Sliby a chyby Štěstí, lásky, čokolády aneb dokonalý recept na štěstí ŽENY?

Sliby a chyby Štěstí, lásky, čokolády aneb dokonalý recept na štěstí ŽENY?

Tisk

stesti laska cokoladaPojďme se podívat, co obal knížky slibuje a co opravdu dává. Skóre je skvělé! Je nepříjemným zvykem psát na KAŽDOU knihu, že je nejlepší a skvělá  a prostě jinak NEJ. Mnohé jsou, ale mnohé také nejsou.

 

 

 

V záplavě ezoterické literatury není vždy snadné se orientovat a tak jsem v knížce Štěstí, láska, čokoláda, hledala především nějakou odlišnost. Zhruba 80% duchovního moudra, které Menna Van Prag více či méně nápadně zasouvá do příběhu, je již celkem známo. Něco mi však vůbec nedošlo a přitom jsem cítila, že píše přesně o tom, co znám. Co JE pravda. Příběh Mayi, která žije v zajetí svých vlastních předsudků a cukrárny, jež byla vlastně snem spíš její matky, nám otevírá oči. Co tedy slibuje obálka a jaká je skutečnost?

Milá

Milý je především její obal. Nakladatelství ho pro české čtenáře zgruntu změnilo a naladilo do čokoládova. Sama autorka byla touto českou verzí knihy nadšená! Je čemu se divit? Myslím, že nikoliv.

Dojemná

To URČITĚ. Zejména tehdy, když jde o lásku, o pochopení principu lásky a o lásku k sobě samé. Jak moc týráme svá těla, jak moc si ubližujeme. O dojemné okamžiky se postaralo také pár lidí, kteří Maye vešli do života, aby jí duchovně posunuli někam dál. A možná v každém z nich byl kus její milované matky.

Vtipně poučná

Že bych se u tohoto příběhu nějak řehtala smíchy, to snad ani ne. Přesto tento nedodržený slib ráda přejdu, protože náznak úsměvu občas proběhl.  Ale spíš než nad třeskutým vtipem to bylo nad krásně zaobalenou, dávno zapomenutou pravdou.

Jako čokoláda – sladká a lahodná

A to VELMI. Až moc. Jelikož jsem knížku četla právě v období, kdy mě sladkosti vůbec nelákaly, byla tam na mě přemíra čokoládových dobrot, muffínů, dortů a všelijakých zákusků, které byly popsány tak barvitě, že jsem prostě měla kliku. Kdybych kliku neměla a jela zrovna v nějakém režimu „vlčí hlad po sladkém,“ tak jsem schopna asi vyjíst i kostky cukru v celé domácnosti.  Posouzení míry Mayina mlsání nechám zcela na vás. Korunu tomu všemu nasazuje závěr knihy, který je plný receptů na sladké (a pro odlehčení i nesladké) dobroty. Miminálně budete v pokušení zkusit naprosto jednoduché ovesné  čokoládové sušenky.

stesti laska cokolada

Knížka o cestě od cynismu a hořkosti k sebedůvěře a štěstí

To ANO. Jednoznačně. Proměna hlavní hrdinky je tak výrazná, leč pozvolná a uvěřitelná, že čtenářka opravdu alespoň na chvíli uvěří, že ona sama je schopna téhož. Z tohoto důvodu doporučuju mít knížku někde poblíž nočního stolku. Přečtete ji jednou, ale nezaložíte. Je přesně tou, kterou je vhodné čas od času vytáhnout ve chvíli, kdy vám dochází životní odvaha a jiskra.

Menna Van Praag je absolventka Oxfordu, žurnalistka a milovnice čokolády (!!!). Žije v Anglii se svým gurmánským manželem Arturem, který provozuje vegetariánskou kavárnu. Před sedmi lety byla Menna servírkou, bojující s nadváhou. Její vlastní máma a učitelka života Vicky ji inspirovala k velké změně. Z třídenního osvícení, které Menna zažila, se zrodil její debut, kniha Štěstí, láska, čokoláda. V roce 2011 pak vydala její pokračování Happier Than She´s Ever Been (Šťastnější, než kdy dříve).

Ovšem, co lze snad trošku považovat za CHYBU, paní Menna Van Praag miluje čokoládové sušenky svého manžela a vůbec, ale vůbec se za to nestydí. Bezčokoládová asketa to tedy není. Nu dobrá, ono nakonec,  proč si odpírat drobné radosti, vždyť  z nich se skládá život! Jen se z radostí nesmí stát náhražky a závislosti.
A i tom tato kniha je…

Máte-li ovšem zájem o nějakou z dobrot, které autorku dělají šťastnou, pak příjemné překvapení čeká na konci knihy – soubor několika receptů.

stesti laska cokolada

Vydalo nakladatelství Synergie, 2012, www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježkárnami jsem si splnil životní sen, říká písničkář Mirek Paleček

Palecek 200Mirka Palečka má hodně lidí spojeného nejen se starým dobrým Semaforem, ale rovněž s Michaelem Janíkem, s nímž vytvořil na dlouhá léta písničkářský tandem. Kdo by neznal hity jako Hele lidi nebo Prodavač limonád. Nicméně v poslední době už spolu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vyšetřování na vlnách podcastu

hodna holka zla krev 200V nakladatelství Cosmopolis vyšlo pokračování thrilleru z žánru young adult Návod na vraždu pro hodné holky s názvem Hodná holka, zlá krev. Myslím, že knihu jen tak nedáte z ruky!

 <...


Literatura

Sáhněte po severské krimi ze severu Čech a nebudete litovat

sestra smrt 200V nakladatelství Host vyšla kniha Sestra smrt Daniela Petra s lákavým a líbivým podtitulem „severská krimi ze severu Čech“, který se ukázal jako pravdivý.

 

...

Divadlo

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Film

Dny evropského filmu přece jen začnou

def logoCovidová epidemie zavinila úplné zrušení některých kulturních akcí (např. karlovarského festivalu), jiné byly odloženy na příhodnější dobu. To se mimo jiné týká rovněž DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Uskuteční se v náhradním termínu (pokud nákaza znovu nenabude...