Je záhodno se přimlouvat za dnešní dobu?

Je záhodno se přimlouvat za dnešní dobu?

Tisk

burian primluva za dnesni dobu 200Hektická doba, celý den v poklusu, v hlavě jen pracovní záležitosti, tak vypadá život mnohých z nás. Tak nějak se vytrácí čas se pozastavit nad věcmi a jevy, které nás obklopují, vytvářejí kulisy našeho života, které ale nezapadají do škatulky výjimečné, důležité. Právě tyto „obyčejnosti“ jsou náměty jednotlivých fejetonů písničkáře Jana Buriana, který je vydal v knize s titulem Přímluva za dnešní dobu.


Jan Burian se nechává při výběru témat, o kterých píše, inspirovat vším, co jej obklopuje. Poznávacím znamením je „obyčejnost“ situací, jevů, událostí. Společně s Janem Burianem píše sbírku fejetonů sám život a ten si jako autor či spoluautor moc často nelibuje v patosu, složitě vykonstruovaných situacích, těžko uvěřitelné zážitky servíruje výjimečně, s uvážlivým dávkováním. Fejetony autor spojil do kapitol, kdy kapitoly shrnují jedno období, např. pobyt na Islandu, nebo mají jiného společného jmenovatele.

Autor píše lehce, svižně a poutavě. Dokáže se pozastavit nad tím, co většina z nás dnes a denně přehlíží, co pro nás ostatní je jen nedůležitá kulisa naší všednodennosti. Současně z řádek vystrkuje růžky životní nadhled a schopnost nebrat věci příliš vážně, což přináší věk a jistá otřískanost životem.

Jednotlivé lekce od života autor přijímá s pokorou a jako příležitost pro zocelení se, následně je hází na papír bez náznaku sebelítosti a pocitu ukřivděnosti. Naopak by některé z fejetonů mohly nést podtitul „co tě nezabije, to tě posílí“ nebo „všechno zlé je pro něco dobré“. Fejetony, ač komentují a zaujímají stanovisko, jsou prosty povýšeneckého moralizování, odsuzování či pohrdání, a to i přesto, že by byly kolikrát namístě.

burian primluva za dnesni dobu

Janu Burianovi nechybí schopnost dívat se okolo sebe, vidět a všímat si zdánlivých banalit, schopnost, kterou mnozí z nás už zcela nebo podstatně potlačili. Následně dokáže viděné výstižně pojmenovat, okomentovat a předat čtenářům v úhledném balíčku. Právě cit a schopnost pro trefné glosování situací dodává knize pozitivní náboj, který čtenáři vleje do žil sílu pro boj s nepříjemným sousedem, každodenní prudou v pracovním procesu nebo třeba jen psím počasím. Na druhou stranu může nejednomu čtenáři poněkud lézt na nervy autorův pozitivismus, to, že si nikdy na nic nestěžuje a neproklíná ten či onen nešvar, jako kdyby absolvoval kurz pozitivního myšlení. Občas se tak může zdát, že je v tom trošku křečovitosti, chvilkami autorovo krédo „a hlavně pořád s úsměvem“ postrádá na věrohodnosti.

Přímluva za dnešní dobu může kromě oddechového čtení plnit i funkci jakéhosi zpomalovače, který přibrzdí pekelné životní tempo čtenáře a nakopne ho k tomu, aby si opět všímal banalit a toho obyčejného, všedního, co ho obklopuje.

Vzhledem k tomu, že jednotlivé fejetony nejsou dlouhé, řadím Přímluvu za moderní dobu do kategorie „kniha cestovní“ či „kniha do čekárny“. Stejně jako není potřeba mnoho času pro přelouskání jednoho fejetonu, není třeba ani usilovného soustředění na text. Čtenář si při čtení sbírky fejetonů příjemné oddechne.

Čas strávený nad stránkami této knihy nepovažuji ani přinejmenším za promarněný, ale současně tuto knihu určitě nezařadím mezi „knihy, které byste měli přečíst, než zemřete“. Zkrátka a jednoduše, Přímluva za dnešní dobu pobaví, zaujme, ale s největší pravděpodobností trvalejší otisk nezanechá.

Název: Přímluva za dnešní dobu
Autor: Jan Burian
Žánr: fejeton
Vydáno: 2013
Stran: 214
Vydalo nakladatelství: Galén
Hodnocení: 45 %

Zdroj foto: nakladateství Galén


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák Michal Prokop: Nejlepší důkaz přízně je, když si lidé zpívají s námi

michal prokop 200Michal Prokop pořád s ohromnou energií hraje a zpívá. Ať už s Framusem Five v současném složení: Luboš Andršt – kytara, Jan Hrubý – housle, Jan Kolář ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zloděje zelených koní spaluje vášeň ke kamenům

Jzlo200iří Hájíček patří ke špičce současných českých prozaiků. Zloději zelených koní sice nesklidili taková ocenění jako jeho vrchol Rybí krev, ale kvalit Rybí krve dosahují. Svědčí o tom i fakt, že se nakladatelství Host rozhodlo v letošním roce vydat podruhé t...


Literatura

Tak trochu jiný pohled na bratry Mašínovy

Masinovi perexÚtěk bratrů Mašínových z republiky zůstává i po několika desetiletí kontroverzním tématem. Názory na jejich činy se pořád různí. Někteří lidé je považují za hrdiny a bojovníky za svobodu, pro další jsou to jen obyčejní vrahové.

Divadlo

Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

karamazovi  foto perexRomán Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi patří k vrcholným dílům světové literatury. Nesmrtelný příběh o otcovraždě měl v dramatizaci a režii Jana Holce premiéru v Divadle Petra Bezruče v Ostravě 10. pros...

Film

Filmový muzikál „Bídníci“ aneb kdy(ž) se lůzou staneme?!

bidnici 200Do nového roku 2013 vstupujeme do českých kin s novými muzikálovými „Bídníky“, kteří přicházejí z Velké Británie v režii Toma Hoopera (oscarového tvůrce filmu „Králova řeč“). Victor Hug...