Křížem krážem Českou republikou po kolejích

Křížem krážem Českou republikou po kolejích

Tisk

200 vlaky„Železnice je poezie svého druhu“ hlásal kdysi hrdě slogan propagující železniční dopravu. O tom, že železnice má svoje kouzlo, není pochyb. Kolejnice, které se v dálce spojují díky optickému klamu, specifická vůně motorového oleje na kolejích, pravidelné dunění vlaku během jízdy, návěstidla, výhybky, více čí méně romantická nádraží. Jednotlivé úseky tratí, viadukty, nádraží a také vlakové soupravy by mohly vyprávět. Jejich tiskovým mluvčím se stal Pavel Schreier v knize České železnice. Zajímavosti, rarity, památky.

 

Putování po kolejích tentokrát autor nezačíná v okamžiku počátku jejich budování na území naší republiky, ale z Prahy jakožto pomyslného středobodu železniční dopravy na našem území se postupně vydává všemi směry do vzdálenějších koutů České republiky. Pomyslné putování po českých železnicích začíná v Praze na Masarykové nádraží, přes karlínský viadukt se čtenář společně s autorem vydává na trať Posázavského pacifiku, který po léta vozil vyznavače trampingu ven z města. Malou odbočku do historie představuje kapitola o budějovicko-linecké koněspřežce. V jižních Čechách nelze opominout úzkorozchodnou trať v okolí Jindřichova Hradce. Dále s Pavlem Schreierem vystoupáme do nejvýše položené stanice na našem území, březenským tunelem doputujeme k Tanvaldu omrknout ozubnicovou dráhu, tzv. zubačku. Křížem krážem pak čtenář projde celou Českou republiku se zastaveními v místech železničních pozoruhodností.

181851 big (kopie)

Jak již podtitulek knihy napovídá, tato publikace o železnici se věnuje zajímavým místem, událostem, místním specifikům a zvláštnostem, které nelze nikde jinde spatřit. Autor měl nelehký úkol vybrat to nej, a zvládl tento úkol na výbornou. V každé kapitole nalezne čtenář trochu historie, trochu místopisu a popisu dobových zvyklostí i místních poměrů, a to vše v poměru velmi čtivém, kdy ani jedna část nepřebíjí ostatní a nadměrně nezahlcuje čtenáře nezáživnými fakty.

Podobný typ publikací by byl jen polovičním bez fotografií a obrázků. Každou kapitolu knihy dokreslují ať fotografie historické či ze současné doby, fotokopie jízdních řádů, dobových jízdenek nebo obrazy. Autor projevil cit pro to, které záběry a obrazové doplňky vhodně podtrhnou informace obsažené v textu, zaujmou oko čtenáře a navnadí ho k dalšímu čtení.

Podstoupit exkurzi do zákoutí české železnice rozhodně nedoporučuju na jeden zátah. To potom hrozí zahlcení informacemi a následná otupělost při čtení dalších kapitol. Ač jsou historická data i vše ostatní dávkována uvážlivě, přečtení třeba tří kapitol v kuse naplní čtenářovu hlavu solidním množstvím informací, které pak bude nejspíš jen obtížně zpracovávat. Naštěstí však lze knihu odložit a třeba po několika dnech po ní opět sáhnout a není potřeba usilovně lovit z paměti obsah předchozích kapitol. Čtenář se též může vydat na ten konec republiky a za tou železniční raritou, na kterou má právě náladu, knihu není potřeba číst popořadě.

Železnice, nejen ty české, mají své kouzlo, ale jsou i takovým specifickým mikrosvětem, který má své zákonitosti a svá specifika. Určitě stojí za to je objevovat a rozhodně s Pavlem Schreierem. Ač tento autor vydal o železnici již několik knih, tak i člověk, který se o železnici zajímá a něco málo o ní ví, najde v každé jeho další publikaci vždy něco nového a zajímavého. A to platí do puntíku i o knize České železnice.

Název: České železnice. Zajímavosti, rarity, památky.
Autor: Pavel Schreier
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2013
Stran: 248
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta
Hodnocení: 88 %

Zdroj foto: nakladatelství Mladá fronta


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Myslím, že by hrozně pomohlo, kdyby si lidé, až se začnou hádat, na film Hádkovi vzpomněli,“ říká Hynek Čermák

hynek cermak 200Do kin před pár dny vstoupila komedie režiséra Vojtěcha Moravce o rodině, která se pořád hádá. Ať dělají Hádkovi, co mohou, nikdy se na ničem neshodnou a každý z nich si nakonec myslí to svoje. Ve vzduchu teď navíc visí rozepře o dědict...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Edith Piaf: “Lépe žít, než živořit!”

edith piaf autobiografieEdith Piaf. Ikona, nesmrtelná legenda, nepřekonatelná osobnost nejen v oblasti šansonu, ale i v celé historii světa hudebních hvězd. Není snad nikdo, kdo by ji neznal, kdo by neslyšel její silný hlas. ...


Literatura

Šlehačkový příběh Terezy Salte je jako horké kakao uprostřed zimy

perex oblakaVenku mrzne, padá sníh, brzy se stmívá a na knižní pulty se valí zástupy thrillerů, hororů a potemnělých detektivek. A do těchto ponurých zimních mračen přivanula Šlehačková oblaka – kniha, která vás v tomto nečase usadí ke krbu, zabalí do tepl...

Divadlo

Inscenace 1000 tváří Adiny přináší dobovou atmosféru a přitažlivý pohled za kulisy

adina200Jeden barvitý život přinesla v živých barvách premiéra nové hry Daniely Sodomové. Inscenace, jejíž režisérkou a choreografkou je Adéla Stodolová, nese název 1000 tváří Adiny, což mnohé napovídá. Samozřejmě že jde o filmovou hvězdu Adinu Mandlovou. A není ...

Film

Zákruty filmové kolektivizace

altKdyž se na televizní obrazovce izolovaně vynoří nějaký film, zpravidla bývá pro nezasvěceného diváka obtížné zařadit si ho do přiměřeného kontextu, vnímat jej jako určitý korálek umístěný na dlouhé vývojové škále. Týká se to rovněž kolektivizačního drama...