Stříbrní Chilané aneb Legenda žije

Stříbrní Chilané aneb Legenda žije

Tisk

200perexVydavatelství Audioberg je v české audioknižní tůni poměrně mladou rybkou, přesto však už může posluchače zaujmout hned několika vydanými tituly i svým edičním plánem. Ostatně tvůrci a interpreti, kteří pro Audioberg točí, mají s audioknihami mnohaleté zkušenosti a lze tak předpokládat, že své know-how uplatní i u produktů nového vydavatele. Jednou z prvních audioknih, které pod hlavičkou Audiobergu vyšly, je dvojCD Stříbrní Chilané aneb Legenda žije. Abychom byli úplně přesní - vydavatelem je Klub přátel Josefa Masopusta, Audioberg je výrobcem nahrávky.

 

 

Pokud bychom chtěli audioknihu Stříbrní Chilané zařadit do nějaké tématické škatulky, sdílela by ji nejspíš jen s Nepilovou Má stoletá láska Sparta nebo Pavlovými Dukla mezi mrakodrapy či Pohádka o Raškovi. Sportovní tématika, tím méně sportovní dokument, nemá mezi českými audioknihami příliš širokou základnu a obdobné je to nejspíš s takto specificky zaměřenými posluchači. Sám jsem, coby sportovní nefanoušek, neměl ani potuchy o českém úspěchu na mistrovství světa ve fotbale v Chille roku 1962. Zajímalo mne proto, jestli tvůrci dokázali toto téma zpracovat tak, aby oslovilo skupinu mně podobných nesportovních audioknižních posluchačů.

perex

V případě Stříbrných Chilanů zcela jistě neprohloupí ten, kdo dá přednost fyzickému nosiči před on-line stažením mp3 verze. Za vyšší cenu totiž dostane, spolu se dvěma CD, také dvaceti čtyř stránkový booklet Chilský deník 1962-2012 s mnoha archivními fotografiemi, výstřižky a poznámkami - skvělý k listování při poslechu. Celkově lze design audioknihy označit za nadstandardní a Audiobergu, resp. VR Atelieru, za něj patří uznání.

První CD obsahuje téměř hodinovou dramatizaci Jana Jiráně Českou uličkou ke stříbru, která provede posluchače od kvalifikace, přes cestu do Chile a mistrovská utkání, až k slavnému finále. Do rolí jednotlivých aktérů zápasu byli obsazeni například Jaromír Meduna, Ivan Trojan nebo Martin Myšička, vypravěčem je Michal Pavlata a svou audioknižní premiéru (tipuji) si v Chilanech odbyl i Jaromír Bosák. Historická fakta jsou, spolu s osobními zážitky členů výpravy, zpracována přístupnou formou, takže se ani laik v postavách neztrácí.

Druhé CD je delší - má celkem sedmdesát sedm minut a obsahuje klasickou zvukovou reportáž s názvem Chilané se vracejí autora Jana Kaliby. Archivní záznamy a autentické rozhovory s účastníky a pamětníky obsahují v podstatě totéž co dramatizace na prvním disku, forma reportáže však dodává celému příběhu na autentičnosti. Posluchači se navíc dostane i zpráva o návratu o padesát let starších aktérů na místo chilského úspěchu. Komu by i toto bylo málo, dozví se na webu www.chilane.cz, jak osudy českých Chilanů pokračují.

Odpověď na otázku, zda dokáží Stříbrní Chilané od Audiobergu oslovit i běžného posluchače, zní ANO. Audiokniha je pro laiky pozoruhodným způsobem, jak se seznámit s padesát let starým československým fotbalovým úspěchem. Pro fanoušky je snad naprostou nutností. Nadmíru využívá možností fyzického nosiče (booklet) i sítě internetu (www.chilane.cz). Zakoupit ji lze například na stránkách vydavatele nebo on-line prostřednictvím služby audioteka.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Ludvíková: „Nejsem sériový vrah, jsem jen spisovatelka. Asi si to budu muset nechat napsat na schránku.“

jitka ludvikova 200Jitka Ludvíková se narodila v roce 1981 v Jindřichově Hradci. Vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Šeď právnického života si zpestřuje psaním knížek, které jsou plné laskavého humoru, jenž přináší čten...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Průvodce kulturním děním přináší početná překvapení
ImageNakladatelství Academia připravilo mohutnou dvojsvazkovou encyklopedii Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967, kde čtenář nalezne kdejaký údaj o tom, v jakých podmínkách ...

Literatura

Leonardo da Vinci: Génius všech dob

Leonardo da vinci perexNakladatelství Práh vydalo životopisný bestseller o největším géniovi všech dob, jakým byl bezesporu renesanční umělec a myslitel Leonardo na Vinci. Autorem je několikrát oceněný americký novinář a spisovatel Walter Isaacs...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

RETRO: Návrat k Rambovi
ImageRambův příběh je známý už velmi dlouhou dobu. Je to už téměř 30 let, kdy byl uveden do kin první díl. I když se může film na první pohled jevit poněkud omšele, vracím se k němu proto, že byla pro jeho natočení použita celá řada (na tu dobu) novátorsk...