Dějiny českého venkova v příběhu Ouběnic

Dějiny českého venkova v příběhu Ouběnic

Tisk
ImageDějepisec Josef Petráň, dozajista patriarcha naší historické vědy, se celá desetiletí vracel k rodné vesničce Ouběnice, nejprve v rámci badatelských povinností, později řekněme i z fanouškovského zájmu. Však první kniha věnovaná této vsi (a dovedená až k roku 1918) vyšla přímo v Ouběnicích, zjevně určena především místním. Nevím, jak ji přijali, avšak záhy ji "celostátně" vydalo Nakladatelství Lidové noviny. Příznivý ohlas přiměl autora, aby pojednání doplnil o druhý svazek, věnovaný událostem novějším. A konečně nyní vychází jakási syntéza autorova dosavadního průzkumu nazvaná Dějiny českého venkova v příběhu Ouběnic.

Petráň přejímá text ze svých předchozích publikací, ale současně jej jednak doplňuje a rozšiřuje, jednak přidává nové kapitoly, aby lokální dění spojené s Ouběnicemi a jejich okolím provázal s událostmi celospolečenského dosahu, aby je zasadil do kontextu obecného dějinného vývoje. Lze tudíž tvrdit, že mikrohistorii omezenou na předem vytyčené území zasazuje do velkých Dějin - a zpětně zjišťuje, jak rozhodnutí přijatá na centrální úrovni se odrážela v podmínkách jedné malé vsi.

V téměř tisícistránkovém pojednání, které prozrazuje pečlivé obeznámení s početnými archivními materiály (ale také konfrontaci s osobními vzpomínkami, sahajícími do meziválečného období), velice čtivě, a přitom doložitelně rekonstruuje události dávné i téměř současné. Důraz přitom klade na zjišťování osudů jednotlivých lidí s Ouběnicemi spojenými, zvláště pak ve dvacátém století, kdy může čerpat z obecní kroniky, dochovaných vzpomínek a rodinných záznamů.

Začíná dávnými pověstmi, všímá si středověkého osídlení, zkoumá odraz husitských bouří i zvěstí navázaných na blízkou horu Blaník. Tam se má ukrývat, jak ostatně víme i díky jedné z her uváděných v Divadle Járy Cimrmana, vojsko, které má českému národu vyjet na pomoc, až bude nejhůře. (Jen nikdo netuší, kdy to má nastat, neboť - jak praví klasik - nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř.)

Image

Autor načrtává široké spektrum pohledů na rodný kraj: zabývá se fungováním šlechtického velkostatku, světem poddaných, trhy i řemesly, také školstvím či hrdelním soudnictvím. Přibližuje zkázonosný dopad třicetileté války i násilnou rekatolizaci, poukazuje na změny přicházející od druhé půle 18. století s nástupem osvícenství. Probírá i století následné s významným dopadem, jaký s sebou neslo zrušení roboty. Dokáže již plastičtěji přiblížit všední život na vesnici, popsat nejen, jak a v čem lidé bydleli, ale také, co je vzrušovalo. Soudní akta a policejní záznamy prozrazují, že se často soudili o meze mezi svými poli, o urážky na cti, že docházelo ke rvačkám a krádežím, že už tehdy se toulaly skupiny "nepřizpůsobivých".

A Petráň se pozvolna dostává k podrobnějšímu vypsání konkrétních lidských osudů, které se mu daří rekonstruovat - jakoby zástupně přibližuje tři zástupce důležitých profesí: místního kněze, učitele a statkáře. Všichni se narodili v druhé půli 19. století a také se dožili vzniku samostatného československého státu. Leccos poučného se dovíme o svárlivém, rebelujícím duchovním a prožitku náboženské víry - a třeba také o celibátu, v celostátní dotazníkové akci již tehdy, záhy po vzniku republiky, odmítnutém většinou oslovených kněží. Organizátorem celé této akce byl ouběnický farář Bohumil Zahradník-Brodský, kdysi známý i jako pisatel dojemného mravoličného čtiva.

