Cestou necestou KOLEM SVĚTA

Cestou necestou KOLEM SVĚTA

Tisk

festival kolem svetaVe dnech 17. a 18. listopadu 2012 se v Kulturním domě a Multikině Ládví bude konat již 19. cestovatelský festival KOLEM SVĚTA, který přivítá mnoho známých tváří.

 

 

Cestovatelé a fotografové na festivalu představí své nejzajímavější cestovatelské zážitky ze svých expedic formou komentovaných projekcí a přednášek. Např. Lenka Klicperová, šéfredaktorka časopisu Lidé a Země, vás zavede na pouštní festival Gerewol v Nigeru. Vítěz Czech Press Photo 2012 Václav Šilha představí barevnou Antarktidu. Nejúspěšnější český horolezec Radek Jaroš vysvětlí proč musel přijít o prsty u nohou na své poslední expedici na vrchol nepálské Annapurny, fotograf Roman Burda ukáže divoké kmeny v Etiopii, jak je poznával 12 let, choreografka a režisérka Peggy Choy působící v USA představí svým tancem život potápěček v Jižní Koreji. Zpěvačka a herečka Světlana Nálepková bude komentovat svou návštěvu himálajské vesničky v Malém Tibetu, cestovatel a fotograf Martin Mykiska rozpohybuje norskou polární záři. Festival obohatí i řada vystavovatelů, mezi nimiž nebudou chybět cestovní agentury, neziskové organizace, rukodělné výrobky či exotická jídla. Přijďte navštívit největší cestovatelský svátek - festival KOLEM SVĚTA. Přesný program desítek zajímavých projekcí naleznete na webu http://kolemsveta.cz/praha-2012/.

Dne 17. listopadu 2012 se v rámci cestovatelského festivalu Kolem světa v Praze představí poprvé v České republice tanečnice, režisérka a choreografka původem z Koreje, Peggy Choy, která žije a tvoří v USA. Festival Kolem Světa v Praze se koná ve dnech 17. a 18. listopadu 2012 v Kulturním domě a Multikině Ládví. Přesný program naleznete na webu http://kolemsveta.cz/praha-2012.

kolem sveta program

Celým jménem Peggy Myo-Young Choy vyrostla na Havaji, kde se mísí původní kultura s přistěhovaleckými, mezi nimi i korejskou a čínskou. Právě toto mísení a prolínání různorodých kultur se stalo typickým pro její tvorbu. Za svou tvorbu Choy získala řadu prestižních ocenění. Je také profesorkou na katedře tance a Asijsko Amerických studií na univerzitě v Madisonu-Wisconsinu.

Od roku 1990 se ve své tvorbě zabývá afro-asijskými vztahy a příběhy, kde ústřední postavou jsou ženy. Inspiraci nalézá v javánském a korejském tanci a čínském bojovém umění. Choyina díla včetně "Seung Hwa / Soucit", "Ki-Ache: Příběhy z břicha" a "Průvod věštců" se představila ve Spojených státech amerických a mezinárodně také v Jakartě, Soulu a Berlíně.

kolem sveta festival

Na festivalu Kolem světa v Praze se Choy představí poprvé se svými “mořskými sóly” zahrnujícími “Ohrožené moře” a “Mořské ženy Haenyeo”, jenž odrážejí aktuální problematiku znečišťování oceánu ohrožující život potápěček haenyeo na ostrově Čedžu v Koreji. Inspirovaná novou knihou Brendy Paik Sunoo, Měsíční přílivy: mořské stařenky z ostrova Čedžu, Choy v tanci, kde ztvárňuje moře i potápěčky, mísí korejský tanec, čínské tai-či a javánské pohyby. Tato série byla s velkým úspěchem přijata v roce 2011 v Korejském kulturním centru v Los Angeles a v Berlíně a v roce 2012 v rámci tanečního festivalu CoolNY v New Yorku. Na festivalu Kolem světa Choy své taneční vstupy obohatí také projekcí fotografií s komentářem o ostrově Čedžu.

kolem sveta festival

PEGGY CHOY DANCE, Choyina taneční skupina založená v roce 2010, spojuje hip-hop, asijské bojové umění a box. Poprvé se představila ve Washingtonu se svou “Sílou pohybů”, představením, které bylo poctou Bruce Leeovi a raperovi RZA. “Pow”, o boxerovi Muhammadu Alim a jeho dceři Laile Ali, bylo uvedeno v rámci tanečního festivalu La MaMa v New Yorku v roce 2011. Za představení “THE GREATEST! Hip afro-asijská pocta Muhammadovi Alimu” sklidila skupina ovace na Broadwayi v New Yorku.

Rozšířená verze tohoto představení s názvem “THE GREATEST!” bude mít premiéru v dubnu 2013 na Gleasonově stadionu, kde Muhammad Ali zápasil. Skupina byla také s nadšením přijata na Americkém tanečním festivalu v Ailey City v září 2012. Web: www.peggychoydance.com

“…naprosto jedinečné a strhující.” Elizabeth Zimmer, NY
“Moderní a nadčasové” The Washington Post
“Jako umělkyně ukázala Choy absolutně perfektní kontrolu nad svým tělem.” The Capital Times

kolem sveta festival

Další vystoupení Peggy Choy v České republice:

17. listopadu 2012 - festival Kolem Světa v Praze (www.kolemsveta.cz)
25. listopadu 2012 - Indonéská noc v Plzeni (www.kintari.org)
27. listopadu 2012 - Indonéská noc v Praze (www.kintari.org)

Zdroj foto: kolemsveta.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krádeže času Jany Eichler-Ruské

chimeara jana perexMnozí umělci touží zachytit prchavé okamžiky krásna a uchovat je natrvalo. Patří mezi ně i severočeská výtvarnice Jana Eichler-Ruská, tvořící pod značkou Chimeara. Lze uchopit přelud a přetavit jej do hmatatelné podoby? Je možn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sériový vrah nebo vlkodlak? Vyřeší Vlčí proces

vlčí proces, perexHistorický román sepsaný na základě skutečných událostí je pro mě vždycky neodolatelnou záležitostí. Nahlédnutí do dob dávno minulých a v tomto případě ještě okořeněné napětím a pověrami o vlkodlacích slibuje skvělé čtení, kter...


Literatura

Zasmějte se u Historek z Tinderu

Historky z Tinderu200Historky z Tinderu je název knihy Lucie Macháčkové, která vyšla v nakladatelství Cosmopolis. Jedná se o skvělou oddechovku, nenechte si ji ujít!

 

...

Divadlo

Herci Městského divadla Mladá Boleslav zpívají jak muzikálové hvězdy

miluji te200V pátek 17. února uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav premiéru muzikálové revue Miluji tě, ale..., což je světoznámé dílo, která se hraje od roku 2003 také na českých jevištích. Nemá příběhový děj. Jde o rychlý sled scének a hudebních čísel s...

Film

No, nic…

no nic 200Britskou komediální sestavu Monty Python (Terry Jones, Terry Gilliam, John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman), která svého vrcholu dosáhla v 70. letech, snad není třeba představovat - byť u nás jsme se s jejím odkazem mohli seznámit ...