Další z Případů Richarda Krauze

Další z Případů Richarda Krauze

Tisk

Román Moucha napsal Dominik Dán, úspěšný slovenský autor trháků z prostředí oddělení vražd, v roce 2009. Letos se dostává na český trh v bravurním překladu Josefa Šmatláka. Pan autor s panem překladatelem si sedli na sto procent. Myslím, že se překladatel skvěle vcítil do autorova stylu a skutečně nedopustil, aby došlo na pouhopouhý převod slovenštiny do češtiny, jak býváme mnohdy svědky.

 

V každém z románů Dominik Dán představuje kriminální případy, které od revoluce bratislavské oddělení vražd muselo šetřit. Samozřejmě vždy trochu pozmění hlavní osoby, přidá na dramatičnosti, fabuluje osudy pachatelů i vyšetřovatelů, ale základ všech jeho detektivek je skutečný. V každé také čtenářům představuje nějakou vyšetřovací metodu, díky které je pachatel odhalen. V románu Moucha se dostává do popředí zkoumání stádií hmyzu – čili využití poznatků přírodních věd v kriminalistice.

O čem příběh tedy je? Je půl roku po revoluci a bratislavská kriminálka se přetváří do budoucí podoby. Ujasňují se kompetence, vyjasňují se metody vyšetřování, stabilizují se vyšetřovací týmy. Na kriminálce panuje zmatek, šéfové si nejsou jisti svými židlemi, proto tlačí na detektivy, aby případy šetřili pokud možno obratem. Oddělení vražd v tomto chaosu začíná vyšetřovat vraždu mladé ženy, která je nalezena u jezírka ve stádiu značného rozkladu. Dívka, zdá se, nikomu nechybí. Nikdo ji nepohřešuje. Richard Krauz – nováček týmu – jde po stopě jako ohař. K odhalení oběti a následně i dalšího skrytého zločinu mu pomůže překvapivě obyčejná moucha.

Opět jde o strhující příběh, velmi zdařile napsaný. I když na můj vkus páni detektivové příliš holdují alkoholu a rozpráví mezi sebou nevybíravě, musím uznat, že slovenská drsná škola má svůj půvab. Možná by mezi řádky nemuselo být tolik nářku nad nedostatečným vybavením oddělení, malé podpoře vedení a útlaku ze strany Prahy (jsme ještě v období Československa), ale asi to patří k věci. Ostatně, stačí jen tuto strunu nevnímat a sledovat samotný případ a chování ostrých hochů z kriminálky v terénu.

alt


Na Slovensku Dominik Dán láme rekordy prodejnosti. A asi se vbrzku s Richardem Krauzem setkáme i na filmovém plátně. Autor také spolupracoval na scénáři televizního seriálu Kriminálka Staré Město, jehož epizody jsou inspirovány jeho romány. Uvidíme, jak se filmaři poperou s dramatickými příběhy. Čtenáři si zatím mohou číst případy, které už tým kolem blonďatého detektiva vyřešil. Vždyť vedle Mouchy v češtině také vyšly romány Bestie, Kapitán Smrt, Cela 17 a Noc plná lží.

Co víme o Dominiku Dánovi? Jeho identita je utajována, protože je stále aktivním vyšetřovatelem bratislavské kriminálky. Díky tomu tak dokonale zná prostředí, o kterém píše. Proto se stal autorem řady čtenářsky nesmírně úspěšných kriminálních románů, jejichž děj se odehrává v nedávné minulosti. Případy, které popisuje, se skutečně udály, a to v prostředí, které je čtenářům důvěrně známé, a on je zpracovává na základě vlastní profesní zkušenosti. Jeho příběhy dýchají autentičností a důvěrnou znalostí kriminalistické práce. Na Slovensku mají čtenáři náskok, již zde byly vydány, vedle už do češtiny přeložených, příběhy Popol všetkých zarovná, Nehanebné neviniatko, Sára, Hriech náš každodenný, Knieža Smrť, Mucholapka, Studňa, které jistě brzy najdeme i na českých knižních pultech.

Moucha
Autor: Dominik Dán
Překladatel: Josef Šmatlák
Žánr: krimi
Vydáno: 2012
Stran: 375
Vydalo nakladatelství: XYZ
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: XYZ


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová d...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Uzdravujte se pomocí tajných zbraní přírody

antibio200Nakladatelství Noxi dělá velmi užitečnou práci. V rámci série tématiky spojené s naším zdravím vydalo další knížku, tentokrát věnovanou rostlinným antibiotikům. Ani tentokrát se neodchýlilo od vysoce nastavené laťky a umožnilo čtenářům doplnit si...


Literatura

Louise L. Hay: Miluj svůj život

Zivot 200S pokorou a tušením rozechvělého požitku jsem otvírala tento kalendář pro rok 2016. Přesně před dvěma lety jsem s podobným strávila celý rok a byla jsem nesmírně spokojená. Nástěnný kalendář se ukázal jako velice výhodný nejen ve své praktičnosti, ale...

Divadlo

Inscenace Leviatan a Everyman uvede Ensemble Opera Diversa v brněnské Staré radnici

barton perex divadloRenomované hudební těleso Ensemble Opera Diversa uvede v pondělí 17. prosince v 19. 30 hodin ve freskovém sále brněnské Staré radnice inscenace Leviatan a Everyman. V obou vytvořil hlavní role dnes už pražs...

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...