Mizející tvář Novohradských hor

Mizející tvář Novohradských hor

Tisk
ImageNovohradské hory se nachází v nejjižnější části naší republiky, na samé hranici se sousedním Rakouskem. Každý ví, kde leží Šumava, ale mnozí neodlišují “Novohradky”, které na oblast Šumavy navazují. Jejich území se rozprostírá od Českých Velenic směrem na západ přes území města Nové Hrady, podle něhož mají svůj název. Dále pak pokračuje podél hranice až po obec Dolní Dvořiště. Tohle vymezení je poměrně konkrétní a místní patrioti jsou na ně náležitě hrdí.

 


Jedním z nich je chvalkovský rodák pan Jiří Marek, který přijel do benešovské knihovny povídat o své knížce Mizející tvář Novohradských hor, zachycující pocity a vzpomínky lidí, kteří zde žili nebo stále žijí své životy. A i když je osud odvál kamkoli do světa, na svůj domov vždy vzpomínali a vzpomínají s láskou.

Ráj
Jen proto jsem vyšel,
abych hledal dávno ztracený ráj.
Nádherný domov divů,
ten zlatý věk,
který kdys v pradávnu kvetl
a musí, doufal jsem,
kvést kdesi na Zemi dál.
Scestoval jsem však
celý svět a nic nenašel.
Údolí přeúrodná jsem prošel,
nenašel nic.
Usedl jsem i na perutě orlí,
zbrázdil celičký éter
na stříbrném oblačném člunu,
nenašel nic.


(úryvek z básně Roberta Hamerlinga)


Čtenář zde najde texty, které vypovídají o životě lidí v pohraniční oblasti, kde asi život nikdy nebyl příliš jednoduchý. Krásná příroda, husté lesy i řídké osídlení kraje sice lákají k návštěvě a nabízí dobrodružství, ale právě svou nedostupností život tady příliš neusnadňují.

Image


Nabízí se otázka, proč právě “Mizející tvář”?

Odpověď je vcelku jednoduchá. Nejdřív byla velká část obyvatel ze zdejších vesnic vystěhována při odsunech před i po 2. světové válce. Do pohraničí sice vždy přicházeli noví lidé, ale ti se většinou stěhovali do větších vesnic a obcí. Další “ránou” pro celou pohraniční oblast, která měla neblahý vliv na vesnice a jejich obyvatele, bylo vybudování hraničního pásma, tzv. “drátů”. Tato místa byla pro člověka bez zvláštního povolení nepřístupná. Lidé, kteří zde žili, byli vystěhováni a neudržované vesnice pomalu zanikaly. Podobně zanikly vesnice, které byly mimo obydlené oblasti. Vlivem času i přírody se z vesnic stala místa pouze připomínající, že tu kdysi žili lidé.

“Tam, kde se dříve kouřilo komínů a tavilo se sklo, teče potok a stojí les. V křišťálové vodě pod kamenným můstkem leží pár střepů, zbytek starého hrnce, rozbitý talíř.
Damals, kdysi, ale to už je dávno. Věci a místa měly svá jména. Ti lidé zde mluvili jinou řečí, ale nebyli to cizinci…”

(Josef Kroutvor)

Po revoluci v roce 1989 a po otevření hranic se sice některé stavby začaly opravovat, ale tímto zásahem se vytrácí jejich “Genius loci”.

Image


Knížka “Mizející tvář Novohradských hor” na svých 176 stranách přináší množství současných či dobových fotografií a perokreseb. Bez zajímavosti není ani to, že básně a texty jsou zde v češtině i v němčině a zároveň nechybí ani životopisná data všech autorů.


Image


Marek, Jiří, 1966-. Mizející tvář Novohradských hor.  Jiří Marek ; Překladatel Jan Mareš, Johanka Kubaňová, Markus Pape ; fotograf Jiří Marek, Michal Brožek, Vladislav Hošek.  1. vyd. České Budějovice : Jihočes. kraj, 2011. 176 s. ISBN 978-80-254-8293-3.

Zdroj: knihystehlik.eu, autor: Mgr. Pavel Ptáček

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavla Koucká: Čeští rodiče mohou být inspirací pro jiné země

Pavla-Pavel-de ti1Pavla Koucká je psycholožka. Pracuje v azylovém domě pro matky s dětmi a ve své soukromé praxi. Dříve působila jako šéfredaktorka časopisu Psychologie dnes. Je spol...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Stavbařův průvodce Evropou

stavbaruvPruvodce perexExistují stavby, které jsou krásné, technicky dokonalé a mnozí z nás o nich také mnoho vědí. Na druhou stranu ale existují mnohé stavby, které jsou...


Literatura

Další napínavé setkání s Joonou Linnou

lazarLars Kepler se znovu po roce vrací s novým případem Joony Linny. Ten by se měl za pár dní vrátit na své původní pracoviště. Jak asi tušíte, cesta nebude jen tak bez problémů. Kniha vyšla ve stejný den ve Švédsku, Norsku a v Česku.

Divadlo

Putování za zaniklým divadlem

Divadla 200V  tematické edici Zmizelá Praha právě teď vydává nakladatelství Paseka ve spolupráci s Národním muzeem (jeho Divadelním oddělením) práci teatroložky Olgy Vlčkové (*1976) s názvem Divadlo a divadelní scény.

...

Film

Zlín Film Festival poprvé ONLINE! Jaký bude?

zlinfest 200I když nic nemůže nahradit společné sdílení filmových zážitků v plných kinosálech, rozhodli jsme se letos čekání na klasickou podobu festivalu zkrátit online verzí Zlín Film Festival – část 1, který bude nejen ochutnávkou filmového a doprovodné...