Sexy až do hrobu

Sexy až do hrobu

Tisk

jak uspesne nestarnout olga struskovaPodtitul knihy Olgy Struskové Jak úspěšně (ne)stárnout naprosto vypovídá o jejím obsahu. Je v něm řečeno vše, takže mi dovolte pouze několik postřehů.

 

 

Vždy elegantní režisérka, překladatelka, dramaturgyně Olga Strusková pojala nápad oslovit několik žen 55+ a vyzvědět od nich, jak to dělají, že tak dobře vypadají. Jako správná dokumentaristka se rozhodla světu představit úžasné ženy, které umí stárnout s grácií a jejich názory jsou přímé a neotřelé. Nakonec vyzpovídala pětadvacet žen různých profesí. A tyto příjemné rozhovory, které mohou leckomu napovědět správnou cestu vpřed, doplnila rozhovory s odborníky, kteří dokáží poradit co se zdravím či vizáží po pětapadesátce.

Tato knížka není na přečtení jedním zátahem. Je na listování a následné čtení. Každá z dam je něčím jedinečná, každá má vlastní pohled na život, ví, co chce, kam směřuje a proč to či ono dělá. Rozhovory jsou vedeny v klidném přátelském tónu a jejich výsledkem je, že čtenářka má pocit, že je u rozhovoru sama přítomna, že sedí v tom obýváku, že pije čaj a klábosí se „známými holkami“.

Osobně mne nadchly odpovědi sportovní legendy Dany Zátopkové. Její optimismus, který z každého slova čiší, mne naladil nadlouho. Opravdu mi můžete věřit! Podobně nadšeně pročítám odpovědi Heleny Ilnerové, bývalé předsedkyně Akademie věd, či politoložky Vladimíry Dvořákové. K oběma dámám se vracím dost často (vždycky, když mne naštvou v Událostech).

jak uspesne nestarnout olga struskova

Struktura knihy je také velmi příjemná a elegantní – každý rozhovor uvádí fotografie. Nepředstavujte si ateliérové portréty, jsou to akční fotografie s duší. Vlastně každá z nich nastoluje atmosféru nadcházejícího rozhovoru, dokresluje zpovídanou dámu v pro ni typické podobě. Všechny snímky, které jsou dílem Jiřího Podrazila, mají v sobě notnou dávku humoru a lehké nadsázky. Po úvodní fotografii pak autorka představí každou respondentku životním mottem a krátkým perexem.

Z mého pohledu knížce můžeme vytknout pouze trochu rozvolněnou sazbu a nečekané bílé stránky (vakáty), které působí, jako kdyby textem profrčela cenzura. Trošku zavádějící mi připadá i obálka knihy, na níž je nahé ženské tělo, pravděpodobně mladšího vydání než je 55+. Ale, kdo ví?

Pohodová kniha rozhovorů se ženami, co mají co říct je zakončena desaterem pro zdravý a spokojený život, které si zaslouží ocitovat:

1/ na rodný list nebo na kalendář se dívat jen v případě největší potřeby nebo nejvyšší nouze
2/ mít ráda sama sebe (případně i s nějakým tím kilem navíc, ale raději bez něj)
3/ usmívat se na sebe do zrcadla a druhým do tváře
4/ na plastiku jít jen v případě, že si ji budu sama přát (a ne proto, že mi někdo řekne, že vypadám jako stoletá ještěrka, anebo že mi na ni sežene sponzora)
5/ na gynekologii nezapomínat – navštívit svého lékaře alespoň jedenkrát za rok (zvlášť když to platí pojišťovna)
6/ posilovat fyzičku, ale až po odborné konzultaci u lékaře (svaly ani prsa už nám stejně neporostou)
7/ dopřát si posezení s kamarádkami (raději ve vegetariánské jídelně než v cukrárně)
8/ nezanedbávat sex, se sváděním to však nepřehánět (mějte na paměti, že většina z nás se už nachází, řečeno slovy odborníka, ve stádiu „sklizeno“)
9/ šatit a líčit se úměrně věku (nehrát si předčasně na zasloužilé vdovy, ani ze sebe nedělat přestárlého diblíka)
10/ do poslední chvíle, co to půjde, žít aktivně (tj. nebýt otrokem rodiny, ale rozšiřovat své obzory a zaměstnávat mysl něčím daleko užitečnějším než jsou pleny vnoučat či nevyžehlené manželovy a zeťákovy košile)

Dámy, budete-li dodržovat toto desatero, věřte, že budete sexy až do hrobu. Já tomu stoprocentně věřím a Olze Struskové za báječný nápad, který dokázala dotáhnout do konce, děkuji.

Jak úspěšně (ne)stárnout aneb Sexy až do hrobu
Autor: Olga Strusková
Fotografie: Jiří Podrazil
Vydáno: 2012
Stran: 494
Vydalo nakladatelství: XYZ
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Albatros media


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

RICHARD TESAŘÍK – „Vášnivý rybář na divadelních prknech“

kali 200Do Divadla Kalich se od února 2015 vrací představení Tajemství od Daniela Landy. Jedním z hlavních představitelů bude i Richard Tesařík, který hraje také v představení Mauglí a Johanka z Arku. Zahrál si ve filmech Kvaska, Musíme si pomáhat či Pelíšky.a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Monika Petrlová: Nelidské zdroje

n s uvodniKam ta holka na to chodí? To si říkám pokaždé, když dočtu něco od mladé nadějné autorky Moniky Petrlové. Tentokrát to byla útlá povídková knížka Nelidské zdroje, u které jsem se nejednou zamyslela. Deset povídek na téma lidských vzt...


Literatura

Rozsvěcejte lampy aneb Lampáři se vrací

lampar 200Druhý díl úspěšné fantasy série Tetování krví s podtitulem Lampář se konečně dočkal opětovného vydání. V brzké době vyjde zcela nové třetí pokračování od D. M. Cornishe, proto rozhodně není na škodu si připomenout staršího bratříčka.

Divadlo

Pětatřicátý ročník festivalu Mezinárodní týdny tance proběhne on-line

mezinardodni tydny tance 200Pětatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tance ve střední Evropě, proběhne pouze ve virtuálním prostředí. Pořadatel festivalu, konzervatoř Taneční centrum Praha, rozhodl, že ...

Film

DVD Zvonilka: Tajemství křídel

zvonilka magicbox 200Distribuční společnost Magic Box přináší na DVD další díl volné série Zvonilka s názvem Tajemství křídel. Studio Disney se opět zaměřilo na dívčí publikum a připravilo pro ně ...