Detektivní případy s notnou dávkou nostalgie

Detektivní případy s notnou dávkou nostalgie

Tisk

altSherlocku Holmesovi se v českých luzích a hájích zrodil na začátku sedmdesátých let minulého století zdatný konkurent. Stejně jako jeho věhlasný britský kolega s bravurou a grácií řeší ty nejzapeklitější případy. Sympatického detektiva mají na svědomí výtvarník Jiří Kalousek, který ztvárnil náměty Jiřího Lapáčka. Komiks se sympatickým detektivem, který řešil svůj první případ, se poprvé objevil v září roku 1971 na stránkách časopisu Ohníček. Jeho obliba postupem času stoupala, nejeden čtenář Ohníčku první nalistoval stránku s detektivem Štikou.

Detektiv Štika si při rozplétání případů bere na pomoc čtenáře. Řeší případy krádeží, vloupání, podvodů, sem tam to proloží nějakou tou sledovačkou. Uvedení do případu je kratičké, stačí dohromady šest obrázků. Díky nim je čtenář vtažen do děje, bere pomyslně do rukou lupu, vybičuje obezřetnost aby nezničil důkazy a usiluje o vyřešení případu.  Náměty, případně pointy se občas opakují, jejich studnice není bezedná. V tomto okamžiku přicházejí variace s detaily, rozdíly v černobílé a barevné verzi. Potěšující je, že ani jeden případ nezíská nálepku ”odloženo” nebo ”pachatel neznámý”, zlo je vždy odhaleno a snad následně i potrestáno. A to i v případě, kdy je detektiv-čtenář neúspěšný a bude muset otočit knihu o devadesát stupňů a řešení případu si potupně přečíst.

Na první pohled se jeví vizuální stránka jako dětské či dětinské malůvky. Nutno však konstatovat, že mají své nepopiratelné kouzlo. Na druhou stranu však může neprecizní vyobrazení konkrétního předmětu způsobit, že čtenář případ úspěšně nevyřeší, protože právě tento tajemný, nepoznaný předmět je klíčový. Každopádně se čtenář musí soustředit na detaily. Právě tato skutečnost možná tak trochu odlišuje toto dílko od mnohých jiných knih, jež stačí prolétnout a není třeba věnovat obsahu větší pozornost. Povrchní, nesoustředěné přečtení není u velkého množství literárních dílek takovým průšvihem, čtenáři v podstatě nic neunikne, tedy alespoň nic zásadního. Pokud se však vrhnete do pátrání s detektivem Štikou, musíte se opravdu soustředit, přemýšlet nad tím, co je na stránce napsáno a nakresleno.  Krátké, výstižné texty, které čtenáři nastíní, o co kráčí, dostačují. Netřeba dlouhého vysvětlování a okecávání, více než kde jinde zde platí, že obraz vydá za tisíc slov. Jen výjimečně se mi stalo, že jsem přesně nepochopila, co měl autor na mysli, informace co, kdy a kde mi přišly zmatečné.

alt

Detektiv Štika probouzí v čtenáři-spoluřešiteli dětskou hravost, touhu odhalovat a vyřešit. Skoro každé dítě miluje plnění úkolů, řešení rébusů, přicházení na kloub tajemstvím. Věřím, že nejeden dospělý se pustí do odhalování zlosynů s nostalgickými vzpomínkami na dětství. Věřím, že nejedno dítě se vrhne na případy s nadšením a současně údivem, že něco z éry ”prehistorické”, tj. mládí rodičů, může být tak zábavné. Po dlouhé době jsem litovala, že jsem se prokousala k poslední stránce a neustále se vracela zpět, znovu listovala. Kniha obsahuje pouhou třetinu všech případů, které v Ohníčku vyšly. Nezbývá mi, než doufat, že se v dohledné době dočkám jejich knižního vydání.

Otazníky detektiva Štiky
Autor: Jiří Kalousek, Jiří Lapáček
Žánr: dětská
Vydáno: 2012
Stran: 119
Vydalo nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 88%

Zdroj foto: nakladatelství Albatros


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pobavte se u Zápisníku cholerika

zapisnik cholerika 200Zápisník cholerika přibližuje peripetie jednoho Pražáka odehrávající se na pracovním poli, v osobním životě i v rámci šermířství. Kniha vyšla v nakladatelství Pointa a vychází ze stejnojmenného blogu.


Literatura

Eufeeling – umění vytvářet vnitřní mír a vnější prosperitu

euf 200Dr. Frank Kinslow se dlouhodobě věnuje výzkumu a výuce léčitelských metod. Čerpá ze své chiropraktické praxe, z východních ezoterických filozofií, z teorie relativity a kvantové fyziky. Je autorem metody okamžitého léčení – Quantum Entraim...

Divadlo

Katovský příběh přivezlo na zlínské Setkání Stretnutie Bábkové divadlo Žilina

kata dcera kata 200Zlínský divadelní festival Setkání Stretnutie se letos konal již poosmnácté. V dobách svých začátků byl zaměřen především na tvorbu zemí Visegrádu, postupem času vykrystalizoval do přehlídky české a slovenské diva...

Film

Letadla nepřekvapila ani neohromila

200filmNejnovější film ze společnosti Pixar vypráví tentokrát příběh spíše ze vzduchu než ze silnice. Na rozdíl od Aut se v Letadlech neobjevuje žádný známý dabér ani režisér.

...