Pan Darcy na rande s Newyorčankou

Pan Darcy na rande s Newyorčankou

Tisk

altJá a pan Darcy je název druhé česky vydané knihy celosvětově velmi úspěšné spisovatelky Alexandry Potter. Po bezkonkurenčním úspěchu, který provázel prodej prvního titulu Není přání jako přání se taktéž očekává nadšení a rychlý úbytek titulů z regálů knihkupectví. Ovšem vyvstává otázka, zda tahle kniha “na to má”?

 

 

Když se mi do rukou dostala třistastránková kniha s krásným přebalem s neformálním označením “čtení pro ženy”, trochu jsem se zděsila. Já mám číst románek založený na hledání Pana pravého s inspirací, kterou paní Potter čerpala u Jane Austinové? Respektive, zrovna takovým žánrům neholduji. Nicméně jsem odhodila předsudky (přece jen spisovatelka vystavěla příběh na díle Pýcha a předsudek) a s nadějí, že třeba po přečtení tu a tam zabrousím i do jiného literárního oddělení, se pustila do první kapitoly. A asi u té páté mě naděje začaly pomalu opouštět.

Emily Albrightová je svobodná, takřka třicetiletá Newyorčanka. Dle očekávání není ani hezká, ani ošklivá, považuje se za lehce oplácanou a uvědomuje si svou nudnost a nevýraznost. Šéfuje malému rodinnému knihkupectví, knihy miluje víc než cokoliv jiného a pokud už musí něco před nimi upřednostnit, pak je to Stella. Nejlepší kamarádka a zřejmě jediná její podřízená. Ztřeštěná, spontánní a na módě závislá holka těžce nekoresponduje s usedlou Emily. Už od začátku jejich jakési pseudo přátelství připomíná ta ze středních škol. Hezká a odvážná, ovšem v zajetí koníčků jako je nakupování, drinky a randění s machírky, se svěřuje té nevýrazné, uzavřené a beznadějné romantičce. Přestože, se zdá, že Emily poskakuje, jak její sebevědomá kamarádka pískne, na plánu trávení silvestrovských dní si dupne a sama vyráží na několikadenní poznávací zájezd přes oceán. Jako milovnice Jane Austinové, nikam jinam, než do spisovatelčiných rodných krajin, muzeí a původního domu.

alt

Týden ve společnosti plného autobusu stejně nenapravitelných romantiček, jako je hlavní hrdinka, to zní skvěle. Jen je všem průměrně sedmdesát let a Emily se tak jeví jako poněkud exotický exemplář. Trochu jí konkuruje Spike, rádoby nedbale elegantní novinář, účastnící se z důvodu pracovního. Asi tak od první zmínky o prapodivné karikatuře arogantního chlapíka je každému jisté, že právě on se nakonec stane tím, kdo bude horlivě vyznávat Američance city. Aneb romantická pohádka o ošklivém káčátku (Emily) a chlapíkovi s maskou namyšleného prince, ale s dobrým jádrem uvnitř (Spike) a motanice vztahových linií okolo ála Beverly Hills (osazenstvo autobusu). Tudíž klasická love story pohádkového principu pro nudící se ženy?

Ne. Tedy, pokud moderní “princezny” neužívají marihuanu, nemají halucinace a neopíjí se několikrát v týdnu. V jisté momenty to zavání jinou princeznou nevyvedených schůzek, Bridget Jones by mohla vyprávět, ale ta byla alespoň tragikomická. Jenže Emily je bohužel jen tragická. “Spike si odkašle, jako by chtěl něco říct, ale ignoruju ho. Jestli si myslí, že si s ním budu povídat, šeredně se spletl, hošánek.” Alexandra Potter se snaží přiblížit čtenářkám přes (zjevné) myšlenkové postupy žen, ale literárně velmi slabě. Fantazírování při čtení nefunguje, tedy kromě bludů slečny Emily, vypjaté emoce, které se u tohoto žánru očekávají, už vůbec. A to i přesto, že autorka do příběhu vtěsnala snad všechno. Od rodinných problémů, partnerských vztahů, ztráty zaměstnání, fyzického násilí, zašlé slávy až po záhady dějící se s osobou Jane Austinové. Ne, že bych čekala literární skvost. Třeba nejsem jen stavěná na spisovatelčin styl, třeba je to tím, že nejsem zamilovaná nebo že sci-fi a romantiku odděluji. Nejsem tedy moc kritická?

alt

Nejsem. Již nyní vyskytující se názory čtenářů na internetu hovoří podobně. Možná je to jen náhoda? První kniha byla na českém žebříčku hitem. Není tohle jen špatná volba díla k překladu? Autorka jich má na kontě vícero, tak proč po Není přání jako přání zrovna velmi slabé dílo? Sice první mělo masivní reklamní kampaň, ale skutečně také kvalitou daleko převyšuje současnou novinku. Teď už se zbývá jen zeptat, co tedy nakladatelství vybere jako titul č.3?

Já a pan Darcy
Autor: Alexandra Potter
Rok vydání: originál 2007, český překlad 2012
Překlad: Jana Brejlová
Nakladatelství: Kristián, s. r. o.
Počet stran: 318
Kategorie: čtení pro ženy
Hodnocení: 40%

Zdroj foto: FB profily Já a pan Darcy, Není přání jako přání


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Zbigniew Kalina: „Když vidím zajímavý styl chůze, okamžitě si ji na chodníku zkouším…“

200rozPozvání k rozhovoru přijal herec Zbigniew Kalina, jehož divadelním domovem jsou Městská divadla pražská. Právě v nich jej brzy čeká role Lorda Basingstoka v komedii A voda stoupá. Zbigniew se může pyšnit například Cenou Thálie pro mladého činoherce do 33...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zpověď inkvizitora – inspirováno Kladivem na čarodějnice

Zpoved inkvizitora 200Současnému lidstvu se musí zdát představa o upalování lidí směšná a zároveň i neuvěřitelná. Přesto to bylo v minulosti skutečností. O hrůzostrašných lidských zvěrstvech vypráví kniha téměř navazující na kultovní Kladivo na...


Literatura

McCourtův Andělin popel vychází nově v nakladatelství Prostor

McCourtPokud neznáte knihu Andělin popel, nebo na ni navazující pokračování Andělina země, možná by vás leckdo mohl obvinit z literárního barbarství a neznalosti literatury. McCourt...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Kam kráčí Letní filmová škola?

altNapěchovaný program letošní Letní filmové školy, od soboty 21. července 2012 opět pořádané v Uherském Hradišti, pentlí, jako vždy, široký vějíř hostů i doprovodných programů. Organizátorům ani na okamžik nevešlo na mysl, že touha stále bobtnat – v...