James F. Twyman: Láska, duše a francouzská kuchyně

James F. Twyman: Láska, duše a francouzská kuchyně

Tisk

Laska duse a francouzska kuchyne 200„Michele mě mohla opustit kdekoliv, ale vybrala si jediné místo, kde se mě osvícený francouzský kuchař ptá na všechno, čemu nechci čelit…“

 

 

 

Tak o tomhle je celá kniha. Hlavní hrdina, v tomto případě autor, se tu probírá svým životem poté, co ho opět opustila přítelkyně. Snad stokrát ohrané téma? V podstatě ano. Pokud máte již něco „duchovních knih“ načteno, nenajdete tady nic převratného ani nového. Ostatně, už asi není co, zajímavé jsou jen způsoby zpracování. A to se tady povedlo. Autor tu zachází do hlubin své duše, do hlubin dětství a nachází stará zasunutá traumata, která prožil a možná už zapomněl. Přesto v něm evokují a probouzí pocity, které významně negativně ovlivňují jeho život.

Ale jedno prvenství bych tu našla

Ještě jsem se nesetkala s knihou, kde by hlavním hrdinou byl muž na prahu padesátky, který trpí nedostatkem lásky a pocitem, že nikdy nemůže být milován, protože si to nezaslouží. Tuhle smutnou doménu žen si prožívá muž. Jak šokující zjištění to je pro jeho ego, jak trnitou cestou se musí sám v sobě probrat, to je tu popsáno zcela reálně. Kulisy k tomuto hledání jsou navíc neobvyklé a netypické. Penzion u Toronta, ve kterém James zůstal poté, co mu jeho přítelkyně Michele odsvištěla v dál s tím, že by si stejně nikdy nerozuměli. James a Roger, francouzský kuchař, tak zůstávají zdánlivě v mužském světě, kde se vše řeší.

Nemyslím si, že je to pro muže přímo typické. I když kdo ví, vést u vaření duchovní řeči a probírat tajemství lásky s ženami a skrytá traumata z dětství či z dospělého života? Možná ano, ale ono vaření tu hraje nemalou roli. Konkrétně česnek, který je i na titulní straně. Česnek má totiž zvláštní schopnost. Stáhne se a hojí, když ho krájíte. Rozkrájený česnek neuvolní své aroma. Nedostanete se k jeho podstatě.

Musíte ho rozbít!

Rozmačkat! Léčba šokem! Pak česnek své aroma uvolní a rozvine se něco krásného. Přesně takhle je to podle Rogera s lidským životem. Někdy nemůžeme dělat ostré řezy, pečlivé a plánované, pokud možné nebolestivé, někdy je třeba do všeho praštit a rozmačkat na kusy. Potom se začnou dít věci.

I Jamesovi se ten rozbitý život začal ubírat jiným směrem. Svou roli tu sehrál samozřejmě Roger, který ho po této cestě vedl. A shody zvláštních náhod, které však nebyly nikterak zázračné. Ne tolik, aby jim člověk nemohl uvěřit.

Když si knihu dočtete a zamyslíte se nad dvěma rovinami – čili nad tou duchovní i nad tou čistě konstrukční, příběhovou, zjistíte, že James F. Twyman mohl prožít naprosto nudný a obyčejný život a opět dělat chyby. A to i v případě, kdyby ho na jeho krátké cestě životem, kterou sdílíme s touto knihou, potkalo naprosto to samé.

Jenže on věděl, on byl ten rozmačkaný česnek (samozřejmě velmi bolavý, ale tím také velmi citlivý a vnímavý) a náhle jeho pohled na události byl jiný. A právě TO mu zásadně změnilo život.

James F. Twyman je jedním z nejprodávanějších autorů v Severní Americe. Je mezinárodně uznávaným „trubadúrem míru“, o kterém se říká, že dokáže spojit miliony lidí v modlitbách, a tím pozitivně ovlivňovat světovou krizi. Zvou ho vůdci zemí, jako je Irák, Severní Irsko, Jižní Afrika, Bosna, Chorvatsko a Srbsko, aby vystoupil se svým Mírovým koncertem – často v době, kdy v těchto oblastech září konflikty; vystupoval také v OSN a v Pentagonu.

James je výkonným producentem a spoluscénáristou filmu Indigo, režisérem filmu Indigo Evolution a dokumentu The Moses Code. Je také zakladatelem The Seminary of Spiritual Peacemaking (Semináře duchovního hnutí míru), které má 500 velvyslanců po celém světě. Napsal několik knih na nejrůznější duchovní témata, od hledání své vlastní jednoty za 40 dní až po rozluštění tajemství Mojžíšových činů, které také zfilmoval. www.jamestwyman.com

 

Laska duse a francouzska kuchyneVydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2013, www.synergiepublishing.com
Přeložila: Denisa Štrbová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„To dobré jsme nechali z minulého ročníku a přidali k tomu další zajímavé věci.“ lákají organizátoři Holešovské Regaty

altChcete si sjet vodní lávku na trakaři či kole a u toho poslouchat Tomáše Kluse? Dát si díky Kultuře21 Holešovského utopence? Už za 29 dní máte možnost, protože necelý měsíc nás dělí od druhého ročníku festivalu Holešovská Regata, který nenabízí jen hudbu, ale i s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh o lásce a mateřství v dobách komunismu

Hájovna 100Karla Kubíková vás ve svém románu Hájovna vezme zpět v čase do vojenského pásma, kde jedna mladá rodina prožívá dramata se sovětskými vojáky za zády. Podtitul Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce je potom všeříkající.

...

Literatura

Kam až může dotančit bláznovství?


cekani na bojanglese200Nakladatelství Plus v červnu obohatilo knižní pulty o titul Čekání na Bojanglese, rozvernou literární prvotinu začínajícího francouzského autora Oliviera Bourdeauta (*1980). Jedná se o román, který ve Francii zaznamen...

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

Babycall (Chůvička) aneb když už realitu od představ nerozeznáme

Babycall22 200V těchto lednových dnech jde do českých kin film „Babycall“, který v norsko-německo-švédské koprodukci natočil režisér Pål Sletaune. Získal za něj řadu ocenění a nominací – ceny Amanda Award, Gérardmer Award...