Karnevalové Benátky: masky stíraly rozdíl mezi šlechticem a služebnou

Karnevalové Benátky: masky stíraly rozdíl mezi šlechticem a služebnou

Tisk

benatky 200Blíží se doba masopustu, která nastane po Třech králích, tedy po 6. lednu 2013. S ní přichází i doba karnevalů. Pokud jste dosud nenavštívili rej barevných masek v italských Benátkách, máte od 26. ledna do 12. února 2013 ( karneval začíná dva týdny před popeleční středou a končí na masopustní úterý) nejvyšší čas to napravit.


Hon na masky

Tisíce a tisíce lidí natlačených v malých uličkách, kde není k hnutí. Tak vypadá benátské karnevalové dění v pokročilém odpoledni nebo navečer. Lepší je ale přivstat si a přijet hned ráno. Tehdy si můžete masky opravdu vychutnat. Spousta českých cestovek pořádá zájezdy, se kterými dorazíte ráno autobusem do přístavu Punta Sabbioni a pak už vás čeká přesun vaporettem, tedy vodním busem přímo na náměstí svatého Marka. Ideální je, když tam dorazíte tak kolem osmé hodiny ranní. První opuštěné masky se teprve začínají objevovat a trousit po ulicích a vy máte dostatek času nerušeně je pronásledovat s fotoaparátem. Nemusíte se bát, že před vámi utečou, naopak vám ochotně zapózují. Teprve po desáté se začnou valit masy turistů a začne opravdový hon na masky. Ty se totiž rády ukážou každému ve své plné kráse, ale problémem jsou ohromné skupiny turistů s fotoaparáty, které mezi s sebou tvrdě bojují o nejlepší záběr. Někdy jsou to lidé docela tolerantní, jindy ale i dost nevybíraví ve snaze urvat to nejlepší. Do toho všeho poletují všudypřítomné barevné konfety. I vy si můžete koupit barevnou masku, alespoň malou přes obličej. Po poledni už je opravdu všude narváno a zábava se jaksepatří rozjíždí. Kavárničky i pizzerie jsou nabité k prasknutí, popíjí se víno a s blížícím se večerem nálada stoupá.

benatky 1

Všichni jsou si rovni

Odkud se vlastně vzaly karnevaly? Jedno z vysvětlení tvrdí, že samotné slovo karneval pochází z latinského carnavale, jež znamená v překladu loučení s masem. Karnevalové veselí obvykle předcházelo období velkého půstu. Jiní ale kladou karnevalové počátky až do starověkého Řecka, do slavností na počest boha vína Dionýsa. Podobné slavnosti fungovaly i v Římě jako pocta bohu Bakchovi.

benatky 2

Patrně první benátský karneval měl být snad oslavou vítězství nad Ulrikem, patriarchou z Aquilei v roce 1162. Na počest vítězství se tenkrát lidé setkávali na náměstí svatého Marka a svoji rdost dávali najevo tancem. Písemné zmínky o slavnostech ale pochozáejí už z konce 11. století, přesněji z rocku 1094. Svátkem se rej masek prý stal až roku 1296. Dohadování o přesném datu vzniku karnevalu ale tentokrát ponechme povolanějším, tedy odborníkům historikům, kteří zajisté mají dostatek pramenů, o které se budou mezi sebou přít. Ať už považujeme za okamžik založení tradice jakýkoli rok, jisté je, že rej barevných masek si oblíbili všichni Benátčané, snad proto, že smazával rozdíly mezi prostými lidmi a šlechtici. Pod rouškou masky se všichni mohli bavit jako sobě rovní.

Během 18. století ovšem význam slavností klesá a s plnou parádou a ohromným úspěchem je oživují až v roce 1979. Dnes jsou festivalem, při kterém jde hlavně o to se dobře bavit. Tak i vy zkuste letos alespoň na jeden den zapomenout v Benátkách na všední starosti.

benatky 3

Foto: Helena Stejskalová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Š. Jirglová: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

jirglova 200Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně ins...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kočka na cestách – chlupatý kamarád i rádce

kocka na cestach 200Přátelství mezi kočkou a člověkem je mnohdy zvláštní věc. Ač někdo bere kočky jako nezávislé a samostatné, protože si často dělají věci po svém, není to tak úplně pravda. Kočky potřebují svůj klid, pohlazení, plnou misku, místo ...


Literatura

Oddechovka nejen na léto: Alex, léto a já

alex leto a ja200V květnu vydalo nakladatelství Metafora v Edici 7lásky příjemný romantický příběh Alex, léto a já od americké autorky Emily Henryové. Pokud potřebujete vypnout a dostat svou dávku lásky a něhy, pak se s klidnou duší ponořte právě do této ...

Divadlo

Divadlo ve Zlíně uvede premiéru Muže pod postelí

muz pod posteli200Docela jiného Dostojevského, než jak jej mnozí znají: Dostojevského komediálního, zábavného a zároveň zajímavého, který přinese vhled do žárlivostí zatemněné duše jednoho muže. To je téma novinky, kterou Městské divadlo Zlín uvede v pre...

Film

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, b...