„Knihovna diskutuje se zaměřuje na knihy, které jsou v naší knihovně populární,“ říká její „máma“ Květa Strejčková

„Knihovna diskutuje se zaměřuje na knihy, které jsou v naší knihovně populární,“ říká její „máma“ Květa Strejčková

Tisk

knihovna diskutuje 200Knížek není nikdy dost, říkají ti, kterým se písmenka vtiskla pod kůži a čtení je pro ně droga. Jak si ale vybrat. Přeplněné pulty a police v knihkupectvích, spousta PR článků, upoutávek, ale doporučení poskrovnu. Přitom na doporučení je většinou dobré dát – hlavně od těch, kterým věříme. I proto jsme uvítali stránku, která se objevila na facebooku, je sesterskou stránkou Husovy knihovny v Modřanech a pečuje o ni paní Květa Strejčková.


Paní Květo, kdy vznikl nápad, stvořit diskusní fórum o knížkách?

Už v době kdy jsem zakládala Fb naší knihovny mi bylo jasné, že nebudu moci vkládat souběžně tipy na četbu. Protože by nastal chaos a lidi by se špatně orientovali, kde co mají hledat. Nejdříve nás napadlo založit stránku Zajímavé knihy, kam jsme vkládali společně s několika kamarády spíše náročnější četbu, ale ta se po několika měsících ukázala jako nevyhovující. Stále jsem ji vedla spíše jako soukromou a širší veřejnost o ní vlastně nevěděla. No a pak už byl jen malý krůček ke stránce Knihovna diskutuje (původní název: Husova knihovna diskutuje).

Jak stránku přijali čtenáři – nejen ti u vás v knihovně zaregistrovaní?

Samozřejmě, proces přijetí probíhal a stále ještě probíhá trošku složitěji, než by se na první pohled zdálo. Ti co pravidelně chodili už na Zajímavé knihy, tak plynule přešli na novou stránku. Díky tomu, že se snažím stále obě naše stránky propojovat upoutávkami, také že se prezentujeme jako knihovna má velký vliv na počet přátel. Velice brzy se o nás začalo vědět. Knihovny i jednotliví lidé si informace začali předávat (v tom je Fb opravdu jedinečný). Najednou se hlásilo o přijetí do „klubu“ mnoho lidí a knihoven nejen z celé republiky, ale také ze Slovenska a dokonce máme i několik přátel z dalekých světů jako je např. Kanada, USA, Rakousko, Francie či Polsko. Naši čtenáři jakoby byli stále opatrnější. Nemůžu říct mnohokrát, ale již několikrát se nám dostalo pochvaly od několika čtenářů, že děláme prospěšnou věc. Nejvíce se však ozývají knihovnice a knihovníci z knihoven menších jako je ta naše a libují si, že jsou více informováni o tom, co se lidem líbí. Také se navazují nová přátelství a to je vám moc příjemné i přínosné.

Jak se stát členem skupiny Knihovna diskutuje? Když se jím stanu, mohu posílat své tipy nebo jen diskutovat v komentářích?

Tady bych vás raději trošku poopravila, nejsme v pojetí Fb „skupina“, prezentujeme se jako „lidé“. Je v tom trošku rozdíl. Vůbec s tím rozdělováním kdo je kdo nebo co – je trošku zmatek. Husova knihovna v Modřanech se prezentuje jako „stránky“ a Knihovna diskutuje jako „lidé“. To se už konečně dostávám k vaší otázce. Právě proto, že je stránka nastavena na status „lidé“ může se členem stát kdokoliv, jen musí požádat o přijetí mezi přátele, stejně jako jakýkoliv jiný soukromý profil. Když jste přijata mezi přátele, můžete automaticky začít diskutovat pod vložené odkazy na knížky či jiné vložené informace. Avšak v momentě, kdy chcete přidat vlastní tip na četbu, je vhodné použít chat (zprávu) a tam příspěvek vložit. Můžete si sama určit, má-li být zobrazen i váš komentář a případně i vaše jméno. Zprávy pravidelně kontroluji a řídím se přesně tím, co si čtenář přeje. Pokud to takto neuděláte a vložíte jej přímo na profil či zeď, bude příspěvek viditelný pouze pro přátele vašich přátel a nebude zcela veřejný. Což uvidí podstatně menší skupinka knihomolů.

knihovna diskutuje 1

Je těžké vyhledat slušné recenze na internetu? Kolik času vám takové vyhledávání zabere?

