Panenství je drahé a mouchy na WC jsou důležité

Panenství je drahé a mouchy na WC jsou důležité

Tisk

altŽijeme v uspěchané době plné komerce a naším světem hýbe – ekonomika. Pro mnohé z nás pojem, který sice akceptujeme, ale jeho komponenty, jako inflace, hrubý domácí produkt, efektivita investičních pobídek a další ryze ekonomická témata, v nás vzbuzují spíše ostražitost a v mnoha případech i nechuť se tím dále zabývat.

 

 

Je nám záhadou, že existují i lidé, kterým činí potěšení nimrat se v analýzách a výpočtech a kteří tomu dokonce rozumějí. Dumající ekonomy se svraštělými čely považujeme za záhadný a podivný přírodní úkaz a s jejich čísly, tabulkami a koláčovými grafy nám mnohdy připadají poněkud suchopární.

Nemusí tomu tak ale vždy být – existuje ještě takzvaná pop-ekonomie ( populární ekonomie), tou se zabývá i pan Lukáš Kovanda (*1980), ekonom a žurnalista, který se nás ve své knize Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé snaží přesvědčit o tom, že jsou to vlastně hravé a zábavné bytosti.

A má pravdu! Napadlo by vás, že se dá třeba vyčíslit hodnota nadbytečných kil frustrované slečny v korunách? Kolik myslíte, že stojí 8 kilo nadváhy?
Nebo mouchy na záchodcích – jak hýbou světovou ekonomikou?

V jednotlivých kapitolách nám Lukáš Kovanda populární formou přibližuje svět financí a do textu nenásilně zařazuje i odborné pojmy, které jsou vysvětleny v závěru každé kapitoly současně s odkazy na další doporučenou literaturu k tématu. Je to vlastně učebnice populární ekonomie, kterou používají i studenti na VŠE v Praze, kde Lukáš Kovanda také přednáší.

alt

Baví vás představa ekonomů v kvádrech, dumajících nad pisoáry na pánských záchodcích s mouchami vesele bzučícími a poletujícími kolem jejich hlav?
Chtěli byste vědět, proč kvalita ženského orgasmu roste s výší partnerova konta?
Proč ( třeba i vám) šéfují neschopní tupci a proč více žen ve vedení firem může vést k další finanční krizi?
A věříte, že zrušení povinnosti jezdit s helmou zvýší počet přeživších pacientů?
Odpověď na tyto a mnoho dalších otázek najdete ve svěžím díle Lukáše Kovandy Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé…no jo, a proč je vlastně ještě pořád vzduch zadarmo?!?

Po přečtení vás možná, alespoň na chvíli, přejdou obavy z důsledků ekonomické krize.

Ekonomie opravdu může být i zábavná – díky, pane Kovando!


Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé
Autor: Lukáš Kovanda
Žánr: populárně-vzdělávací
Vydáno: 2012
Stran: 176
Vydalo Nakladatelství BizBooks v Brně ve společnosti Albatros Media
Hodnocení: 95%

Zdroj foto: Albatros


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žáček a Born – tandem, ktorý nám závidia nielen v Čechách, alebo o Adolfovi Bornovi s Jiřim Žáčekom

zacek perexIch knihy stoja za to, aby boli v našej knihovničke. Upútajú prostým a krásnym literárnym obsahom a rovnako skvelou ilustráciou, ktorými nás očaria už od prvej stránky. Pre deti páčivé a nadčasové pre dospelých. Obsahovo vždy reflektujú prejav a k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lehne království popelem?

Království popela, perexKdo ví. Já osobně jsem napnutá jak kšandy, jak to se světem Aelin a jejích přátel dopadne. Víly, čarodějnice, lidé s magií i bez ní jsou v ohrožení. Armáda valgů je za humny a královna v poutech. Nikdo není v bezpečí. Bitva o holý život, ale i bu...


Literatura

Svatý Václav – legendy, nebo skutečnost

Svaty Vaclav 200O životě Svatého Václava nemáme téměř žádné spolehlivé doklady. Není známé jeho přesné datum narození ani datum úmrtí. Legendy o svatém Václavovi zná snad každé malé dítě. Ale mnozí z nás také ví, že legendy si vždy něco přibarvily. Ale k...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Francis Veber vzpomíná na slavnou éru francouzské kinematografie

altJak probíhalo natáčení dnes již kultovních francouzských komedií Uprchlíci, Otec a otec či Blbec k večeři? Jaký je ve skutečnosti Pierre Richard, Gérard Depardieu nebo již zesnulý Lino Ven...