Skrze osudy učitelovy vyvstane představa o školních třídách, v nichž sedávalo přes osmdesát dětí, a o vedení výuky. Před našima očima se rozvinou osudy podnikavého vlastníka pozemků, jenž se vypracoval vlastním úsilím. Zajisté: postřehů o vnější podobě každodennosti nalezneme bezpočet, avšak líčení hmotných reálií je jakoby bezživotné, schází tu totiž druhá strana těchto mikrosond - přiblížení měnící se mentality. Co se skrývalo za tvrdou povahovou slupkou těžce pracujícího rolnictva? Jak lidé vnímali svůj osud? Přijímali celoživotní dřinu jako předem danou?

Image

Více než polovina knihy je věnována dvacátému století, jehož události se jakoby zahušťují, zkoumaná období jsou krátká, oddělená důležitými zlomy: první světová válka, vznik Československa, hospodářská krize, německá okupace, nadvláda komunismu a zánik starobylého venkova. A pisatel stále rozšiřuje svůj záběr, přidává třeba zajímavou kapitolu o rekreaci letních hostů přijíždějících do Ouběnic z Prahy, o kulturních kontaktech. Kniha nabídne i mnohé sotva tušené zajímavosti.

Třeba podnikneme vpravdě detektivní pátrání, zda tragický osud poštovní úřednice, jež se kvůli údajné zpronevěře utopila, podnítil Karla Čapka k napsání proslulé povídky Zločin na poště - ostatně v televizi jsme nedávno viděli jednu z dalších (a nepříliš povedených) adaptací. Inu, scénáristé si stále nevědí rady s Čapkovým pojetím, osobitým vyprávěním o určité události, kdy důležitější než samotný děj je uvažování o něm, o složitém zjednávání spravedlnosti, kterou Čapek sice zakomponoval, ale která ve skutečnosti zůstává často slepá.


Josef Petráň: Dějiny českého venkova v příběhu Ouběnic
Vydalo Nakladatelství Lidové noviny 2011, 990 stran.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recyklované pohádky naučí novou generaci recyklaci

200 rozDo Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět je zapojeno téměř 3100 škol z celé České republiky, které vedou své svěřence k šetrnějšímu přístupu k okolí. Jedním z jejich projektů jsou Recyklované pohádky, které nám podrobně představila ředitelka paní Ilona Johno...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

PAŘÍŽSKÁ NEZNÁMÁ ZAKOUTÍ

Tajnosti 200Pro milovníky tohoto krásného města na Seině je určena půvabná knížka Katii Chapoutierové  o málo známých místech, kam „cestovky“ své turisty nevozí a přesto nebo právě proto jsou velmi zajímavá.

...


Literatura

Paříž, splněný sen jedné Američanky

Zivot v parizi perexPocítili jste někdy chuť odstěhovat se do jiné země a začít tam nový život? Newyorčanka Lisa Anselmo to udělala a svou zkušenost se rozhodla sdílet. Nejprve prostřednictvím blogu My (Part-Time) Paris Life, z něhož posléze ...

Divadlo

Máma říkala, že bych neměla: divadelní hit pro matky i dcery ve Vršovickém divadle MANA

mama rikala 200Říkáte si, že svoje dítě vychováte úplně jinak než vaši rodiče? Máte starosti s dětmi? A také vám máma říkala, co by se mělo nebo nemělo? I o tom je nová hra o rodinných vztazích Máma říkala, že bych neměla uznávané anglické autorky Char...

Film

Za láskou šli by světa kraj

cirque 200Cirkus ve snové vizi. Tak by se dal nazvat projekt dvou režisérských es Jamese Camerona a Andrewa Adamsona, kteří spojili své síly s jedním z nejlepších světových cirkusů Cirque du Soleil. Film Cirque du Sol...