Nové příběhy Oldřicha z Chlumu

Nové příběhy Oldřicha z Chlumu

Tisk

krev na kapradi200Zatím poslední - ale ne nadlouho, protože brzy se milovníci jeho historických příběhů dočkají třetího dílu Přemyslovské epopeje – vydanou knihou historika Vlastimila Vondrušky je povídková kniha Krev na kapradí, kterou vydalo nakladatelství Moba, a která volně navazuje na jeho první knihu povídek Krev na lopuchu.

 

 V osmi krátkých příbězích svým čtenářům V. Vondruška prostřednictvím královského prokurátora Oldřicha z Chlumu a jeho věrných pomocníků velitele Diviše a panoše Oty předvede skutečně mistrovská řešení závažných trestných činů, především mordů neboli vražd. Často přispěje k vyřešení závažných případů také Oldřichova manželka Ludmila z Vartemberka.

Oldřich se vždy snaží nejen najít a potrestat zločince, ale hlavně být spravedlivý. K řešení případů dochází zpravidla použitím zdravého selského rozumu, jak u něj bývá dobrým zvykem. Ví, že metody útrpného práva nevedou k usvědčení zločince, a že na mučidlech se přizná i nevinný. Proto tuto metodu využívá až v případě, kdy má v ruce důkazy o vině podezřelého. A aby bylo právu i spravedlnosti učiněno za dost, čeká na čtenáře často nečekané rozuzlení spletitého případu.

V druhé části knihy na čtenáře čekají zajímavé případy vycházející ze skutečných událostí. Někdy je jejich řešení na první pohled viditelné, jindy dá hodně práce dostat se skutečnému pachateli „na kobylku“. Tehdy je třeba připravit důmyslnou past, do které se podezřelý chytí. Pak už není těžké vinu dokázat. A někdy, když se zdá, že zlo zůstane nepotrestáno, dostane slovo „boží spravedlnost“.

Ve Vondruškových příbězích mají velmi často důležitou roli ženy. Ať už jsou samy zapleteny do případu nebo jsou důležitou součástí jejich řešení. Bystrým úsudkem tu vyniknou manželky rychtářů, správců či písařů, kteří musí případ zdárně vyřešit.

Zkrátka, milovníci historických detektivek si při četbě Krve na kapradí přijdou na své a určitě si vychutnají dedukční postupy a metody vyšetřování, které autor použil a které mají pro čtenáře své kouzlo.

Soudnička je krátký literární útvar typu fejetonu či povídky obvykle humorné či satirické povahy, který si za svůj námět bere skutečné události z praktického života zpravidla inspirované konkrétním soudním přelíčením (či jinými jemu podobnými úředními událostmi). (zdroj wikipedie)

krev na kapradi

Název: Krev na kapradí
Autor: Vlastimil Vondruška
Žánr: Historické povídky
Vydáno: 2013
Stran: 223
Vydalo nakladatelství: Moba
Hodnocení: 90%

Zde najdete informace o besedě s autorem této knihy. 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Motýlí chlapec – co skrývají motýli za svými křídly?

motyli chlapecCelý příběh začíná poněkud zvláštně. Mladý pár zanechá v lese své první dítě v kolonii motýlů. Proč zrovna v kolonii motýlů, není jasné, ovšem jde poznat, že mladý pár tohle dělá za nějakým účelem, až bych řekla ...


Literatura

Udělejte si doma nějakou vietnamskou specialitu

vic nez jen vietnamska kucharka200Vydavatelství CPress vydalo nedávno knihu s názvem Víc než jen vietnamská kuchařka. Jak vypadá a co vše v ní najdete? To vám prozradí tato recenze.

 

Divadlo

Divadlo Bolka Polívky baví

Divadlo B Polivky  perexJedním z nepřehlédnutelných pojmů v kultuře České republiky je herec, mim, dramatický autor a divadelní principál Boleslav Polívka. Už léta množstvím nápadů udivuje a baví.

...

Film

VÁCLAV KRŠKA A (NEJEN) FILMOVÝ ODKAZ

osudova nesmelost200Režisér Václav Krška (1900-1969) patří mezi české režiséry, kteří zůstávají ve stínu svých slavnějších kolegů. Je uznáván jako průkopník poetických či lyrických výpovědí, jenž měl tu smůlu, že svého uměleckého vrcholu dosáhl v...