Ano, recenze je docela problém. Několikrát jsem už narazila na recenzenty, kteří striktně vyžadovali písemný souhlas se šířením jejich recenzí. Také z tohoto důvodu používám spíše běžné posuzování lidí na veřejném prostoru internetu. Nebo jen sdílím odkazy z několika oblíbených stránek či databází, tam odtud také nehrozí jakékoliv problémy. Většinou jsem také s provozovatelem ve virtuálním kontaktu a občas řešíme některé problémy společně. Kolik času mi vyhledávání zabere? Popravdě říkám, že všechen, který mám :-).

Co všechno na stránce lze najít?

Knihovna diskutuje se zaměřuje především na knihy, které jsou v naší knihovně populární. Občas vkládám zajímavou novinku, která by mohla čtenáře zaujmout. Občas také některý člen pošle vlastní recenzi či upoutávku, kterou ráda zveřejním. Servíruji knížky nejen pro dospělé, ale také pro děti a mládež. Pro zpestření a pobavení přátel tu a tam vyhledám nějaký veselý obrázek. Nakonec Fb je na ně jako dělaný a lidé je mají rádi.

V knihovně musí být krásně – vůně knížek, dotazy čtenářů – zaskočil vás někdy někdo tak, že jste netušila, na jakou knížku se ptá?

Jistěže ano a několikrát. Bylo by fajn udělat stránku na Fb, která by takové dotazy měla jako hlavní obsah :-). Ne, ne, já už mám stránek několik – nejdu do toho!

Ale to je veliká škoda, ne :-)?

K těm dotazům: Přijde paní do knihovny a říká: „Slyšela jsem v rádiu o vyprávění z jedné knihy, ale nepamatuji si autora. Je to určitě Čech a je velmi populární, určitě začíná na písmeno H.“ Nabídla jsem jí Hájíčka, Hanibala, Hakla, Haladu, Hanzelku, všechno nanosila, ale nebylo to ono. Pak si vzpomněla na mořského koně. Náhle mi zasvitlo: nemá to být Putování mořského koně? Paní volá: „Ano, ano to je ono!“ Krásně jsme se všichni zasmáli, dokonce i čtenáři, kteří tuto situaci sledovali. (Šabach je opravdu od H). Ještě vysvětlím, čtenářka si H zafixovala z důvodu názvu jiné knihy od téhož autora Hovno hoří :-).

knihovna diskutuje22

Na jaké knížky se ptají čtenáři nejčastěji?

Všichni, kteří nechodí na Knihovna diskutuje se ptají podle toho, co najdou zejména v novinkách z různých tištěných novin a časopisů, tam knihu vždycky vychválí do nebe a oni ji chtějí. Několikrát na nás apelovali, že přeci když mají zájem, musíme ji koupit. Párkrát jsme neodolali nátlaku a knihu koupili. Jenže ono ouha, čtenář pak prohlásil, že je hrozná nebo tak nějak podobně. Obecně vzato je pravda, že reklamy dělají své. Bohužel. Oblíbená nebo spíš neoblíbená věta, která mě přivádí do stavu „beztíže“ je: Dejte mi něco, co frčí! Pomalu jsem si z ní udělala takovou hru. Dám čtenáři, cokoliv uvidím a o čem si myslím, že bude dobré. Tím se moje znalost lidských duší také trochu zformuje.

Jak je knihovnici, když má oblíbenou knížku (má-li) a nikdo si jí nevšímá, zato touží všichni po nějaké vyhlášené novince, kterou vy sama nepovažujete za nejlepší?

