Ekonomický striptýz vám zjeví nahou pravdu

Ekonomický striptýz vám zjeví nahou pravdu

Tisk

naha-pravda 200Už jste se seznámili s tajuplnou bytostí jménem Ekonomika? Máte-li zájem, zveme vás na velkolepé představení, které pro nás připravili Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora ve své knize Nahá pravda.

 

 

Záhadná a závojem tajemství od hlavy až k patě zahalená Miss Ekonomika prochází denně kolem nás, sem-tam nás nechá nahlédnout pod lem dlouhého hábitu, ukáže nám bílý kotníček a nebo na nás mrkne temným okem rámovaným dlouhými řasami. Média jsou plná informací o této krásce, která nás uchvacuje i děsí zároveň. Copak však skrývá pod vrstvami líbivého mušelínu? Pevnou, vypracovanou postavu, oblé a ladné křivky, tučné bochánky nebo rachitickou kostru? A má na hlavě bohatou hřívu vlasů, prořídlou kštici či dokonce lesknoucí se pleš? Co se asi této slečně honí v hlavince a jakým hlubokomyslným prohlášením oslní porotu ve finále celosvětové soutěže O největšího dlužníka?

Začtete-li se do knihy Nahá pravda, stanete se svědky jedinečné striptýzové šou, kde se Miss Ekonomika postupně odhalí (respektive bude, za jejího tichého souhlasu, odhalena). Co by také neudělala pro peníze, že?

V závěru ji spatříte v celé její kráse tak, jak ji Pánbůh stvořil. Otázkou je, zda se vám tato nahotinka bude líbit – každý máme jiný vkus a někdo nemusí vidět všechno, někteří dokonce preferují, když ty nejintimnější partie zůstávají skryty. V tom případě si nechte oči zakryté.
Jedno vám mohu zaručit – z představení budete odcházet plni emocí.

Je všeobecně známo, že kolem vítězek soutěží krásy se točí významní politikové, průmyslníci a jiní byznysmení, sportovci, bankéři a lobbisté. Nejinak je tomu i tady. Na slavnostním večírku spojeném s dražbou korunky, eurka a dolárku všichni tančí ve víru peněz a společnost jim dělají celebrity typu Dluhopisů, Příjmů a Výdajů, Škrtů, Čísel, čestnou lóži okupují Krize, Hypotéka a Daně. HDP je zde inkognito.

A mezí tímto rejem pro vyvolené se proplétá duo investigativních novinářů a redaktorů společensko-ekonomické rubriky Ryc-Pic-Bum Šichtařová a Pikora. Společně sbírají informace a mapují zdejší atmosféru, aby uspokojili zvídavé čtenáře a diváky a podali jim zprávy z první ruky. Kam se na ně hrabe tradiční český bulvár! Tihle dva vyšťourají úplně všechno a podělí se s námi o senzační zjištění a pikantnosti. Věděli jste například, že přítomní Bohatství a Zadlužení podléhají iluzím a plánují společnou budoucnost? A že státem dotovaná ekonomicko-filmová společnost natáčí béčkový horor Český dluh? Případné navýšení rozpočtu filmaře netrápí, neboť je možné využít dotace z evropských fondů.

Nahá Miss Ekonomika pak odkráčela z večírku v doprovodu několika vysokých politiků směrem k MMF, kde všichni pokračují v bujaré zábavě až dodnes. Dokonce prosakují informace, že tyto radovánky jen tak neskončí.

Mezi největší sponzory této akce se řadí slunné Španělsko a Řecko a dále velké množství důchodců, majitelů lukrativních hypoték, daňových poplatníků a dalších ovcí motajících se v bludném kruhu půjček a bankovních poplatků. To vše je poháněno nevyčerpatelným zdrojem energie solárních panelů, lopatek větrných elektráren a zahříváno živočišným teplem biomasy.

Všichni zůčastnění věří, že se investice takto vložené nakonec vyplatí. Poslechnete-li výzvu, abyste se k tomuto charitativnímu projektu, jehož výtěžek poputuje všem potřebným, připojili, budete z toho mít maximálně dobrý pocit, který si pak můžete užívat v důchodovém věku na šťavnatých pastvinách. Budete-li ovšem mít čím přežvykovat kyselý šťovík a hořký pelyněk. Nadace Odezdikezdi vám tímto velmi děkuje za vaši důvěru a štědré příspěvky!

PS: Nemohla jsem jinak, než pojmout recenzi knihy Nahá pravda, při jejímž čtení jsem se velmi bavila, tímto způsobem. I samotní autoři totiž píší stylem, v němž se mísí fundované informace s prvky ironie a sarkasmu, fantasticky se vzájemně doplňují a je vidět že mají rádi nejen svou práci, ale i sebe navzájem. Navíc, o publikaci již vyšlo mnoho informací, které ilustrují její obsah a i anotace je velmi výstižná. Proto jsem si dovolila text více odlehčit, ačkoliv mi v průběhu čtení jednotlivých kapitol občas zamrzal úsměv na rtech. Nejsem ekonom, tudíž nedokáži posoudit, zda jsou všechny rady, jak zacházet s financemi, dobré a jestli něco není zkresleno. Ale líbí se mi, že odborná témata jsou vysvětlena na příkladech z běžného života, třeba i pomocí vztahu tchýně- zeť. Tím se i složitější ekonomické vzorce stávají srozumitelnějšími laickému čtenáři. Nejsympatičtějším prvkem, prolínajícím se celou knihou, je fakt, že tvůrci kladou důraz na sílu zdravého selského rozumu, občanskou samostatnost a svobodu. To, jestli odhalili skutečnou pravdu, prověří jen čas.

Pokud vám nestačí pouze zahlédnout kotníček a temné oči zahalené Miss Ekonomiky a chcete-li vidět víc, začtěte se do svěžího textu ekonomů Markéty Šichtařové a Vladimíra Pikory. Možná si tu holku záhadnou, ekonomickou, i zamilujete!

naha-pravda

Název: Nahá pravda Aneb co nám neřekli o našich penězích a budoucnosti
Autor: Ing. Markéta Šichtařová a Ing. Vladimír Pikora
Žánr: populárně naučný
Vydáno: 2013
Stran: 256
Vydalo nakladatelství: NF Distribuce s.r.o.
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: http://www.nextfinance.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ BB art

BBcomicspoint perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a naví...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Další true crime, která vám nedá spát

ramirez night stalker 200Nakladatelství JOTA poměrně brzy po první knize z edice true crime o Tedym Bundym přišlo s dalším titulem, který se tentokrát zaměřuje na Richarda Ramireze. Autorem je Philip Carlo.

...

Literatura

Kiosek na pláži - dědictví za všechny prachy

Kiosek perexVybíráte-li si knihu na dovolenou a zároveň dáváte přednost románům s poněkud závažnějším tématem, než je plážová romantika, může být Kiosek na pláži Felixe Booma tou pravou volbou pro vás.

...

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vys...