Šamanismus a věda ve vzájemné spolupráci – známe, jak posílit mozek

Šamanismus a věda ve vzájemné spolupráci – známe, jak posílit mozek

Tisk

Posilovna pro mozek200Co mají společného šamanismus a neurověda? Oba přístupy přispívají k fyzické a duševní pohodě, bystrému úsudku, duchovnímu uvědomění, růstu a blahobytu, lepším vztahům s okolím, vyšší kvalitě života a větší schopnosti stát se úspěšným a užitečným členem společnosti. A tím výčet výhod zdaleka nekončí. (Předmluva nakladatele, strana 7)

  

Jak lépe uvést zamyšlení nad knihou, která nás zavede do tajemného světa mozku, než úvodním slovem nakladatele. Knihu Posilovna pro mozek sepsali dva odborníci na slovo vzatí – uznávaný neurolog pokládaný za vůdčího odborníka v otázce vlivu stravy na neurologické poruchy David Perlmutter a psycholog a medicínský antropolog Alberto Villoldo, jenž už více jak pětadvacet let studuje léčitelské praktiky šamanů z oblasti Amazonie a And.

Potkali se v Andách při jedné výpravě. Jeden jako cestovatel, druhý jako průvodce. Tehdy zjistili, že mají stejný cíl, za kterým jdou po různých stezkách. Pochopili, že spolupráce bude přínosem, a začali spolupracovat.

Na základech jejich společných cest za osvícením vznikla tato kniha, v níž uvádějí nejnovější poznatky z této oblasti a mistrně kombinují vědu 21. století s moudrostí dávných věků. V knize postupně a hlavně srozumitelně poznáme vlastní mozek s jeho složitostmi, způsob, jakým plní svou nezastupitelnou úlohu v tom kterém okamžiku. Jednotlivá sdělení autoři doplnili zážitky a zkušenostmi svých pacientů, takovými „příběhy ze života“. Krok za krokem začneme poodhalovat tajemství vlastního duchovního života, otevře se nám možná nečekaný svět. Tiše vstoupíme tam, kam jsme dosud měli dveře zavřené, kam jsme třeba ani vstupovat nechtěli.

Plně můžeme souhlasit s autory, kteří se v jedné stati zmiňují, že náboženství, která jsou prověřena věky, která mají dlouholetou tradici, uznáváme více, než náboženství novodobá, lety neprověřená. Naopak ve vědě ctíme nejnovější poznatky, čím jsou mladší, tím je to pro vědce i nás lepší. Proto je nutné tyto dvě složky propojit a do důsledku využít – vědecké poznatky nahlížet z pohledu dávných rituálů, dávnověké moudrosti. Nehovořit o nich jako o zpozdilých, vrátit se k Zemi, přírodě.

Poté, co se projdeme teorií, postoupíme k praxi. Autoři nám nabízejí Program na posílení mozku, který snoubí stravování a cvičení do jednotného celku. Dozvíme se, co jíst, jaké doplňky stravy zařadit do jídelníčku, kdy se postit, kdy přichází řada na meditaci a šamanská cvičení. Výsledkem programu má být vytvoření nových nervových drah, které nás dovedou k vnitřnímu míru a osvícení.

Posilovna pro mozek je kniha, která už při čtení navozuje atmosféru klidu, porozumění a dýchá z ní na nás dávná moudrost. Nad jejími stránkami si uvědomíte, co chcete změnit, a dozvíte se i jak. Trošku na škodu je, že mnohé z doporučovaných výživových doplňků nejsou u nás k dispozici. Snad se ti, kdo budou chtít program vyzkoušet, doberou patřičných náhrad, snad jim v českých lékárnách či obchodech s doplňky stravy dobře poradí.

Na závěr užiji opět citaci z knihy – tentokrát z epilogu Davida Perlmuttera: Pokládám nyní za zřejmé, že starodávná víra spojená s prospěšnými fyzickými a duchovními cvičeními moderní doby může představovat nejúčinnější lék vůbec. Možná se jedná o způsob, jak posílit mozek natolik, aby hledal a našel svatý grál lidstva. Osvícení.(strana 234)

Posilovna pro mozek

Název: Posilovna pro mozek
Autor: David Perlmutter, Alberto Villoldo
Překladatel: Kateřina Kopecká
Vydáno: 2012
Stran: 255
Vydalo nakladatelství: Metafora

Zdroj foto: nakladatelství Metafora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nina Horáková: Pořád je na čem pracovat a posouvat se dál

Nina Horákova perexDivadlu a zpěvu se věnuje od dětství. Na svém kontě má řadu různorodých rolí jak v muzikálu, tak v činohře. Od roku 2015 je Nina Horáková v angažmá MDP a divadlo je pro ni základem herecké práce. Ho...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

„Existují lidé, kteří čtou rádi, a pak lidé, kteří knihu nikdy neotevřou.“

astrid-lindgrenova 200Ponořte se do životního příběhu Astrid Lindgrenové, které pod značkou dětských knih Ella a Max vydalo nakladatelství Presco Group.

 

...

Literatura

Anita Blakeová popatnácté – Harlekýn

Harlekyn perexHarlekýn, to slovo se svůdně převaluje po jazyku a přímo evokuje cosi neuchopitelného, až erotického. A přece, název této knihy má mnohem blíž k násilí, než erotice. Nevěříte? Čtěte směle dál!

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...