Krásně navazujete na moji předešlou odpověď :-) Už dávno jsem překonala svoje pocity, tak abych nikomu neublížila. Věřte, že jsem je mívala. Nejsem povoláním knihovnice a tyto pocity jsem si vždycky spojovala s lidmi jako takovými. Zprvu jsem také tak na lidi-čtenáře nazírala. Jenže ono je všecko trochu jinak a člověk se celý život učí, například tolerantnost je velmi dobrá vlastnost.

Dají vůbec čtenáři na doporučení knihovníka?

Určitě dají. Je mnoho z nich, kteří si ani sami vybrat neumí. Pak postupuji podle jednoduchého klíče. Která knížka se vám líbila? Dostanu-li odpověď, musím se během jedné vteřiny rozhodnout, do kterého regálu se vypravím. Když je člověk pár let knihovníkem, jde to docela dobře. Několika čtenářům vyberu i třeba sama od sebe nějaký titul a oni jej rádi přijmou. Při vracení se zeptám, jestli se to dalo číst a s tichou hrůzou čekám, co se dovím. Někdy se začnou trošku ošívat, vidím, že se jim nechce odpovídat… a promluvím sama „já pravdu snesu“ a je po problému :-). Na svoji obhajobu musím však říct, že se to nestává často.

knihovna diskutuje 3

Na závěr poraďte – co si vzít s sebou na prázdniny/dovolenou? S jakou knihou byste odpočívala nejraději vy?

Na dovolenkové čtení bych doporučovala knížky vtipné nebo dobrodružné. Já jim také dávám přednost. Vloni o prázdninách jsem si ovšem dopřála konečně přečíst Na východ od ráje a vůbec jsem nelitovala. Letos mám přečtených hned několik. Zpověď trosečníka – G. G. Márquez, Ze mě – P. Brzáková, Filozof, který nebyl moudrý – L. Gounelle, Divím se, že jsem tak veselý – J. M. Simmel, Navždy Provence – P. Mayle, I města mají duši – M. Holcová, Hlavou dolů – B. Bryson.
Jak vidíte, na Šíleně smutné povídky od Terezy Boučkové si musím také „vystát“ frontu v rezervacích…

Věřím, že si dlouhou frontu zpestříte něčím čtivým :-). Děkuji za rozhovor a řadu dobrých tipů. Přeji hodně dobrých recenzí a ještě lepších knížek a Fb stránce i knihovně nárůst čtenářů.

Jana Semelková

Zdroj foto: archiv autorky

www.facebook.com/husovaknihovna.diskutuje


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Když je Poustevník sériovým vrahem…

poustevnik 200Po Honicích psech přináší Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media další díl ze série s vyšetřovatelem Willliamem Wistingem od Jørna Liera Horsta, tentokrát s názvem Poustevník. Jedná se o devátý díl, ale návaznost spočívá pouze v přítomný...


Literatura

Máte rádi krimi a povídky? Pak si nenechte ujít Tři opice

tri opice 200V nakladatelství Kalibr vyšla sbírka kriminálních povídek s názvem Tři opice od Davida Urbana. Rozhodně se po této útlé knize podívejte!

 

...

Divadlo

Zelenavý ptáček přebírá v Divadle VILA Štvanice Gozziho bláznivě pohádkovou zábavu

Zelenavy ptacek200Láska ke třem pomerančům předá v sobotu 24. února vládu Zelenavému ptáčkovi. Akcí nazvanou Gozziho vývar se Geisslers Hofcomoedianten loučí s nejstarší inscenací na svém repertoáru, Láskou ke třem pomerančům. Její volné pokračování, ...

Film

Poláková a Příkazký vyrazí obytňákem k moři. Do kin dojedou v dubnu

prazdniny s brouckem200Bára Poláková a Lukáš Příkazký vyjedou na letní dovolenou k moři obytňákem v nové filmové komedii Prázdniny s Broučkem režiséra Jiřího Matouška. Nečekané dědictví jim přihraje do cesty starý karavan, jemuž se odjakživa říká Br...