Co nového ve slovenském filmu

Co nového ve slovenském filmu

Tisk
ImageVe srovnání se Slovenskem máme ve vydání filmové literatury co dohánět. Tak třeba bratislavské vydavatelství Drewo a srd nabízí v knižní edici časopisu Vlna - Filmodrom hned dvě teoretizující publikace, které dokládají utěšený stav bádání, ať již se vztahuje k působení filmu na diváka jako příjemce (audio)vizuálního sdělení nebo transkulturní aspekty současné filmové tvorby na Slovensku.

 



Martin Palúch sepsal rozlehlou studii Vnem v zrkadle fotografie a filmu. Kombinuje psychologický pojem s jeho odrazy ve statických i pohyblivých obrázcích a za výchozí jednotku určuje "fotogram", což obnáší jedno filmové políčko (viz s.7), třebaže z diváckého pohledu je tato jednotka nerozlišitelná - při promítání jich během jedné vteřiny problikne rovných čtyřiadvacet. Navíc při postupující digitalizaci, kdy filmový pás přestává existovat, ztrácí takový termín jakýkoli smysl.

Palúch probírá vztah mezi fotografií a filmem, zabývá se vnímáním obrazu jako svého druhu zrcadlení (a dovolává se přitom až Leibnizovy filozofie), dotýká se technického zakotvení obou médií, které nelze realizovat bez příslušného přístroje. A také se přiznává k inspiraci Ecovým esejem O zrcadlech, když se pokouší načrtnout jakousi kategorizační síť. Průběžně ovšem vychází ze znakových teorií, avšak nejsem si jist, zda bych plně souhlasil například s tímto tvrzením: "Kinematografia je neznakový systém pre vnímanie, ale znakový pre jej uchopenie chápaním. Preto môžeme povedať, že kinematografia je zložená z obrazo-znakov." (s.48)

Image


Jana Dudková přichystala sborník (většinou již dříve časopisecky otištěných) studií nazvaný Slovenský film v ére transkulturality. Autorka, dosud spíše zaměřená na balkánské kinematografie a tvůrce, probírá řadu tematických okruhů, zaměřených jak na zobecňující postřehy o současné slovenské tvorbě, tak na jednotlivé tvůrce. Zabývá se proměnami filmařského dění na Slovensku po roce 1989 (a zvláště pak po osamostatnění Slovenska) a zjišťuje návaznosti jak na dřívější slavné období, tak na podněty poskytované českými filmy. Domnívá se, že některé slovenské filmy lze dokonce vnímat jako svého druhu repliku českého předobrazu - uvádí příklad snímek Vadí nevadí, který jako by reagoval na Samotáře. A různorodé prolínání česko-slovenské spolupráce pak jmenuje jako jeden z důležitých znaků.

Jinou důležitou kapitolu tvoří úvaha o krizi (národní) identity v souvislosti s vytvářením takzvaných "nemíst" ve smyslu prostorové nezakotvenosti. Letiště, dálnice, nákupní centra, izolovaně pojednaná rodinná sídla - to všechno jsou "nemísta" přiřaditelná vlastně kamkoli. Autorka dokonce načrtává sebekolonizační aspekty ve slovenské kinematografii, když rozvíjí ideu slovenskosti jako přednosti, která se zrodila ze slabosti a znevýhodnění - a počátky byť imaginární kolonizace nachází už před několika desetiletími třeba u Jakubiskova filmu Tisícročná včela v souvislosti se zednickou invazí Slováků do Dolních Uher, neřkuli zalidněním Afriky.

Image


Dudková ve svých vývodech ráda čerpá z literárně-vědných koncepcí, v každé kapitole nalezneme nějakého teoretika, jehož postuláty domýšlí do filmového kontextu, zpravidla ve smyslu prolínání národností či kultur. Například Vojtkovy dokumenty My zdes a Hranica považuje za důležité příspěvky k proměně obvyklého nazírání slovenské identity, i když s výhradami dodává: "Narušajú jej monologičnosť, no nepredpokládajú možnosť medzikultúrneho dialógu." (s.163-164) Lze ovšem pochybovat, že by různojazyčné dabingy stíraly národní specifikum, jak se autorka domnívá například u filmu Dům, dosti protismyslně přemluveného do češtiny (s.169).

Ačkoli Dudková ve svých statích odkazuje k různým autorům a jejich dílům, opakovaně se vrací zejména k Martinu Šulíkovi, jemuž monograficky věnovala i samostatnou kapitolu. Ačkoli do jejího názvu zasouvá sousloví "utópia národa", kterou měl Šulík ve svých prvních filmech konstruovat, režisér spíše pracuje s dekonstrukcí, s deziluzivním pohledem na takové ideje - stačí připomenout filmy jako Krajinka. Text se však rozpadá do izolovaných rozborů některých titulů, než že by hledal (a nacházel) sjednocující i rozdělující prvky, které se jimi vinou. Jen občas se jich hlouběji dotkne, když třeba zkoumá proměny idyličnosti v Šulíkových filmech: "Keď sledujeme iba Šulíkove hrané filmy, tak je aj posun od Krajinky k následujúcemu Slnečnému štátu možné vnímať ako zásadnú zmenu. Slnečný štát už nie je idylou, heterotypiou ani krajin(k)ou pamäti. Je to naopak film o utópii bez utópie." (s.62)

Image


Obě probírané knihy – a zvláště ta od Dudkové - se vyznačují sbíhavostí argumentů, oba autoři si udržují konzistenci přemýšlení, i když pro čtenáře nemusí být jejich vývody vždy bezproblémově srozumitelné. Občas sklouzávají ke specifickému zašmodrchanému jazyku vědeckých pojednání (že by nová podoba pověstného Havlova "ptydepe"?), určených zejména volbou zájmu spřízněné komunitě jako očekávatelnému příjemci. Ale přesto skýtají zajímavé čtení.



Martin Palúch: Vnem v zrkadle fotografie a filmu.

Vydalo Občianske združenie Vlna/drewo a srd, Bratislava 2010, 136 stran.

Jana Dudková: Slovenský film v ére transkulturality.

Vydalo Občianske združenie Vlna/drewo a srd, Bratislava 2011, 198 stran.

Foto: artforum.sk, alterego.sk, zadania-seminarky.sk, kudlacek.name


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová d...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak vychovávat děti – zásady úspěšné vladařky

MACHIAVELLI 200Každý, kdo někdy vychovával děti, ví, co je to za dřinu a kolik emočně náročných situací a případně žaludečních vředů může taková adrenalinová aktivita otevřít. Suzanne Evansová, matka čtyř dětí, o tom ví své. Získala dokt...


Literatura

HOLKA PRO VŠECHNO – JEN NE KE ČTENÍ

holka pro vsechno200Charlotte Roche

Uf. Mám to za sebou. Už dlouho se mi v polovině knihy nechtělo samotným znechucením přestat číst. Ani nevím, kde bych začala, protože ve stavu obrovského zklamání.

...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Příběh ze současného Egypta

YOMEDDINE perexBešaj (Rady Gamal) žije v koptské kolonii pro leprotiky, kam ho jako dítě umístila jeho rodina. Našel si tu manželku, kterou má rád, a taky práci – sbírá věci na smetišti. Když jeho manželka zemře, pocítí stárnoucí muž naléhavou potřebu ně...