Nová knížka Marie Kšajtové o panence, co přináší radost

Nová knížka Marie Kšajtové o panence, co přináší radost

Tisk

panenka-a-autaci 200Panenka Blaženka umí kouzlit. Ráda dělá radost malým i velkým a má neskutečné nápady. Nejprve žila v Jabloňové ulici u Barunky Jahodové. Spolu si hrály a spolu chodily do obchodu, ve kterém ovoce a zeleninu prodávala kulatá paní Hrušková. V té voňavé ulici bydleli lidé s ovocnými a zeleninovými jmény – třeba pan Švestka nebo paní Mrkvičková. A k tomu ještě nové zboží přivážel bodrý pan Jablonka, který měl vždycky dobrou náladu. Jednoho dne byl ale mrzutý, proto mu Barunka půjčila Blaženku pro potěšení. Tak se z panenky stal „auťák“. Ne nemyslím vozidlo osobní či nákladní – takhle se také říká panáčkům a panenkám, které cestují s řidiči světem a dávají na ně pozor. Jsou různí, některým se cestování líbí, jiným méně. Většinou sedí za sklem vepředu, ale mohou sedávat i vzadu. Vozí se, rozhlížejí se po okolí a sem tam svému šoférovi poradí co a jak.

Panenka Blaženka brzy zapadla do téhle rodiny „štísek“ a hlavně, rozveselila smutného pana řidiče Jablonku, a pak i spoustu nových kamarádů. V novince Marie Kšajtové, která byla jako autorka letos pilná, už v srpnu vydala knížku pro děti od osmi let Dina a tajemství starých tenisek (JaS nakladatelství, 2012), najdeme deset veselých příhod panenky Blaženky. Jak je u ní zvykem, všechny se mohly skutečně stát, všechny jsou postavené na reálném základě – jen se tu a tam trošku čaruje. Ale když se zapojí špetka fantazie a přimhouří se oči… proč by nemohli vyběhnout koně z pod kapoty automobilu?

Marie Kšajtová dobře zná dětský svět. Její příběhy jsou plné humoru, veselé nadsázky, dospělí v nich rozprávějí s dětmi jako rovný s rovným – hlavně si všichni vzájemně pomáhají. Jsou to typicky rodinné knížky, které baví děti i jejich předčitatele. Jednoduché, dobře srozumitelné věty, krátké příhody (tak akorát na přečtení před spaním), notná dávka humoru s malým poučením. A knížka Panenka a auťáci se z této řady nevymyká. Při čtení si rodiče určitě vybaví vlastní dětství, takže po příhodách Blaženky se jistě rozproudí debata, jak to bylo když… A k ní jisto jistě přispějí hravé ilustrace Evy Šedivé, které velmi pěkně doplňují vtipný text.

Příběhy veselé panenky a jejích kamarádů považuji za velmi příjemné čtení k předčítání a je velmi vhodné pro společnou četbu v druhých či třetích třídách.

panenka-a-autaci ukazka m

Marie Kšajtová

(* 1937)
Jako absolventka Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy pracovala v několika časopisech, naposledy ve čtvrtletníku Umění a řemesla. Víc jak tři desítky let byla dramaturgyní večerníčků v České televizi, kde spolupracovala na mnoha animovaných seriálech, například Káťa a Škubánek, Příběhy včelích medvídků, Jája a Pája, Matylda, Z deníku žáka třetí B (hlavní cena za animovaný film na festivalu ve Zlíně) a mnoha dalších. Napsala scénáře k deseti seriálům podle literárních předloh (například: Kubula a Kuba Kubikula, Bubáci a hastrmani, O skřítku Racochejlovi a jiné) i na vlastní náměty. Připravovala dočasně i jiné pořady jako byly Rozmarýnek a Hřiště. V letošním roce napsala pro rozhlas pohádky Zuzanka a Knoflík. V současné době píše komiks pro časopis Báječná školka a pohádkové příběhy pro různá nakladatelství. Z knih pro děti uveďme alespoň: Dina a tajemství starých tenisek (2012), Matýsek a Majdalenka (2011), Princezna z Kloboukových hor (2010), Od Andulky po žížalu (1994 a 2009), Zápisník Norberta Borovičky (2001; získal Cenu učitelů v anketě SUK – Čteme všichni), Ze života rodiny Horáčkovy (1995 a 2004) nebo V lednici je medvěd (1996).

panenka-a-autaci

Panenka a auťáci
Autor: Marie Kšajtová
Ilustrace: Eva Šedivá
Vydáno: 2012
Stran: 68
Vydalo nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: Albatros


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mýty 6: Domovina

myty 200Další komiks, na který se nemusí zapomenout, je kniha Mýty 6: Domovina. Je to už 34. – 41. část komplexního seriálu o mýtických postavách v Mýtově, v Hollywoodu a dávné Domovině.

...

Literatura

Milovníci historie, zbystřete, je tu Střet impérií

stret imperii 200V listopadu vydalo nakladatelství Vyšehrad historický román irského spisovatele Bena Kanea Střet impérií. První díl dvousvazkové ságy se dá číst samostatně a hlavně nám poskytne sondu na neklidné období Druhé makedonské války.

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Jiří Strach: “Přece si kvůli vlastní ješitnosti nezkazím film!”
ImageRežisér Jiří Strach je navzdory svému jménu považován za jednoho z nejlaskavějších českých režisérů, a stejně tak působí i v reálu. Je trpělivým učitelem mladých filmových tvůrců a má upřímnou radost z jejich úspěchů, protože dobře ...