Detektivka převlečená za červenou knihovnu

Detektivka převlečená za červenou knihovnu

Tisk

nepritel meho nepritele200Milostná idylická romance maskovaná za drsnou detektivku. Tak by se dal popsat román české autorky Kateřiny Petrusové. Na počátku se setkáváme s poměrně drsnou policistkou Jo, která dělá volavku, aby dostali velkého drogového dealera. Ač žena, dokáže si poradit s leckterým fyzicky zdatnějším mužem a se zbraní umí zacházet rovněž bravurně.

 

 

Z této drsné ženy se však na ploše několika týdnů, které s ní v románu prožijeme, stane vlivem okolností něžná romantická bytost. Budiž. Ale že se rozněžnělý, při pohledu na dítě jihnoucí citlivka stane ze šéfa mafie, který doposavad žil jen sám pro sebe a pro svou zábavu, Vánoce trávil v Thajsku s prostitutkami a slovu vztah prakticky nerozuměl, je opravdu jen velmi těžko uvěřitelné. Tato dvojice se setkává v momentě, kdy drogový dealer Toro unese čtyřletou dceru Jo a nutí ji zabít právě šéfa mafie Roberta Bavettu.

Autorka střídá pohledy Roberta a Jo. Každý popisuje stejnou situaci ze svého pohledu. Výpověď Roberta se však postupem času stává neuvěřitelnější a neuvěřitelnější, neboť muž s takovýmto vývojem psychologie po této planetě pravděpodobně ještě nikdy nechodil.

V okamžiku zahazuje veškerý svůj život, utne vztah se svou rodinou, nechce už rodinné peníze, opouští vše, co ho bavilo, pro co žil, svou práci, zábavu a odchází za životem s Jo.

Romantickou duši však román nebývale potěší. Dá se říci, že je to ideální hrdina dnešní doby. Ze zlého mafiána, topícího se v penězích a milujícího jen sám sebe a svou zábavu, se stane oddaný, láskou unešený partner toužící po rodině a dětech.

Části příběhu, kdy se pátrá po Torovi a unesené čtyřleté Amy, se určité napětí upřít nedá, tuto část čtenář sleduje se zatajeným dechem. Ta však skončí zhruba ve třetině knihy a po zbytek je očekávána nějaká komplikace, zvrat či cokoliv, co děj nějak „zlomí“. To se však nestane. Příběh pluje na vlně idylična, plánuje se společné bydlení, podnikání a nakupuje se růžový nábytek do Amyina pokojíčku. A v tomto růžovoobláčkovém stylu děj dospěje až do cíle, aniž by se cokoli zásadního stalo. Nedá se upřít ani jakýsi příjemný pocit, který čtenář z děje příběhu dostane, uspokojení, že chudák Jo po dosavadním tvrdém životě nachází štěstí a všichni zúčastnění se mají hrozně dobře a jsou spokojení.

Střídání pohledu Jo a pohledu Roberta v krátkých sekvencích zachraňuje děj od upadnutí do plytké nudy a pomáhá mu udržet určitý spád. Románu by však prospělo zkrácení idylické části alespoň o polovinu. Velkým přehmatem je také volba designu obálky, který působí poněkud lacině.

nepritel meho nepritele

Nepřítel mého nepřítele
Autor: Kateřina Petrusová
Vazba: Pevná
Počet stran: 356
Vydalo: Nakladatelství Fragment, 2013
Hodnocení: 50/100

Zdroj foto: Fragment.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Kalinová: Dobrá duše pražského veletrhu Svět knihy

svet knihyO rozhovor jsme požádali paní Danu Kalinovou, dámu, která je už dlouhých devatenáct let duší pražského veletrhu Svět knihy. S ředitelkou této úspěšné akce jsme si povídali právě o zmiňovaném svátku všech českých ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Útěk z Berlína: smutné dobrodružství židovské dívky

Útěk z BerlínaNa podzim loňského roku se v Terezíně konala vzpomínková tryzna u příležitosti 70. výročí zahájení deportací českých a moravských Židů a současného vzniku terezínského ghetta. Akce se zúčastnila i dnes devadesátiletá Margot Friedlanderová, pamě...


Literatura

Vášeň a přítomnost, skutečná erotická intimita

Vášeň a přítomnostJe to návod na vztah, aby z něj nezmizela intimita a důvěra. Autorka Maci Daye je sexuální terapeutka a v knize vychází ze svých zkušeností, které načerpala při svých populárních workshopech Vášeň a přítomnost.

...

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...