Morová loď přiváží zánik civilizace

Morová loď přiváží zánik civilizace

Tisk

altNakladatelství BB/art vydává, tentokrát v brožované podobě, další díl oblíbené špionážní řady Akta Oregon s názvem Morová loď amerického autora Clivea Cusslera (v originále vyšel v roce 2008, v českém vydání v roce 2009). Jedná se o pátý příběh supermoderní výzvědné lodi Oregon, která navenek působí jako zanedbaná a rozpadající se nákladní loď, a její posádky pod velením kapitána Juana Cabrilla.

 

Cabrillův tým, složený z bývalých vojáků, špiónů a počítačových géniů, který má k dispozici nejmodernější výzbroj a výstroj a zařízení pro shromažďování informací, je vždy připraven dát se do služeb jakékoliv vlády, jež si to může dovolit. Posádka právě v Perském zálivu dokončila přísně tajnou misi pro CIA namířenou proti Íránu, když náhle objeví výletní loď volně unášenou proudem, jejíž paluba je poseta stovkami mrtvol. Zatímco se Cabrillo snaží zjistit, co se stalo, je loď zničena sérií výbuchů. Kdo, jak a proč zabil cestující?

Posádka Oregonu záhy zjišťuje, že loď měla pronajatou sekta responsivistů, jejíž členové unesli i syna Cabrillova zástupce Maxe, který se rozhodne získat svého potomka zpět za každou cenu. Cabrillo a jeho lidé musejí opakovaně nasadit život v boji proti mocnému nepříteli, který neváhá použít biologickou zbraň, aby docílil svých plánů obrody civilizace.

Román, jehož děj je velmi napínavý, se čte  téměř jedním dechem, neboť je takřka nepřetržitým sledem akčních a nebezpečných scén (přestřelek, automobilových honiček, výbuchů, úniků z potápějících se lodí, bojů muže proti muži apod.). Věrohodně působí zejména popis proplouvání potopenou lodí a podmořskou jeskyní, v němž autor využívá vlastních zkušeností získaných při  práci podmořského archeologa.

alt

Znalost předchozích dílů série není nutná, neboť autor na začátku představí posádku i stručnou historii lodi Oregon a jejího poslání. Knihu doporučuji všem, kteří si oblíbili akční příběhy se sympatickými hrdiny a  odkrývání dávných tajemství, jenž mohou mít neblahé důsledky.

O autorovi:

Clive Cussler se narodil v roce 1931 v Auroře v Illinois. Během Korejské války sloužil u amerického letectva. Poté pracoval v reklamním průmyslu.  Napsal více jak 50 knih, často ve spolupráci s jinými autory. Bestsellery se staly jeho knihy s dobrodruhem Dirkem Pittem. Je též zakladatelem a předsedou nadace NUMA (National Underwater and Marine Agency), která objevila více jak šedesát potopených lodních vraků (např. loď Carpathia), o nichž sepsal populárně naučné práce.
 
Morová loď
Autor: Clive Cussler a Jack Du Brul
Překlad: Ondřej Duha
Žánr: thriller
Vydáno: 2012
Stran: 368
Vydalo nakladatelství: BB/art s.r.o
Hodnocení: 80 %


Zdroj foto: bbart.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Cibulka, moderátor České tajenky a Toboganu, zahradničí a chystá se koupit vertikutátor

ales cibulka200S Alešem Cibulkou se od ledna letošního roku můžeme potkat vpodvečer každého všedního dne u České tajenky. Tato vědomostní ryze česká soutěž, kterou připravila TV Barrandov, si rychle našla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Někdy najdete lásku tam, kde ji nečekáte

na hrane noci perexPíše se rok 1942. Anton Starzmann kdysi býval mnichem. Když nacisté jeho řád rozpustili, vrátil se do rodného domu. Jakmile v novinách uvidí inzerát mladé vdovy, která hledá někoho, kdo jí pomůže postarat se o její tři dě...


Literatura

Poznejte královnu francouzského thrilleru

pouhy stin 200Pouhý stín, tak se jmenuje kniha nadějné francouzské autorky Karine Giébelové, která vyšla v březnu v nakladatelství Jota. Napínavé čtení se záludnou zápletkou si prostě nemůžete nechat ujít!

...

Divadlo

No Dimension Summer

altPosledním červnovým dnem končí sezóna v experimentálních prostorech NoD. Ovšem ne tak docela – letos se prvně spustí projekt No Dimension Summer, letní program plný umění, kulturních zážitků a zajímavých projektů. “Letní p...

Film

Valerian a město tisíce planet

valerianValerian (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne) jsou zvláštní vládní agenti, kteří mají na starost udržovat pořádek v lidských vesmírních teritoriích. Valerian má se svou kolegzní víc než jen profesionální záměry a neustále jí dává milostní návrhy....