Strakaté pohádky

Strakaté pohádky

Tisk

altPrvní vydání pohádek z pozůstalosti Františka Nepila si jistojistě zaslouží pozornost. Je to jako když do dnešní doby vytáhnete nádhernou starožitnost, která doslova voní novotou. Přesně takové pocity ve Vás evokují Strakaté pohádky.

 



Cennost z Nepilova šuplíku – kdyby to viděl, jistě by byl rád

Pohádky, které jsou úplně nové, protože ležely v šuplíku pana Františka Nepila a napsal je patrně na začátku sedmdesátých let. Dosud nikdy nevyšly – až Ivana Hutařová a Zdena Nepilová je znovu uspořádaly a přidaly do této knížky ještě čtyři další, které vznikly zhruba ve stejné době a byly uveřejněny v dětských časopisech. František Nepil by byl jistě velmi rád, kdyby věděl, že jeho příběhy žijí dál a nachází si své čtenáře.

Dokonalý úlet  do dětských fantazií

Pohádky mají pel starých časů, nepilovský styl a jsou úžasným pohlazením pro dospělého a naprosto neznámou pro dnešní děti – a věřím, že budou nadšeni.
Jsou tu miloučké kočičí příběhy…a také  naprosté šílenosti – a ty se, co vím – dětem nesmírně líbí.

„Strážník se rozběhl – a nastojte! Jen udělal pár kroků – šups! Vyletěl z kůže. Vedle něj vyletěl z kůže student, lékárník, školačka, kominík, mlékařka, školák, průvodčí a popelář – jen si představte to nadělení!
Pozn. Autorky – tak tohle si děti představují velmi živě!!!

Všude se povalovaly kůže a lidé na sebe civěli a nevěděli, co se to se světem stalo.
Když se vyčasilo, začal každý hledat svou kůži. Ale hledejte ji mezi těmi haldami. Všechny byly zmuchlané, zapatlané a pošlapané, některé byly potrhané, jiné nafoukal vítr do řeky a proud je unášel pryč – tož se honem každý oblékal do té, která mu přišla první pod ruku.“

Najdete tu i slova, která já prostě neznám… pes měl PAŤATÉ nohy v pohádce O Voříškovi…  anebo v komíně se vyskytující SOPOUCH, ve velmi milé a hezkoučké pohádce o tom, kterak sluníčko chtělo být kominíkem.

Události i styl je poplatný své době, v pohádce o kosech hrají vedlejší role šeříky  a tanky, pan domácí je ještě nějakým panem domácím, který považuje ze velkou povinnost odhazovat sníh. Ostatně ten úžasný rozhovor pánů domovníka a jednoho ze sousedů je krásným klidným příkladem toho, jak František Nepil umí do dialogu vetkat takový něžný fakt – že právě začíná padat sníh – jež učiní celou tu situaci nezapomenutelnou. Otiskne se vám do paměti totiž její emoce, ty sněhové vločky.

alt

Ilustrace jsou citlivé a respektují styl Františka Nepila

Ilustrace Marie Tiché, čerstvé držitelky Ceny Albatrosu za celoživotní práci, se k pohádkám velmi hodí. Jsou lehce roztržitě neuspořádané, podobně jako pohádky samy. Rozpustile roztomilé. Takový královský záchod s malbou na „noze“ rozhodně bude patřit k obrázkům, které se dětem budou moc líbit.

Kapitoly jsou přiměřeně dlouhé, přesně na jedno příjemné čtení do postýlky.

Strakaté pohádky
Autor. František Nepil
Žánr: pohádky pro děti, pro čtenáře od 7 let
Vydáno: 2012
Stran: 88
Vydalo nakladatelství: Euromedia (Knižní klub), www.euromedia.cz
Hodnocení: 100%


Zdroj foto: Euromedia


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jarmila Vlčková: Fotografování je moje vášeň, dar, který mi byl dán do vínku

jarmila vlckovaKaždý okamžik je výjimečný. Tak se jmenuje fotografická výstava Jarmily Vlčkové, herečky, fotografky a spoluautorky dětských knih. Svou tvorbu představuje od 16. ledna do 22. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Návštěvníci mohou vidět její m...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Oběť: islandská krimi s vůní tandoori

Novinku z pera stálice islandské krimi Arnaldura Indridasona s prostým a příznačným názvem Oběť přineslo letos na pulty českých knihkupců nakladatelství Bastei Moba. Indridason opět uvádí tým komisaře Erlendura, kt...


Literatura

Petra Neomillnerová rozvádí příběhy zaklínačky Loty

zakl 200Nakladatelství Motto vydává reedici tajemného světa královny české fantastiky, Petry Neomillnerové, povídkové knihy Zaklínačka Lota.  Co vše se skrývá v tajemném vybájeném světě, kde najdete nejen z...

Divadlo

Egon Tobiáš: Ten kůň nelže aneb divadelní hra s živými koni, herci a hudebníky

ten kun nelze egon tobiasV rámci projektu Jiřího Ondry a Egona Tobiáše Velký třesk na Malé scéně jsme se zúčastnili premiéry inscenace s tajemným názvem Ten kůň nelže. A nelhal! V netradičním di...

Film

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za...