Deník plný vulgarismů. Rok se sprostou matkou

Deník plný vulgarismů. Rok se sprostou matkou

Tisk

Denik-sproste-matky200Vytvořit literární dílo, jehož poetika stojí na kumulaci pravidelně se opakujících vulgarismů, nadávek a capslockových odstavců soustavy sprostých slov, je nepopiratelně originálním počinem.

 

 

 

Troufám si říci, že set sprostých slov a vulgarismů existujících v českém jazyce je tu čerpán celý. Nabízí se představa, jak to musí vypadat v anglickém originále, když je angličtina jazyk oproti češtině výrazově chudší. Nicméně žijeme v 21. století a s trochou vulgarismů v umění se dokážeme vypořádat.

Ptáte se, kdo ona sprostá matka je? Je to žena z amerického předměstí. Stará se o domácnost, dva lehce problematické syny (z nichž jeden rád zakládá požáry, ať už doma či jinde, a potřebuje pravidelná sezení u terapeuta), o mlčenlivého manžela (který podle všeho více než rodinu miluje svou sbírku kondenzátorů) a o chátrající domácnost. Že se jedná o skutečně moderní matku poznáme třeba tím, že své pubertální syny trestá povinnou půlhodinkou četby denně. Také ji více trápí veverky, které ji (podle jejích slov) okukují, než modré zbarvení moči jejího syna.

Řeší běžné problémy jako je výchova dětí a udržení chodu domácnosti. S protijedoucími problémy se vyrovnává po svém. Nadává. Hodně. Říci „nadává jako starý námořník“ by se dalo považovat za roztomilý eufemizmus. Nelze jí však upřít notnou dávku vtipu v sarkastickém glosování událostí.

Autor „nadávací pasáže“ vyznačuje caps lockem, což ovšem postupně vede k přeskakování těchto někdy až půlstránkových pasáží. Čtenář totiž ví, co v nich je, a upřímně, je to pořád to samé.

Nějakého hlubšího sdělení se v knize nedoberete. Je psána formou deníku, což jí propůjčuje značnou čtivost a jednoduchost. S Matkou prožíváme celý rok, který začíná 1. lednem, a sledujeme s ní každý den.

Často, když se snaží autoři popsat vnitřní svět postavy, jež je opačného pohlaví, nebývá výsledek věrohodný. Zde je autorem americký novinář a spisovatel Ian Frazier. Jeho postava Matky je drsná, ale nutno uznat, že nitro ženské psychiky se mu na papíře vystihnout podařilo velmi úspěšně.

Jen co vstřebáte porce vulgarit, začnete se bavit. Deník střídá jen dvě polohy - vtipné a nudné. Ty jsou v relativně vyváženém poměru. Nic víc než prostou zábavu s trochou nadávek od knihy nečekejte. I tak má však potenciál vám zpříjemnit nejeden večer.

Nakladatelství, které knihu vydalo, v tomto případě vystihuje své motto - beletrie pro ženy s nadhledem.

Denik-sproste-matky

Deník Sprosté matky

Autor: Ian Frazier
Překladatel: Naďa Funioková
Nakladatelství: Jota
Vazba: Pevná
Počet stran: 290
Hodnocení: 70/100

Zdroj foto: jota.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Hindráková: „Africká mentalita se od české velmi liší. Lidé žijí pro dnešní den a nepřemýšlejí nad tím, co bude v budoucnosti.“

200rozVyzpovídali jsme pro vás mladou spisovatelku Hanu Hindrákovou, která strávila nějaký čas v Keni a dokázala své zkušenosti zúročit ve dvou úspěšných knihách. V tomto rozhovoru nebude řeč jen o nich – zaměříme se i na její organizaci FAIR.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kam spěješ, architekturo?

architektura 200Ne, nebojte se, nepíšu žádné hloubavé pojednání o tom, jak se vyvíjí a vyvine architektura v nejbližších letech. Nejsem odborník, takže bychom byli jen u divokých teorií. V dnešním článku představíme možnosti architektury, jak je vidí au...


Literatura

Kdo půjde z kola ven?
ImageV těchto dnech přichází do kin film, inspirovaný románem Johna le Carrého Jeden musí z kola ven. Samotný román je považován za nejlepší thriller, co kdy le Carré napsal. Inspirací pro jeho špionážní detektivní romány mu byly i jeh...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.