Malý princ a planeta Slova

Malý princ a planeta Slova

Tisk


maly princ 200 200Nová dobrodružství inspirovaná nesmrtelným příběhem Antoina de Saint Exupéryho, Malý princ a planeta slova, s bonusem krátkého příběhu Malý princ, jak ho vidí Jerome Jouvray, slibuje dobrodružství blonďatého odvážného kluka v prostředí cizí planety, tak jak je vyobrazen na přebalu knihy formátu A4 o 56 stranách.

 

 

 

Příběh začíná dopisem Malého prince jeho milované Růži, kdy se zaobírá otázkou: "co by se stalo, kdyby nebylo možné mluvit?". A právě tohle je ústředním motivem celého příběhu. Možnost mluvit. Tu obyvatelům planety Slova znemožní prapodivná stvoření, létající ruce zvané rádiovky a uši zvané bystroušky. Jakmile některý z obyvatel promluví, bystroušky to uslyší a předají signál Rádiovkám. Ty přiletí a zalepí lidem pusu leukoplastí. Zrovna do této situace přiletí Malý princ se svou liškou. Následným prohledáváním planety zjistí, že za vše může opět Had, našeptávač zlých myšlenek. Ten ovládnul mysl Sahary. Sahara řídí místní elektrárnu, která má na starost správnou funkci rádiovek a bystroušek. Byly stvořeny k lepší komunikaci mezi obyvateli planety Slova. Teď jsou spíše zlými špehy Hada. Lidé se bojí promluvit, vlastně už ani nemůžou.

Jako prvního človíčka, který je ochoten princi pomoci, potkává princ dívku Brooklyn. I ona má zalepenou pusu. Sahara o tom ví už od začátku, a tak Malý princ i Brooklyn utíkají. Dostanou se tak do centrály vojenského odboje, který činí odpovědným Saharu za všechno to zlo. Nevidí však, že skutečným viníkem je Had, který otrávil Saharovu mysl a zneužívá jeho komplexu z barvy hlasu. Barva hlasu je totiž na této planetě velmi ceněna. Čím hezčí máte hlas, tím jste krásnější.

Málem dojde ke katastrofě. Naštěstí je zde malý princ a planetu i se Saharou zachrání. V jeho snažení mu pomůže nejen generál odboje, ale i jeho kouzelný oblek se zápisníkem.

Docela obyčejný pohádkový příběh, kterých mají děti dost a dost, řeknete si. Ale opak je pravdou. Kniha je v pevné vazbě, no, jako každá přeci. Proč tohle zrovna vyzdvihuji? Právě proto, že celý příběh Malého prince je vlastně komiks. Tím v mých očích stoupnul na tu nejvyšší příčku mezi všemi pohádkami. Celý příběh barvitě dokreslují realisticky propracované tvary postav, zvířat, předmětů i okolí. Výrazy podporuje příjemné vystínování a skvělé grimasy ve tvářích. Ilustrace v knize jsou provedené barevně, což ještě více podtrhuje atmosféru celého příběhu.

Vřele doporučuji především dětem, kterým se moc nechce číst. Tuto knihu-komiks přečtou jedním dechem a ještě rádi. Kniha je určena i pro děti předškolního věku, mohou podle obrázku vyprávět celý příběh podle svého. Kromě čtení pak kniha může rozvíjet i schopnost používání naučených slov menších dětí.

Závěrečný příběh na planetě Celesta 4 vypráví o absurdnosti strachu z neznámých civilizací, kdy se rozhoduje o osudu naší planety Země a Celesty 4. Představitelé vlád obou planet rozhodují, zda tu druhou planetu zničit, vydrancovat či zachránit. I tady se do jednání vtiskne charisma Malého prince. A jak to nakonec dopadne? No, to už si přečtěte sami.

Název: Malý princ a planeta Slova
Autor: Antoine de Saint Exupéry
Žánr: komiks
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2013
Počet stran: 56
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Uvědomit si ty správné hodnoty

Rozhovor LUCIE NOZIZWE 200Koncert míru - pod tímto názvem proběhne 30. září v Praze v Lucerna Music baru koncert , na kterém vystoupí Zululand Gospel Choir a česká zpěvačka, která přináší na českou hudební scénu rytmy Afriky, Lucie Nozizwe. Pán...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Svět přírodních antibiotik

Antibio perex„Bakterie jsou neuvěřitelné. Na Zemi byly už v prekambriu a patří k vůbec nejstarším organismům. Jejich předky byly podle všeho jednobuněčné organismy, které údajně žily na Zemi už před miliardami let. Pokud stáří...


Literatura

Proč nikdy nestíhám

Nestiham 200Nakladatelství NOXI nedávno vydalo populárně naučnou knihu s názvem Proč nikdy nestíhám:  Jak najít rovnováhu mezi prací a soukromím. Není pochyb o tom, že jde o téma, které se v dnešní době dotýká téměř každého z nás. Přesto si nemyslím, že by ...

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

Bizarní hříčka Davida Cronenberga jménem Cosmopolis

comopolis pattinsonDavid Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby) patří k jedněm z nejzajímavějších režisérů současnosti. Robert Pattinson (Twilight sága) naopak k těm nejvysmívanějším hercům z aktu...