajímavým dítětem ve skupince sedmi sourozenců.

 


Jako by to nebylo málo, nemá ani kamarády, ani holku… a navíc ho starší kluci šikanují. Damián si myslí, že jeho život za moc nestojí a že horší to už ani nemůže být. V tom se však mýlí. Jednoho dne ho totiž spolkne eskalátor a on se ocitne v tajemném Podúdolí. Tam potká Quida, kluka, který umí létat. Nový svět Damiána děsí, a tak by udělal cokoliv, co by mu pomohlo dostat se zpátky domů. I kdyby to mělo znamenat, že pomůže lidem v Podůdolí získat zpět jejich svobodu.

Druhá kniha talentované české autorky
Kniha …a pak ho spolknul eskalátor je druhotinou talentované české autorky Kláry Mayerové, která zaujala už svým předešlým příběhem nesoucím název Kdy má králík bobky?. Ve své novince se zaobírá motivem odlišnosti, tolerance, respektu a šikany. Protože je kniha určená primárně mladším čtenářům, jsou tato témata nenásilně zakomponována do dobrodružného příběhu o přátelství a záchraně pohádkové země.

Kreativní a poutavé vyprávění
Příběh se drží osvědčené dějové linie. Na první pohled obyčejný hrdina se dostává do kouzelné krajiny, ve které lidé trpí kvůli krutému vládci. Svět Podúdolí je však originální a do detailů promyšlený, takže si ho hned zamilujete. To platí i pro postavy, které v něm žijí. Autorka byla při vymýšlení jednotlivých schopností a reálií opravdu kreativní, a tak čtenář dostane poutavé vyprávění protkané jemným humorem. Prolog o černé a bílé květině na první pohled s Damiánovým příběhem nesouvisí. Jejich propojení je však zajímavé, smysluplné, a především dobře zpracované.

Hrdina, který pochybuje
Jednou z nejlepších částí knihy je kapitola, ve které Damián přemýšlí o tom, že vládcův zákeřný plán možná není tak špatný, jak vypadá. A nejen to – on se ním rozhodne inspirovat. Tu špatnou věc nakonec samozřejmě neudělá, přeci jen je to hlavní kladný hrdina, ale to, že pochybuje a na chvíli podlehne pokušení, ho dělá realističtějším a umožňuje čtenářům se s ním snadno ztotožnit. Protože i ti nejlepší z nás občas pochybují a mýlí se.

Kniha …a pak ho spolknul eskalátor má tedy všechno, co od poutavého příběhu očekáváte. Sympatického uvěřitelného hrdinu, dobrodružnou výpravu, přátelství i boj za svobodu. A k tomu poselství, které přiměje k zamyšlení a o kterém se dá s malými čtenáři diskutovat.

eskalator

…a pak ho spolknul eskalátor
Autorka: Klára Mayerová
Žánr: kniha pro děti a mládež
Vydáno: Altenberg, 2020
Počet stran: 267

Hodnocení: 90%

alten-berg.cz/pro-deti-a-mladez/45-a-pak-ho-spolknul-eskalator


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kuly z Desmod by si na zábavě klidně zazpíval své písně!

desmod kuly 200Festivalová sezóna pomalu končí a my přinášíme rozhovor s Máriem „Kully“ Kollárem ze slovenských Desmod. Jaké byly letošní koncerty, jak vzpomíná na začátky kariéry a co si myslí o moderních technologiiích...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vláda teroru Hillary Clintonové

Vlada teroru perexV nakladatelství Euromedia Group vychází politický thriller Vláda teroru (State of Terror) hvězdných spoluautorek Hillary Rodham Clintonové a Louise Pennyové v překladu Libuše a Luboše Trávníčkových.

...

Literatura

Hana, román, který opravdu stojí za pozornost

Hana perexBez dechu, doslova přes noc jsem si přečetla román Aleny Mornštajnové s názvem Hana. Příběh dívky Miry, její tety Hany a dalších příbuzných židovského původu z malého městečka Valašské Meziříčí je velmi dojemný a vtáhne čtenáře okamžitě do děje.

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...