Není špatné dostat Posledu

Není špatné dostat Posledu

Tisk

altMám ráda knížky dvojice autorů Rada – Žák. Kdysi jsem je doslova hltala, smála se nad nealko prohibicí na Žižkově (Z tajností žižkovského podsvětí), trampovala o sto šest (Dobrodružství šesti trampů), zachraňovala loď (Budulínek a Matlafousek čili Vzpoura na lodi „Primátor Dittrich“) a samozřejmě nevynechala ani příběhy ze života študáků a kantorů. Přiznám se, že mi tenkrát nedocházelo, že oblíbené študácké filmy s Mazánkem (F. Filipovský) a Čuřilem (L. Pešek) jsou filmovým převyprávěním těchto knih. Proto jsem ráda usedla do svého oblíbeného křesla a ponořila se do Příhod děda Posledy – toho malého kouzelného staříka, zastánce dětí a mládeže proti všem zlým duchům.

 

Plus, který nové vydání tohoto díla připravil, se vrátil k prvnímu nekrácenému vydání z roku 1937, tedy k vydání, kde je jasně oslovován čtenář. Sami autoři totiž posléze text pokrátili a příběh přejmenovali na Pan Posleda, přítel študáků. Prokrácené verze ztratily pohádkové kapitoly a také se autoři neobraceli přímo k dětem. Pravděpodobně proto, že Rada s Žákem chtěli příběh více přimknout k populárním „študáckým“ opusům té doby (črty Študáci a kantoři a Cesta do hlubin študákovy duše, divadelní hra Škola základ života).

První vydání z roku 1937 se tedy obrací hned několikrát přímo na děti, v textu je oslovuje „milé děti“, což u soudobých titulů považuji za zbytečné a někdy dokonce až hloupé. V kontextu těchto příběhů však odpovídá stylu, který autoři pro svůj příběh zvolili. Také ponechává děda Posledu pomáhat mladé generaci kouzly a čarami, čímž přináší do děje rys pohádkovosti. Tomu odpovídá i archaický jazyk, který možná dnešnímu čtenáři trošku zamotá hlavu. Nicméně jeho odstraněním a prokrácením by kniha ztratila na půvabu.

Kdo to byl pan Posleda? Moudrý kouzelný stařík, který pomáhá dětem, když se jim dějí nepravosti. Domů si takového Posledu přivádí ten, kdo ve hře na honěnou, dostane babu jako poslední – čili jde domů s Posledou. Zdá se, že jde o hanbu, ale takový mladík či slečna si domů vedou staříka, který jim pomůže napsat úlohy, dokonce jim napovídá ve škole a za odměnu je může vzít i na výlet do oblak. To všechno prožijí Vašík Dusbálek, který Posledu přivedl domů, s bratrem Pepíkem a sestrou Alenkou. Nejen, že si užívají dědovy moudrosti, ale také sledují, jak důmyslně je dokáže ochránit před potrestáním otce Dusbálka, posléze se s ním zúčastní převratných změn v gymnáziu, které oba chlapci navštěvují. Moudrý děd vnese do zapšklých chodeb ústavu, kde vládnou duchové starých časů, svěží vítr, vypudí milovníky starých pořádků a pomůže novým školním metodám se prodrat na svět. A tak studenti už nejsou trestání, když touží hrát kopanou a věnovat se i jiným sportům, a společně s kantory se od zásahu děda Posledy zdokonalují jak ve vědomostech, tak v tělesné zdatnosti.

alt

Veselé vyprávění, z něhož na vás sem tam vyskočí průpovídka, kterou dobře znáte z legendárních „študáckých filmů“, plyne, občas se zatoulá k nějaké vedlejší události, aby se zase vrátilo do svého koryta. Když dočtete místy pohádkový a místy zcela realistický příběh, napadne vás: Kéž bych měl doma Posledu, toho moudrého staříka, který si ví se vším rady a také umí vždy pomoci tam, kde je třeba.

Příběhy děda Posledy
Autor: Vlastimil Rada, Jaroslav Žák
Vydáno: 2012
Stran: 240
Vydalo nakladatelství: Plus
Hodnocení: 90 %
Zdroj: Albatros media


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Löbl: Jsem trošku pověrčivý

1Herce a zpěváka Tomáše Löbla můžete vidět na jevišti Divadla Kalich v muzikálech Osmý světadíl, Pomáda, Atlantida a Srdcový král. Kterou ze svých rolí má nejraději se dozvíte v následujícím rozhovoru, který  poskytlo Divadlo Kalich

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Prožijte Okamžiky štěstí s Veronikou a Jáchymem

okamziky-stesti perex„Napsal jsem příběh dvou sourozenců, kteří se aktivně snaží, aby byli šťastní,“ vysvětluje Patrik Hartl hlavní myšlenku svého v pořadí již třetího románu, který, obdobně jako předchozí dva, obsadil přední příčky českýc...


Literatura

Cynthia D´Aprix Sweeneyová: Polštář
polstarCelý život se těšíte na to, až se vám cca někdy po čtyřicítce trochu či výrazněji finančně uleví větší částkou, která bude uvolněna ze svěřeneckého fondu. Zalípnete tím vysokou svých dvojčat! Zachráníte dům! Splatíte dluhy! Jenže najednou zjistíte, ž...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Na Prázdninách s Broučkem se občas i pobavíme

Prazdniny s Brouckem perexPohodová rodinná komedie PRÁZDNINY S BROUČKEM, kterou natočil začínající režisér JIŘÍ MATOUŠEK, těží z osvědčených zápletek i postav (v tomto případě se jedná o sbližování městských lidí s vesničany). Avšak vyznačuj...