Jak chutná nový život v Indii?

Jak chutná nový život v Indii?

Tisk

Tjak chutna masala 200aké jste někdy měli chuť vzdát svůj život v naší republice a žít úplně jinak a hlavně jinde? Pokud to pro vás zůstalo jen chutí a snem, můžete se alespoň začíst do opravdového příběhu mladé Michaely Samant doplněného o recepty na tradiční indická jídla.



Michaela Samant se narodila ve slovenské Myjavě a po absolvování gymnázia získala pocit, že je dospělá a chtěla se stát nezávislou. To se jí povedlo na plné čáře, protože se přes internet seznámila se Sunilem, o třináct let starším Indem. Po navázání přátelství ji požádal o ruku a ona řekla ano. Takhle „jednoduše“ odstartoval úplně jiný život, který popisuje právě v této knize Jak chutná masala s podtitulem příběhy psané s chutí.

Jedná se o útlou knížečku, která líčí nezapomenutelné okamžiky spojené s životem na jiném kontinentu. Jak se na Michaelu dívali ostatní? Co si o ní myslela tchýně? S čím vším se musela potýkat? Je jasné, že především s tím, že bylo vše jiné a neměla to, co máme my zde, v České republice.

Velký rozdíl byl právě ve stravování – pokrmech, stravovacích návycích a surovinách. Indická kuchyně není jen masala avizovaná v názvu, ale také spousta placek a kořeněných jídel plných zeleniny. Michaela s mnoha pokrmy musela bojovat a dělat je stále dokola, proto se snažila přiložené recepty napsat co nejjednodušeji, aby je zvládli i začátečníci. To se jí opravdu povedlo – samotným postupům nic nechybí a není problém podle nich vařit. Horší je to s výpisem surovin, kterému by občas seděly vysvětlivky, jež však najdete v závěru knihy.

Knížka je dělena do kratičkých kapitol a čte se jedním dechem, protože v Indii není nikdy nuda. Počtete si jak o několika stěhováních a dvou porodech, tak o šamanských kouzlech, při kterých se vám bude tajit dech.

V knize nechybí rejstřík receptů, jelikož jsou roztroušeny v celém textu a také kapitola nazvaná Malá pomůcka pro Indie neznalé, jež obsahuje slovníček pojmů. K této příloze by se daly ještě doplnit i informace o tom, kde se dají v našem prostředí koupit zmíněné suroviny. Ale to jsou jen detaily, kdo o tyto informace stojí, tak si je najde.

I když se nedozvíte, jak vlastně chutná masala, můžete si doma udělat například placky purí:

„PLACKY PURÍ

Celozrnná mouka átá
Vlažná voda
Olej a sůl

Z mouky, vody a trochy soli vypracujeme pevné, nelepivé těsto a necháme ho odležet v misce zakryté vlhkou utěrkou aspoň dvě hodiny. Z těsta vytvoříme kuličky velikosti ping-pongového míčku a kuličku položíme na desku, jemně stlačíme do dlaní a potřeme trochou oleje. Vyválíme na tenkou kulatou placku.

V hluboké pánvi rozpálíme olej až k bodu varu. Placku do něj opatrně vložíme a ihned přitlačujeme, aby se nám nafoukla. Osmažím z obou stran dohněda. Když přitlačujeme, je zapotřebí dávat pozor, abychom ji neprotrhli, jinak nám klesne (jako se to stalo i mně). Hotové placky vyndáme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný olej.“

jak chutna masala

Jak chutná masala
Autor: Michala Samant
Překlad: Miluše Krejčová
Vydalo: nakladatelství Motto ve společnosti Albatros Media, a.s., 2013

Hodnocení: 80%

Zdroj foto: albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I když to tak nevypadá, jsem v podstatě velký introvert, říká zpěvák a muzikálový herec Radim Schwab

radim schwab perexMá za sebou slušnou řádku rolí v pražských muzikálech, ale v poslední době i několik koncertů, kde on je hlavní hvězdou. Ohromnou příležitostí předvést své kvality naplno se pro brněnského rodáka a absolventa JAMU Radima Schwaba...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ready Player One: Hra začíná

hra zacina 200Kniha s názvem Ready Player One: Hra začíná se k českým fanouškům dostala už v roce 2012, kdy ji vydalo nakladatelství Jota. Nyní ji s větší slávou vydal Knižní klub a označil ji za sci-fi senzaci roku. Vydejte se s hlavním hrdinou do neo...


Literatura

Než si proženeš hlavou kulku, přečti si tuto knihu

nez si prozenes hlavou200Jak hluboký je svět lidských emocí, osudů a temný svět ve chvíli, kdy o všechno přijdete? Jaké to je oprášit kolena a urovnat ten pod nohama stržený koberec. Někdy vás k tomu dovede oklika, musíte opustit něco, abyst...

Divadlo

Drama, detektivka i upírská romance


At vejde ten pravy perexOskar (Oskar Hes) je osamělý chlapec, který žije se svou matkou v paneláku na okraji města. Matka si ho moc nevšímá a ve škole ho šikanují. Jeho život se změní, když se do sousedství přistěhuje dívenka Eli (...

Film

A JE TO TADY!!!! - Rychle a zběsile 8

RZ perexUž je to skoro šestnáct let, co vyšel první díl nejznámější a nejsledovanější filmové série Rychle a zběsile. A dnes je tady osmička - jeden z filmů, které nejrychleji vydělaly miliardu dolarů a šestý nejúspěšnější a nejpopulárnější film na pokračování ...