Rusalka: Vojtu Dyka svádí Tatiana Vilhelmová

Rusalka: Vojtu Dyka svádí Tatiana Vilhelmová

Tisk

Rusalka 200Radioservis přináší nejen dětem v rámci hudebně-výchovného projektu Nebojte se klasiky! další díl Hudební školy na CD, tentokrát věnovaný jedné z nejznámějších českých oper, Rusalce Antonína Dvořáka. Jedná se o dramatizaci hudebníka a herce Studia Ypsilon Jana Jiráně podle původního libreta Jaroslava Kvapila s mnoha hudebními ukázkami z archivu Českého rozhlasu v podání nejvýznamnějších českých operních pěvců.

 

Rusalka měla premiéru 31. března 1901 a v současnosti patří k nejhranějším českým operám na světových jevištích. Byla by tedy škoda, kdyby naše nejmladší generace byla kvůli vládnoucí popkultuře o znalost tohoto klenotu české hudby ochuzena. V době, kdy návštěva opery mladé neláká, je toto CD jednou z cest, jak dětem nenásilnou formou díla české a světové klasiky přiblížit.

Příběh Rusalky podmanivým hlasem vypráví Luděk Munzar, v roli vodníka se představuje neméně charismatický Ilja Racek, jeho dceru Rusalka ztvárňuje éterická Klára Sedláčková-Oltová, která se zamiluje do v lásce nestálého prince Vojty Dyka. V roli ježibaby exceluje kolegyně Jana Jiráně ze Studia Ypsilon Jana Synková a roli vášnivé a smyslné cizí kněžny si užívá Tatiana Vilhemová. V menší roli hajného se objevuje Oldřich Navrátil. Z hvězd českého operního nebe zazní Eduard Haken v roli vodníka, Ludmila Červinková jako Rusalka, Beno Blachut jako princ či Marta Krásová v roli ježibaby.

Tragický pohádkový příběh se slavnými áriemi Měsíčku na nebi hlubokém či Ubohá Rusalko bledá zaujme jistě nejen děti, ale i jejich rodiče, což je záměrem celého projektu. Jan Jiráň při křtu CD řekl: „Nahrávky rozhodně nejsou určené jen pro dětského posluchače, ale pro celou rodinu. Myslím, že znalost základních operních příběhů a slavných melodií, které k nim patří, by neměla být nějakou speciální nadstavbou ke vzdělání, ale jedním z jeho základů.“

Součástí projektu Nebojte se klasiky! je i webová stránka (www.nebojteseklasiky.cz), na níž rodiče a učitelé mohou nalézt ukázky hudebních děl, pracovní listy a opakovací testy, které navazují na poslech CD a rozvíjejí dané téma více do hloubky.

Zavřete tedy oči a zaposlouchejte se do příběhu nebohé Rusalky, toužící po lidské lásce. Mistři slova i zpěvu vám dopřejí nevšední zážitek.

V rámci projektu vycházejí i opery Prodaná nevěsta, Kouzelná flétna, Carmen.

Rusalka

Hudební škola na CD (10) Antonín Dvořák Rusalka
Režie: Jan Jiráň
Dramaturgie: Robert Rytina
Hrají: Luděk Munzar (vypravěč), Klára Sedláčková-Oltová (Rusalka), Ilja Racek (vodník), Vojta Dyk (princ), Tatiana Vilhelmová (cizí kněžna), Jana Synková (ježibaba), Oldřich Navrátil (hajný), Jiří Kohler (kuchtík), Jakub Slach (lovec)
Zpívají: Ludmila Červinková (Rusalka), Eduard Haken (vodník), Beno Blachut (princ), Marie Podvalová (cizí kněžna), Marta Krásová (ježibaba), Jiří Joran (hajný), Ludmila Hanzalíková (kuchtík), Přemysl Kočí (lovec)
Vydal: Radioservis, a.s. 2013
Délka: 74:56
Médium: CD
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Emocionální masakr o bezpohlavních bytostech

ko sexu perexNadsázka a humor tomu opravdu nechybí, jen kdybychom se jakožto lidstvo tak trošku nepotáceli na hraně pořádného K.O. uštědřeného nejen sexu, ale také krásné přitažlivé roli láskyplné ženy a silného ochraňujícího muže. Ženy se vzmužily a...


Literatura

O hrůzách koncentráků i důležitosti přátelství a lásky

Chlapeckterý následoval  100Další z mnoha děl o holocaustu vyšlo nedávno u nakladatelství Jota. Jeremy Dronfield a jeho Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi se rozhodně zařadí mezi ty nejzajímavější, a navíc se nebojí pouk...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

F. A. Brabec: “ Každé „své“ filmové dítě miluji.”
ImageF.A.Brabec se v současné době kromě svých filmových projektů zabývá výukou mladé generace kameramanů na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Jeho ateliér kamery je jeden z nejnavštěvovanějších, protože o své...