Prázdniny s Dinou a tajemstvím starých tenisek

Prázdniny s Dinou a tajemstvím starých tenisek

Tisk

200perexKdy jindy mají děti větší šanci zažít pořádné dobrodružství, než o letních prázdninách! Ale pozor, je k tomu potřeba pořádná dávka fantazie a samozřejmě také odvahy.

 

 

 

U čtení knížky Dina a tajemství starých tenisek se rozhodně nebudete nudit. Když se osmiletá Dina s tatínkem ocitne na cestě za neznámou tetičkou, u které by měla strávit část prázdnin, hned ví, že zažije něco výjimečného.  A protože si hrozně moc přeje, aby pak ve škole mohla ty úžasné věci všem vyprávět, nenechává nic náhodě. Přesvědčí tatínka, aby přespali na hřbitově… Ten je beztak už celý tumpachový z jejích všetečných otázek a ztřeštěných nápadů, které na něj cestou chrlí a tak jejímu přání podlehne. Svou bezprostředností okouzlí i tetu Feferonku, která se z počátku netváří moc nadšeně, když ti dva dorazí k ní na návštěvu a letní byt. Ale protože je skoro stejně střelená, jako Dina – a možná ještě trochu víc, bariéry brzy padnou a doposud klidný, ale smutný život Albíny Fouskové alias Feferonky se změní v sérii neuveřitelných dobrodružství. Na půdě chalupy bydlí mluvící kocour, co s brýlemi na nose i čte, v chlívku zase koza, která si vyzkouší létání a ve vsi žije spousta zajímavých obyvatel. A co staré tetiny tenisky, jaké asi skrývají zajemství? Dina jde do všeho po hlavě, pátrá na vlastní pěst a na následky moc nemyslí – však má také její strážný anděl v pruhovaném tričku spostu práce.

Jestlipak jí budou spolužáci a paní učitelka věřit co zažila, až jim to bude po prázdninách vyprávět?

Ukázka z knihy:
„Tati, víš co! Přespíme venku! K tetě přece můžeme přijít až ráno. Já ještě nikdy, ale nikdy v životě v noci venku nenoclehovala. Spousta dětí ze třídy už přes noc s tátou a mámou byla, jen já ne. Všechny děti se tím vytahujou. A já jen koukám s otevřenou pusou a musím být zticha! Já to ještě nikdy, nikdy nezažila. Co třeba tady!“ dostala nápad Dina a prostrčila hlavu skrz železné mříže vrat hřbitova.
Z šera vystupovaly tmavé kříže pomníků, jen bílá socha malého anděla na jednom z náhrobků uprostřed hřbitova, se matně rýsovala do mizejícího dne.
„Já chci spát tady,“ prohlásila Dina.
Kdyby bylo víc světla, uviděl by otec, že se dcera poťouchle usmála. Táta se na ni překvapeně podíval.
„Ne, tady určitě ne!“ řekl rozhodně.
„Tati, tatínečku! Proč ne?“
„Proto. Všude jinde ano, ale tady ne. Tady se to nehodí.“
„Ty se bojíš, tati! Přiznej se!“
„Nebojím. Ale na hřbitově, to ne!,“ zopakoval znovu.
„A jo, a jo a jo, tati! Vždyť nás nikdo neuvidí a je tak teplo. Nikdo se to nedoví. Já nic nevyzradím, slibuju. Ale to mě mohlo napadnout, že jsi strašpytel.“
„Nakonec, proč ne, jestli se nebojíš duchů a kostlivců,“ řekl opatrně táta a raději spolkl strašpytla, aby měl pokoj.
Otevřel těžká železná vrátka dokořán a byl přesvědčený, že teď si to Dina rozmyslí a udělá rychlý krok zpátky.

dina tajemstvi tenisek

Spisovatelka Marie Kšajtová, která je autourkou této knihy, má s psaním pro děti zkušenosti. Dobře ví, co u nich zabírá, má cit pro jazyk, talent pro vymýšlení neotřelých výrazů a skvěle postihuje vztahy mezi dospělými a dětmi i jejich způsob myšlení. Fantazii má minimálně stejnou, jako Dina a její teta, ne-li větší.

Jednotlivé kapitoly nejsou příliš dlouhé, aby i menší děti byly schopny udržet pozornost a sledovaly bez problémů dějovou linku. Text je okořeněn špetkou nadpřirozena a zakomponováno je i poučení, naservírované decentně s gradací v závěru příběhu.

Kniha je plná ilustrací od Jaromíra F. Palmeho, jenž věrně vystihnul podobu osmiletého třeštidla, klučičího anděla, tety s ostrým jazykem a starostlivého tatínka. Styl obrázků se vysloveně hodí k tomuto příběhu, postavičky mi malinko připomínají Macha  a Šebestovou od Adolfa Borna.

Dina a tajemství starých tenisek je vysloveně prázdninovým titulem, ale určitě by si ji děti mohly číst i během školního roku, třeba v hodinách literatury.

Bylo by fajn, kdyby se nechaly alespoň trochu inspirovat a místo posedávání u počítačů a televizních obrazovek občas zašly na hřiště nebo na louku. Tam se mohou rozhlédnout, jestli někde poblíž nehlídkuje jejich strážný anděl a až budou dělat vylomeniny, vzpomenou si na to, že je dobré nepřidělávat mu tolik práce.

Dospělí, kteří se do knížky třeba také začtou, by si mohli vzít příklad z tety Albíny a přestat se brát tak vážně. Však taková bodláková bitka také není k zahození!

Název: Dina a tajemství starých tenisek
Autor: Marie Kšajtová
Iustrace: Jaromír F. Palme
Žánr: dětská lit.
Vydáno: 2012
Stran: 136
Vydalo nakladatelství: JaS
Hodnocení: 95%
Zdroj: www.jasknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych si zazpívala s Jaroslavem Svěceným

Miriam Čížková

Zpěv ji okouzlil již v dětství. Studium na konzervatoři nevyšlo, touha po zpěvu ale zůstala a nakonec se na základě konkurzu dostala do operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde pak zpívala i v opeře. Po odchodu z...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Prdlé pohádky moc moudrosti nepobraly

prdlepohadky perexNemůžu s nadšením říct, že se mi něco líbí, když vlastně vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Ani v nejmenším se nechci dotknout autorů, i když se to asi právě děje. Vím, že si dali práci, aby ty příběhy vymysleli, stálo je to spoustu...


Literatura

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty

Recepty korinkova perexKdo by neznal dělenou stravu podle Lenky Kořínkové. Její kuchařky vynikají, kromě opravdu vynikajících receptů, také velmi zvláštním a nenapodobitelným stylem. Autorka se nebojí používat superlativy téměř v každé větě, a k...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

RECENZE: Osamělý jezdec

200 jezdecOd tvůrců, kteří nám přinesli Piráty z Karibiku, jsme se letos dočkali nového díla. Opět se zmalovaným Johnym Deppem, ale tentokrát na divokém západě. Osamělý jezdec sice pozbyl milostného příběhu a akce, ale na groteskní scénky režisér Gore V...