Když se řekne Snídaně u Tiffanyho…

Když se řekne Snídaně u Tiffanyho…

Tisk

Snidane u Tiffanyho200…asi jako první se všem vybaví legendární film s Audrey Hepburnovou v hlavní roli a ústřední hudební melodií Moon River (Stříbrná řeka). Pak si určitě už vybavíte, že novelu, podle které byl hollywoodský snímek natočen, napsal Truman Capote. Jeho hlavní hrdinkou je Holly Golightlyová, dívka, která se rozhodla mít se dobře. Za svým snem jde hlava nehlava. Někdy jedná pošetile, jindy je tvrdá jako kámen. Hned tak si do něčeho nenechá mluvit. Žije tak, jak se jí líbí, svobodně a bez předsudků. Hlavně však hledá hluboký cit, který nazýváme láskou.

Příběh začíná v okamžiku, kdy jeho vypravěči majitel baru Joe Bell ukáže novinový výstřižek s fotografií, na níž je jeho někdejší sousedka vyfocena někde v Africe. Oba muži jsou překvapení a okamžitě začínají vzpomínat na čas prožitý s Holly. Vypravěč tuto dívku poznal nedlouho poté, co se přistěhoval do New Yorku. Ona mu říkala Fredy, připomínal jí milovaného bratra. Stal se jejím důvěrníkem, trochu i ochráncem, miloval ji, ale ona to neviděla. Nebo nechtěla vidět? Hledala štěstí u movitějších pánů a naprosto bezelstně žila z prostředků, které jí poskytovali. Díky tomu se dostala i do maléru s policií a musela zapomenout na svůj svět – musela začít nový život. Vzdá se snu posnídat jednou u Tiffanyho, opustí svého milovaného bezejmenného kocoura, opustí i New York a divoké večírky, a s tím vším opustí i vypravěče, svého možná jediného přítele, který se do ní zamiloval…

Ukázka: http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/tiffany.mp3

Příběh o lidských ambicích, osobní svobodě a hledání identity samozřejmě oslovil i vydavatele audioknih. Je košatý, plný zvratů, dramatický. Pro audionahrávku jako stvořený. Čtenář i posluchač má dojem, že je ten příběh vyprávěn jen jemu, je plný intimity a vyzařuje z něho jas neopakovatelné atmosféry. Stává se součástí děje dřív, než si to uvědomí. Během chvilky se ocitne v dívčím pokoji plném zvuků a vůní, v pokoji, kde snít je dovoleno.

Snídaně u Tiffanyho je plná humorných i tragických okamžiků, které nám v audionahrávce z roku 1992 zprostředkovali jedinečně a neopakovatelně Hana Maciuchová a Jiří Adamíra. Jejich hlasy posluchače přikovají do křesel a nepustí od přehrávačů. A není to jen skvostným textem, je to barevností a sílou mistrného herectví obou protagonistů.

Snidane u Tiffanyho

Název: Snídaně u Tiffanyho
Autor: Truman Capote
Protagonisté: Hana Maciuchová, Jiří Adamíra
Režie: Jan Berger
Stopáž: 171 min
Vydavatelství: v koprodukci PhDr. Jindřiška Nováková Audiostory a Martin Pilař ADK-Prague, 2012
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto:www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kdo přijde do Staré, bude mít Hřeby v hlavě aneb rozhovor s režisérem Pavlem Gejgušem

hreb200Je 15 hodin odpoledne. Sedím u baru Staré arény a čekám na Pavla Gejguše, který je režisérem, scénáristou a scénografem divadelní inscenace s názvem Hřeby v hlavě, která nás zavádí do prostředí, ve kterém jsou lidé znaveni po dvou evropsko-islámských válk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vše, co chtěli malí i velcí vědět o včelách

jeden rok v zivote vcely 200V nakladatelství Kazda vyšla další moc krásná knížka, tentokrát zaměřená na včely. Nese název Jeden rok v životě včely a moc vám ji doporučuji.

...

Literatura

Zjistěte, jak přežít ve městě i v přírodě

kurz preziti 200Kurz přežití je název knihy od Amara Ibrahima, který se dlouhodobě věnuje přežití – pořádá kurzy i o něm přednáší. Tento titul by si měl přečíst každý.

 

...

Divadlo

Zábavný kabaret o božské Marilyn

200divZnámé iniciály MM byly zárukou kasovního trháku i přesto, že jejich samotná majitelka a platinová kráska Marilyn Monroe byla velice nespolehlivá a svou image vystavěla na svém největším nešvaru - nedochvilnosti. Snad se i právem domnívala, že na hvězdu její...

Film

Arvéd. Čemu všemu lze zaprodat duši?

Arved perexJiří Arvéd Smíchovský byl významný hermetik, okultista, vyznavač černé magie a mimořádně vzdělaný člověk s geniální pamětí. Aby dosáhl svého cíle, byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla.

 

...