O století, v němž málokdy vítězila moudrost

O století, v němž málokdy vítězila moudrost

Tisk

Stoleti-moudrosti 200Při čtení Století moudrosti, pamětí Alice Herzové-Sommerové, sepsaných Caroline Stoessingerovou a do češtiny přeložených Libuší Čižmárovou, snad každého napadne neodbytná otázka: jak to, že člověk, který prošel útrapami holocaustu a v nacistických vyhlazovacích táborech ztratil celou rodinu, se mohl dožít už sto devíti let a po celou dobu svého života rozdávat optimismus všem ostatním?

 

Zamyslíme-li se nad jinými, velmi podobnými osudy starých a moudrých mužů a žen, jejichž příběhy jsme letos měli možnost číst či slyšet, pochopíme, že všechny spojuje neuvěřitelná síla ducha. Mám na mysli skauta Františka Wretzla, jenž kvůli svým pevným zásadám prošel Terezínem, koncentračním táborem Flossenburg i pochodem smrti (jeho skromné paměti byly zveřejněny na webu Junáka ke 100. výročí jeho vzniku). Přidat lze Jana Oserse, který uprchl z polského koncentračního tábora Zamość a v přestrojení pak putoval po válčící Evropě (byl jedním z protagonistů a také sponzorů unikátního, i z televizního uvedení známého čtyřdílného projektu Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty) či Maxe Mannheimera, jenž jako přeživší několika koncentračních táborů dodnes přednáší na školách o holocaustu (ČT o něm vysílala dokument Bíla vrána), a mnoho dalších. Všichni tito lidé jsou nesmírně charismatičtí, ve svém vysokém věku neuvěřitelně vitální – a k tomu vtipní a duchaplní. A je přitom úplně lhostejné, z jakého prostředí vzešli.

Alice Herzová-Sommerová pochází z bohaté pražské německo-židovské rodiny a jako malé děvče poznala pozdější velikány evropské kultury spojené také s Prahou: Franze Kafku, Gustava Mahlera, Sigmunda Freuda či Rainera Mariu Rilkeho. Její vzpomínky na Kafku jsou úsměvné, ale i takřka analytické – přestože Alice vystudovala hudbu a celý život se věnuje hře na klavír, prokazuje výjimečné znalosti psychologie a sociologie.

Autorku Aliciných memoárů, Američanku Caroline Stoessingerovou, pojí s hlavní protagonistkou především láska k hudbě – sama je totiž také pianistkou. Rozhodla se převést do literární podoby obsah svých obšírných a velmi zajímavých rozhovorů s dnes stodevítiletou dámou, aby se pokusila zprostředkovat čtenářům intenzitu a autenticitu jejích vzpomínek. Cesty k takovému cíli mohou být různé a komplikované, ale Stoessingerová intuitivně zvolila tu nejprostší: vyprávění rozdělila tematicky, nikoli přísně chronologicky. Právě díky tomu působí kniha jako pokojně plynoucí vzpomínání, není tu nic násilného, nic uměle implantovaného.

stoleti moudrosti2

Jak uvádí citace Pata Conroye na přebalu knihy, Stoessingerová píše „se zvláštní čistotou, jako by navlékala korálky na hedvábnou nit“. Kouzlo těchto memoárů tkví v absolutní pokoře a potlačení jakýchkoliv vlastních autorských ambicí či interpretačních snah. Právě jednoduchost textu dává vyniknout bohatství Aliciny duše. Stoessingerová občas vykreslí i Alicino okolí, přiblíží obyvatele domu, v němž stará dáma bydlí (a dodnes cvičí několik hodin na klavír!) či přátele, kteří ji přicházejí navštívit.

Tak si myslím, že tahle kniha by se měla stát povinnou četbou ve školách. Je v ní celé století, nikoho neheroizuje, nikoho nešpiní a sálá z ní přirozená víra v lepší svět.

Stoleti-moudrosti

Století moudrosti

Autoři: Caroline Stoessingerová, Alice Herzová-Sommerová
Do češtiny přeložila Libuše Čižmárová, předmluvu napsal Václav Havel
Vydalo nakladatelství Jota, Brno 2012, 264 stran
Hodnocení: 100%

Zpracovala: Renata Jarošová

Zdroj foto: Jota, www. in-between.org.uk


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Maková válka: Čína, bohové a čínský zvěrokruh

big makova-valka-csT-487671 (2)

Hlavní hrdince Rin je na počátku románu 14 let. Žije u pěstounů, v provincii Kohouta, na dálném jihu, stará se o jejich krám a roznáší pro ně nelegální opium. Jakmile se ...


Literatura

Nenechte se stáhnout Ke dnu

ke dnu200V Odeonu vyšel druhý román autorky Anny Bolavé s názvem Ke dnu. Ten volně navazuje na její prvotinu Do tmy, za kterou loni obdržela Magnesii Literu za prózu. I tentokrát jsou její šance vysoké…

 

 

...

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

Kniha o filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

kuchar perexNakladatelství Casablanca se ujala záslužného úkolu, jakým je vydávání knižních monografií o jednotlivých světově proslulých filmech. Tak se čtenáři mohli seznámit například s Metropolis, Občanem Kanem, Sedmou pečetí, Andrejem Rublevem, Matrixem ...