Laurell K. Hamiltonová – Micah: Anita Blakeová v češtině již po třinácté

Laurell K. Hamiltonová – Micah: Anita Blakeová v češtině již po třinácté

Tisk

200litAnita Blakeová, slavná lovkyně upírů, Popravčí, nekromantka, oživovatelka a federální šerif v jedné osobě v knize Micah svádí boj s nezvyklým nepřítelem – svými city.

 

 

 

 

Americká autorka Laurell K. Hamiltonová (*1963) nám skrze nakladatelství Epocha přináší již 13. knihu o Anitě Blakeové, lovkyni upírů. Kniha Micah vyšla v angličtině v roce 2006, do češtiny ji letos přeložila Dominika Moulíková.

Nakladatelství Epocha nám ve své edici Fantastická Epocha nabízí reedici série o Anitě Blakeové v pevné vazbě se stylovými obálkami. Doufám, že když převzali štafetu po nakladatelství Triton, tak budou svižně pokračovat a přeloží všech 22 románů této série.

Kniha má 184 stran, ale samotný příběh pouhých 128. Další část je věnovaná upoutávce na 14. díl, který vyjde ještě tento rok a ponese název Danse Macabre. Micah je tedy svým rozsahem i jednoduchým, ale zhuštěným dějem spíše novelou, nežli románem. Žánrově spadá někde na pomezí paranormální romance či urban fantasy. Jde vlastně o subžánr fantasy a jak název napovídá, to znamená mix nadpřirozena, hororu a romantiky. V podstatě červená knihovna s příměsí tajemna. Mně tento žánr vyhovuje, i když zrovna u Hamiltonové je důraz na romantickou část a popisné erotické pasáže až příliš silný.

lit

Co se týká děje, ten je v této knize odsunut do pozadí. Anita musí rychle zaskočit za kolegu a letět do Filadelfie oživit svědka kvůli vyšetřování FBI. Letí s Micahem Callahanem, vůdcem leopardodlaků v St. Louis a nimir-rajem – leopardím králem. Anita, jeho leopardí královna, s ním a dalším kožoměncem, Nathanielem, sdílí domácnost již šest měsíců. Avšak za tu dobu spolu nebyli o samotě víc, než pár hodin. Ale to se změní při této dobrodružné pracovní cestě.

Tématem knihy je láska a všechny city a děje, které jsou s ní spojené. Tedy poznávání člověka, jeho minulosti, povahy a také pochybnosti o sobě samém a o vztahu, ve kterém se nacházejí hlavní hrdinové.

Autorka zřejmě cítila potřebu napsat tuto knihu za účelem vykreslení tohoto sexy leopardodlaka se žluto-zelenýma očima, který se ve světě Anity Blakeové objevil až v 10. díle, tedy v knize Narcis v řetězech. Zaujalo mě nenásilné nahlédnutí do minulosti Micaha a výborné vystihnutí pochybností obou hrdinů o jejich vztahu. Přišlo mi to velmi reálné. Na druhou stranu, popisování sexuálních hrátek se mi zdálo až moc okaté a jednoúčelové.

Upřímně, já nepatřím k fanouškům postavy Micaha a jeho dokonalou povahu považuji za iritující. Tato kniha je oslavou jeho charakteru; pro mě je však napsán až příliš kladně – vždy udělá dobrou věc, je nekonfliktní a až příliš tolerantní.

Knihu doporučuju samozřejmě všem fanouškům autorky, potažmo nadšencům do série o Anitě Blakeové. Ti tuhle uzoučkou knížku jistě zhltli na jedno posezení. Dále by se mohla líbit těm, co holdují světu fantasy, nadpřirozených stvoření, kožoměnců, upírů, zombií. A třeba i těm, co se nebojí červené knihovny s kapkou akce a tajemna.

Název: Micah
Autor: Laurell K. Hamiltonová
Žánr: paranormální romance, urban fantasy
Nakladatelství: Epocha, edice Fantastická Epocha
Rok vydání: 2013
Počet stran: 184
Hodnocení: 70%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arnošt Goldflam: „Jsem veselý totální defétista, pesimista a katastrofista.“

Arnošt Goldflam je takový český renesanční člověk - píše knihy, scénáře, hraje v divadle i ve filmech, učí, a tak dále. V blízké době bychom ho měli vidět například v pokračování legendárního snímku Dědictví, o kterém si můžete...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

David Deida: Cesta nespoutané ženy

200litNejerotičtější, nejladnější a nejněžnější text, jaký jsem kdy četla. Milostné vyznání plné mužské pokory a uznání ženské duši. To je David Deida, který tuto knihu napsal jako intimní sdělení své milované. Originální název knihy zní „Dear Lover“, a to my...


Literatura

Klukovská léta Zdeňka Svěráka

200litNejnovější knížka Zdeňka Svěráka rozhodně čtenáře nezklame. Zdeněk Svěrák navazuje na tradici velkých vypravěčů malých příběhů, jako byl František Nepil, Miroslav Horníček nebo Karel Poláček. Vytvořil si svůj vlastní, pro něj charakteristický styl. Jeho ...

Divadlo

Co nabídnou komorní scény zlínského divadla

200divadlaMěstské divadlo Zlín disponuje dvěma menšími scénami, které nabízejí jiný zážitek než prkna velkého sálu. Jedná se o Studio Z a klubovou Dílnu. Pro 68. sezonu si připravili několik nových her, se kterými vás nyní seznámíme.

...

Film

Velké dobrodružství dívky a její odvážné kočičky

Zivot kotete perexVrnilka je živé a zvědavé mourovaté koťátko, které objevuje život na pařížských střechách. Jeho osud se ale změní, když se ho ujme desetiletá Clémence (Capucine Sainson-Fabresse).

 

...