Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly

Tisk

cestou do pekla chci potkat andela 200Do mého počítače se dostala e-kniha mladého spisovatele Davida Hájka určená „dospělým čtenářům, milujícím cizí neštěstí“ s názvem Cestou do pekla chci potkat anděla. Zda s tímto tvrzením souhlasit či nesouhlasit zůstává diskutabilní.

 

 

Hlavní hrdina novely Marek Střižkovský je mladý laborant, se kterým se život zrovna nemazlí. Jako každý druhý chce jen trochu štěstí a lásky. Setkáváme se s ním v posledních chvílích jeho života, kdy nám vypráví svůj příběh. Novela je tímto rámcová – osudnou chvíli vyplňuje retrospektivní vyprávění.

Markův život je běžný, plný smůly a neštěstí, ale snadno uvěřitelný. Věci, které mu osud sype do cesty, se mohou přihodit každému. Vykradený byt, sousedské neshody, nejlepší kamarádka, která se pokusila spáchat sebevraždu a mnoho dalšího. Situace nastíněné v knize působí velmi aktuálně a poukazují na nešvary dnešní doby. Například jak je snadné důvěřovat tomu nepravému člověku a jak lehce se dostaneme do problémů jedním podpisem či dobrým skutkem.

Ačkoliv je kniha spíše o neveselých věcech, je protkána humorem. Občas trochu černým a cynickým, ale hlavně vtipným. Nejčastěji se jedná o ojedinělá slovní spojení, která působí neotřele a minimálně přimějí k úsměvu. Například „řveš jako Honda v bahně“, „pomalu, jako když rodí želva“, „potil jsem se jako hladový diabetik“, „připadal jsem si jak Mick Jagger v Beatles“, atd.

Sám autor knihy se stylově odkazuje k Nicku Twispovi z Mládí v hajzlu C. D. Payna nebo Adrianovi Mole od Sue Townsendové. Hlavní podobnost je ve formě zápisu – jedná se o vyprávění členěné do kapitolek podle významných událostí (První rande, Letecký den) a také v cynismu a přístupu hrdinů. Rozdíl je v délce a rámcovitosti – přeci jen jde pouze o novelu a ne o někalikadílovou knihu.

Novela mě velmi mile překvapila a hrdinu jsem si brzy zamilovala. Nebyla jsem proto typický čtenář, který by se vyžíval na cizím neštěstí, spíše naopak. Ačkoliv byl závěr knihy předem jasný, neubránila jsem se slzám a mnoha úvahám nad tím, jak to může dopadnout, když se za každou cenu snažíme být samostatní.

David Hájek se narodil v roce 1970 v Ostravě. V roce 1994 vydal vlastním nákladem surrealistickou novelu Advent, která nebyla dobře přijata. Cestou do pekla chci potkat anděla je jeho další novelou, kterou si můžete zdarma (po přihlášení) stáhnout zde.

V současné době by autor rád vydal volné pokračování s názvem Soumrak v říši slevových karet, o kterém více najdete na tomto odkazu.

cestou do pekla chci potkat andela o

Název: Cestou do pekla chci potkat anděla
Autor: David Hájek
Žánr: novela
Nakladatelství: Nová forma
Rok vydání: 2011
Počet stran: 160 (e-book 91)
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: novaforma.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj cíl je originalita, pokrok a design bez hranic

S ocenením Zlatá hokejkaAchillea Sdoukose zná Slovensko, Česko i Balkán. Jeho máma je slovenská akademická malířka Ingrid Zámečníková, otec Řek. Rovněž dobře zná sklo, materiál, který mu umožňuje zhmotňovat...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Opravdu temná krimi: Hlava plná strachu

hlava plna strachuZačátkem roku vyšla v nakladatelství Kalibr již třetí kniha ze série Případy Rosalind Krayové britského autora Roba Ashmana. Příběh se jmenuje Hlava plná strachu a už na obálce knihy se dovídáme, že jde o krimi jen pro silné pova...


Literatura

Purpurové doteky

marketa harasimova2Děsivá souhra náhod spojí minulost se současností a dokonale zamíchá lidskými osudy… Detektivní příběh plný erotického jiskření, napínavých zvratů a překvapení. To jsou Purpurové doteky mladé nadějné spisovatelky Markéty Harasim...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...