Příběh Štěpky Kiliánové v podání Rudolfa Pellara

Příběh Štěpky Kiliánové v podání Rudolfa Pellara

Tisk

altPetrolejové lampy – to je skvělá kniha, výtečný film s Ivou Janžurovou a dnes i empétrojka s desetidílnou četbou na pokračování v podání Rudolfa Pellara.

 

Nevím, jak jste to měli vy, ale já nejdříve viděla legendární film. Děsil mne a bavil současně. Tehdy jsem poznala Štěpku Kiliánovou – dceru bohatého stavitele. Film mne uhranul natolik, že jsem brzy sáhla po knize. Chtěla jsem o té dívce vědět víc. A tak jsem hltala stránky, které popisovaly dětství, dospívání a pak první roky nepodařeného manželství dívky z dobré rodiny. Díky své statnosti a hlavně hodně prořízlé puse se jí nepodařilo včas vdát. Možní ženichové se jí vlastně báli, i když navenek velmi oceňovali její upřímnost. Léta plynula a Štěpka byla pořád svobodná. Jenže toužila být vdanou paní, nevadil jí ani posměch spolužaček, které již byly pod čepcem, jako fakt, že nemá dítě. To byl její sen, chtěla velkou rodinu, snila o dítěti ve své náruči. Nakonec se tato racionální dívka nevdává z lásky, ale po dobré úvaze, a také trošku proti vůli svých rodičů, za dávného přítele z dětství a bratrance Pavla Vejrycha.

I Pavel se žení z rozumu. Důstojník, který žil na vysoké noze, užíval si světa, se vrátil s podlomeným zdravím domů na Vejrychovsko. Jeho otec se starším synem už nechtěli dál hasit jeho požáry, nehodlali statek víc zadlužit. Bylo nutné, sehnat bohatou nevěstu. A Štěpka byla po ruce. Pavel se jí však nesvěřil s jeho zdravotním problémem. Ona šla do manželství v naději, že bude mít brzy děti. On věděl, že to nepůjde, nespořádaný život vytasil své drápky…

alt

Petrolejové lampy měly být první částí zamýšleného čtyřdílného románového cyklu, věnovaného osudům dcery zednického mistra. Nakonec zůstalo jen u něho, víc do své smrti Jaroslav Havlíček nestihl. A tak sledujeme jen prvních třicet pět let života Štěpky Kiliánové – přesto jde o život bohatý na zvraty a tragédie.

Pro rozhlas román upravila Sabina Langerová. Rozhlasová úprava, která nabízí na mp3 téměř čtyři hodiny mluveného slova, se věrně drží románu. V režii Jakuba Doubravy jej načetl Rudolf Pellar. Svým příjemným hlasem vypráví tragický příběh z českého maloměsta. I díky němu nasloucháte jednotlivým kapitolám téměř bez dechu. A pokud jste viděli již zmíněný film, pak vám před očima defilují Iva Janžurová s Petrem Čepkem – vidíte je tak plasticky, že byste si na ně mohli snad dokonce i sáhnout. Tak podmanivý projev Rudolfa Pellara je.

Petrolejové lampy
Autor: Jaroslav Havlíček
Interpret: Rudolf Pellar
Žánr: román
Rozhlasová úprava: Sabina Langerová
Režie: Jakub Doubrava
Vydavatelství: Radioservis
Rok vydání: 2012
Hodnocení: 98 %

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ABRAXAS VÁS SVÝM KLIDEM V KLIDU NENECHAJÍ

ABRAXAS200Kapela Abraxas přichází s novým studiovým albem. Jmenuje se Klid! Opravdu s vykřičníkem. Je plné energie, skvělých melodií i textů. A samozřejmě i vtipu. Jak jsme na to ostatně u Abraxas zvyklí. Kromě toho skupina ostošest koncertuje – vloni odehrá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Příběh o lásce a mateřství v dobách komunismu

Hájovna 100Karla Kubíková vás ve svém románu Hájovna vezme zpět v čase do vojenského pásma, kde jedna mladá rodina prožívá dramata se sovětskými vojáky za zády. Podtitul Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce je potom všeříkající.

...

Literatura

Vezměte si k vodě Nestydaté plavky

Nestydate plavky 200Ani to dlouho netrvalo a je tady další knížka amerického humoristického klasika C. D. Payna, který se proslavil především edicí Mládí v hajzlu. Hrdinové jeho knih jsou povětšinou nešťastníci a to je možná důvod, proč jej lidé ta...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...