Útěk od hrůzné minulosti

Útěk od hrůzné minulosti

Tisk

imamova dceraToto je pravdivý příběh – i když některé detaily, které by usnadňovaly identifikaci, byly kvůli bezpečnosti změněny – a není v žádném případě znevažováním islámu všeobecně… Jde o osobní líčení, jsou to tedy mé vlastní životní zkušenosti, a zabývá se způsobem, jakým je islám praktikován v mé komunitě, jak jsem toho byla svědkem během dospívání…

 

Těmito slovo začíná autorka své vyprávění, své smutné líčení vztahu otce k dceři. Je o to víc smutné, že otec autorky, která si říká Hannah Shah, je ve své pákistánské komunitě žijící v Anglii uznáván a ctěn, je jejím imámem (islámský duchovní, uznávaný znalec koránu). Všichni mu věří, všichni se chovají podle jeho moudrých rad. A tento člověk, navenek blahosklonný, trpělivý, uznalý, doma bije ženu a znásilňoval dceru od jejích pěti let. Přitom násilí, které působil, označoval za trest. Trestal malou dívenku, vlastní dceru, za to, že je nehodná, špatná. Až i ona o sobě samé pochybovala, někdy i uvěřila, že si trest zaslouží, že to tak má být a že má otec pravdu. Jen se způsobem trestu se nesmířila nikdy. Neochránila ji ani její matka. Ta ostatně jako kdyby byla ráda, že manželovy pěsti dopadají na někoho jiného než je ona sama. Přitom její dcera si trest „vysloužila“ jenom kvůli tomu, že maminku chtěla chránit před zvůlí svého otce, že nechtěla, aby maminku zmlátil do bezvědomí.

Vůbec se nedivím, že Hannah toužila po změně, že chtěla utéct, zmizet, vypařit se. Chápu, že změnila identitu i víru. Že konvertovala ke křesťanství, že přijala víru svých zachránců. Dnes je ona tou, která pomáhá podobně trpícím ženám, kterých v Anglii není málo.

Kdyby Hannah žila v Pákistánu, nic by jí asi nepřipadalo divné. Výchova žen je o tolik jiná od té naší. Jenže její rodiče odešli z chudé země do Anglie. Otec se prohlásil imámem, nepracoval, požíval výhody britské sociální sítě, přitom Brity nenáviděl. Tyran, dogmatik, odpůrce demokracie žijící z demokratické pomoci hostitelské země – jak typické pro řadu fanatiků.

Pro mne je asi nejhrůznější ona bezbřehá soudržnost dané komunity. I když se někdo z ní přizpůsobí okolí, žije běžný život z pohledu lidí mimo komunitu, v okamžiku „ohrožení“ zmlkne i on. Všichni v komunitě považují pravdu za hanbu a najednou uznávají tyranii za výchovu. I ti, kdo se zdají být rozumní, najednou „zhloupnou“. Přes oči a uši se jim přetáhnou klapky – nevidí, neslyší! Spravedlnosti se týraný nedovolá. Hanba rodiny, víry je nad zločin.

imamova dcera

Hannah byla statečná. Unikla a dnes je sama oporou těm ženám, které to nemají v takových komunitách lehké. Jenže svou zpovědí si pěkně zavařila. Jde jí o život, skutečně. Vždyť uvrhla hanbu na rodinu.

Jak to napsat, aby to nevypadalo jako scény z hororu? Možná to nedokážu. Dokážu to jen vylíčit tak, jak to bylo, a doufat, že mi uvěříte, že takový byl doopravdy můj život.

Kniha Imámova dcera je velmi náročná na čtení. Autorka si na nic nehraje. Nejde jí o senzaci. Poctivě líčí vše, co se jí stalo v prvních šestnácti letech života, konstatuje, vysvětluje, odpouští… její vyprávění je nestylizované, často opakuje své myšlenky, vrací se k událostem. Nečekejte tedy stylisticky uhlazený román. Je to výpověď – výpověď, která varuje před fanatickými dogmatiky. A je jedno, k jaké ideologii se hlásí. Jsou totiž nebezpeční všichni!

Hannah Shah (jméno je pseudonym) se narodila v islámské rodině žijící ve Velké Británii. Vystudovala religionistiku, v roce 2008 se provdala a žije v jižní Anglii. Pomáhá ženám, které se stejně jako ona staly obětí týrání.

Název: Imámova dcera. Pravdivý příběh dívky, která unikla hrůzám minulosti
Autor: Hannah Shan
Překladatel: Marcela Nejedlá
Vydáno: 2012
Stran: 240
Vydalo nakladatelství: Ikar
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: Euromedia group


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Gutierrez: „Uvnitř kapely to funguje tak, že se máme rádi, hezky komunikujeme i hudebně, a věříme tomu, co děláme.“

Madera 200Na rozhovor pro náš magazín kývl zpěvák původem z Kolumbie Ivan Gutierrez. Momentálně učí filozofii na univerzitě v Praze a především se realizuje ve skupině Madera, se kterou vystoupí 15. června na Respect festivalu na pražsk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šílenou babičku přečtete jedním dechem

Šílená babičkaPokud máte rádi humoristicky laděné romány pro ženy, pak Šílená babička spisovatelky Martiny Boučkové, bude pro vás tou pravou oddechovkou. Na první pohled zaujme už legrační obálka, která slibuje, že se ženy při čtení nudit rozhodně nebudou a napad...


Literatura

Opět výborný Michael Connelly a jeho Obhájce

obhajce200V lednu vyšla u nakladatelství Slovart kniha Obhájce od předního amerického autora Michaela Connellyho. Přinesla osobitého protagonistu – právníka, zamotaný případ a pěknou porci napětí.

 

...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

SPALOVAČ MRTVOL SE VRACÍ – NEJPRVE SE PŘEDSTAVÍ V KARLOVÝCH VARECH

spalovac mrtvol perexRežisér Juraj Herz (1934-2018) od počátku své tvůrčí dráhy inklinoval k poetickým bizarním výpovědím, jak již to naznačily Sběrné surovosti podle Hrabalova námětu. Postupně v nich začaly převažovat hororově děsivé prvky, za...