Jana nebo Jane?

Jana nebo Jane?

Tisk

altKdyž jsem si na obálce knížky April Lindnerové přečetla, že jde o moderní příběh Jany Eyrové, neodolala jsem a knížku jsem otevřela.

 

 

 

 

Nejde o „podobnost čistě náhodnou", ale naopak záměrné nové zpracování již jednou napsaného příběhu. Najdeme tu podobná nebo i stejná jména či názvy míst a stejně tak dějová linie příběhu se liší snad jen tím, že je přizpůsobena současnosti.

Jane je mladá dívka, která se nešťastným řízením osudu dostane do situace, kdy musí kvůli náhlé smrti rodičů přerušit studium na vysoké škole a začít se o sebe starat sama. Najde místo jako chůva pětileté dcery rockové hvězdy Nico Rathburna - Maddy.  A to je začátek příběhu, který se na dalších stránkách postupně rozvíjí. Představí se nám mnoho dalších postav, které zde hrají důležitou roli, stejně tak i postavy, které se dějem jen mihnou a zase zmizí. Přesto jsou podstatné pro osvětlení charakteristiky ostatních hlavních hrdinů.

alt

Velice se mi líbilo srovnávat obě díla a zcela automaticky jsem srovnávala také s televizním zpracováním, kde hlavní role ztvárnili Marta Vančurová a Jan Kačer. A dlužno dodat, že pana Kačera bych si z této doby, kdy byl televizní film natočen, dokázala představit i v roli rockové hvězdy, kterou hlavnímu hrdinovi přisoudila A. Lindnerová.

Moderní pojetí příběhu, i když je v mnohém tak podobný, ne-li stejný, je psáno velmi příjemnou a čtivou formou, která vám nedovolí příliš od knížky odcházet. Vtáhne vás do děje, který má docela spád. V tom je možná trochu rozdíl mezi oběma knížkami. V díle Charlotte Brontëové se najdou pasáže věnované popisu prostředí, které mohou čtenáři připadat zdlouhavé. Ale k dílu bezpochyby patří a mají v něm své oprávněné místo.

„Otevřela jsem oči a všimla si, že dveře jsou pootevřené. Nechala jsem je tak já? Připadalo mi to nepravděpodobné. Od té noci, kdy v domě hořelo, jsem se na noc zamykala. Posadila jsem se a všimla si, že jsou otevřené i dveře do šatny. Zevnitř se ozývaly nějaké zvuky. „Maddy?“ zavolala jsem. „Co tam děláš?“ Nikdo neodpovídal, ale ze šatny se vynořila nějaká postava. I v přítmí jsem viděla, že je to dospělý člověk, vysoký a se širokými rameny. Zalapala jsem po dechu, když mi došlo, kdo to je. Potom postava vykročila směrem ke mně. Světlo z chodby jí osvítilo tvář a já viděla, že to není Brenda, jak jsem si původně myslela. Byla to žena, tvář jí částečně zakrývaly šedivé vlasy, ale byla jsem si jistá, že jsem ji v životě neviděla.“

Na necelých 350 stranách knihy se střídají romantické pasáže s těmi napínavými a současný příběh spěje ke šťastnému konci, přesně podle očekávání. „Jane“ je román, který by mohl přivést dnešního mladého čtenáře k původní románové předloze.

Na obálce knížky je věta, která vystihuje podstatu románového příběhu: „Současný milostný příběh je půvabnou novodobou variací nesmrtelného příběhu o Janě Eyrové, který si již dávno získal srdce čtenářek."

Jane
Autor:  Lindner, April
Žánr: román
Vydáno: 2012
Stran:  342
Vydalo nakladatelství: Ikar
Hodnocení: 100%

Zdroj foto: Ikar

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vlastimil Vondruška: Ulička hanby, vražda v luxusním nevěstinci paní Sabiny

ulicka hanbyZdá se skoro neuvěřitelné, jakou rychlostí narůstá řada vydaných knih známého spisovatele, historika Vlastimila Vondrušky. Na podzim se na pultech knihkupectví se objevily dva nové tituly. Jednak čtvrtý díl historického románu Přemyslovská ep...


Literatura

ISLANDŠTÍ ANDĚLÉ

andele 200Island je pro nás středoevropany většinou neznámou zemí, ale jejich společenské problémy jsou podobné jako u nás. Autorka Stella Blomkvist své čtenáře o tom přesvědčuje ve svém vyprávění o rázné advokátce stejného jména i příjmení. ...

Divadlo

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla mo...

Film

Váňa: Největší závod je život sám

josef vanaV den 6. září 2012 se v našich kinech koná premiéra nového časosběrného celovečerního filmového dokumentu „Váňa“ o nezdolném sportovci a osobnosti světového formátu, o Josefu Váňovi.  Scénář filmu a režie byly sv...