Mrazivá atmosféra strhující četby: Skála v podání Jiřího Dvořáka

Mrazivá atmosféra strhující četby: Skála v podání Jiřího Dvořáka

Tisk

Skala audiokniha  200Peter May, autor napínavého detektivního románu Skála, je ze Skotska. Tady se také první příběh plánované trilogie odehrává. Na Skálu čtenáři dlouho čekali a autor jim jejich čekání vynahradil na dvě stě procent. Napsal děsivě temný příběh, který čtenáře k sobě přichytí jako magnet a nepustí ho, dokud nedojde k posledním větě. Skála vyšla nejdříve v roce 2009 ve Francii a o dva roky později ve Velké Británii. Na české pulty se dostala letos díky nakladatelství Host.

 

Není divu, že dlouho na sebe nedala čekat ani audiokniha. Ve stejném roce načetl strhující text Jiří Dvořák. Umocnil napětí, zvýraznil svým hlasem charaktery jednotlivých postav, prohloubil tajemné odhalování minulosti, které musel absolvovat hlavní hrdina, detektiv Fin Macleod, aby dospěl ke kýženému cíli: odhalení vraha brutální vraždy jeho spolužáka ze základní školy.

Fin Macleod na ostrově Lewis vyrostl. Tady prožil prvních osmnáct let života. Nyní se vrací na místo, které už nikdy nechtěl spatřit, od kterého se snažil odstřihnout, přesto ho má zahnízděné hluboko uvnitř sebe, aniž si to chce přiznat. Po osmnácti letech na pevnině, kdy začal studovat na univerzitě, zběhl ze studií, pak se stal poldou, oženil se, narodil se mu syn, se má opět setkat se spolužáky, přáteli, první láskou. Má znovu spatřit ostrov, kde se hovoří v rodinách gaelsky, kde pastor zmůže víc než policajt, kde není lehké se uživit, kde v alkoholu a marihuaně hledají spásu mnozí od puberty, kde vztahy mezi lidmi jsou víc než svérázné.

Staré vzpomínky vyvěrají na povrch, zaplavují ho – zdá se, že se v nich utopí. Ale jen díky nim dokáže odhalit vraha. Setkání s ostrovany odkrylo minulost – i tu, která měla zůstat skryta, kterou Fin chtěl pohřbít v mysli na věky. Ale chtěl doopravdy?

Peter May stvořil jedinečný román: mnohavrstevný, napínavý, děsivý, krutý i zářící. Dokonale vystihl atmosféru ostrova, malebného svými záplavami vřesu na rašeliništích, ale i krutého a nevyzpytatelného v neustále se střídajícím počasí. Tady jen těžko hledají lidé obživu, prudký déšť a neustálý vítr jsou tu častými návštěvníky, a snad jenom strach z Boha je větší, než starost všech o živobytí. Atmosféru nelehkého života obyvatel i přírody bez lesů autor líčí plasticky, barvitě. Jeho popisy jsou svěží, nejsou rozvláčné a unavující. Přiblížil se jimi k umění anglických romanopisců devatenáctého století. Však zasadil svůj napínavý děj do velmi obdobných kulis. Vědom si však dobře současných trendů, vždy popis ukončí včas a rozjíždí další strhující děj.

skala Jiri Dvorak

Román Skála patří ke skvostům současné prózy. Jiří Dvořák ji posunul mezi skvosty i v audioknihách. Příběh plný napětí, podivných událostí, tajemných narážek se krásně poslouchá. Trvá třináct a půl hodiny – což je pěkná porce. Nicméně jakmile si pustíte první kapitolu, budete hledat chvilky, jen abyste si doposlechli další části. Na vině jsou autor výtečného textu, jeho překladatelka, která se překladu zhostila velmi dobře a zkušeně, a skvělý herec, jenž nám text zprostředkovává.

Skála je detektivka, která přesáhla hranice svého žánru, román, který přerostl své meze. Víc superlativ netřeba, další si doplní každý posluchač sám.

Ukázka: http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/skala.mp3

Peter May (1951) se narodil v Glasgow. Žije ve Francii. Původně se živil jako novinář. Když ve dvaceti sedmi letech vydal první román The Reporter (1978), byl požádán, aby jej přepsal do podoby scénáře pro seriál BBC. Od té doby se věnuje televizní tvorbě. Je jedním z nejúspěšnějších a nejplodnějších televizních scenáristů. Má na kontě více než tisíc položek, včetně seriálů The Standard a Machair. Vedle toho také píše romány. Šestidílná série „čínských“ thrillerů s dvojicí mladého čínského komisaře Li Yan a americké soudní lékařky Margaret Campbellové, těžící z rozdílů dvou odlišných kultur, mu vynesla celosvětové renomé.

Román Skála (The Blackhouse), první z trilogie odehrávající se v Mayově rodném Skotsku, vyšel v roce 2009 ve Francii, o necelé dva roky později ve Velké Británii, kde po vydání v září 2011 osm týdnů figuroval na britském žebříčku bestsellerů, byl prezentován v prestižním Richard and Judy Book Club, zvítězil v anketě o nejoblíbenější knihu podzimu 2011 a BBC plánuje natočit jeho filmovou verzi.

V září 2012 vyšel druhý díl trilogie s názvem The Lewis Man a v lednu 2013 její závěrečný díl – The Chessmen. Obě knihy se drží v top žebříčcích a jsou nadšeně přijímány světovým tiskem, recenzní ohlasy plné superlativů vycházejí v nejprestižnějších denících a jejich literárních přílohách.

Skala audiokniha

Název: Skála
Autor: Peter May
Překladatel: Linda Kaprová
Interpret: Jiří Dvořák
Žánr: audiokniha
Stopáž: 13 hodin 30 minut
Vydavatelství: Martin Pilař, OneHotBook, 2013
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz a Martin Pilař


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Plzeň-Lobzy

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh sester, které stály za vznikem parfumerie Douglas

Parfumerie Douglas perexUž jako malé dítě je Marie Carstensová fascinována parfémy hamburských dam. Proto si se sestrou Annou slíbí, že si jednou otevřou vlastní parfumerii.

 

...

Literatura

Nejkrásnější knihy roku

svet knihy nejkrasnejsi knihaSoutěž Nejkrásnější české knihy roku 2011 proběhla už v květnu 2012, těsně před zahájením veletrhu Svět knihy na Výstavišti v Praze - Holešovicích, přesto si můžeme znovu upřesnit, které knihy...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Cobain – člen Klubu 27

cobain uvodkaKurt Cobain, rocková legenda, která patří do slavného Klubu 27 (Forever 27 Club), po boku Jimiho Hendrixe nebo Amy Winehouse a dalších. Mluvčí jedné generace – pozice, o kterou Cobain nikdy nestál. V novém dokumentu se otevírají dosud zamkn...