Arno Dahl „Až na vrchol hory“.

Arno Dahl „Až na vrchol hory“.

Tisk

200itSpisovatel patří mezi nejpopulárnější švédské autory s řadou prestižních ocenění. Český čtenář s e s jeho knížkami mohl seznámit již v roce 2009, kdy ve vydavatelství Mladá fronta vyšlo jeho „Misterioso“, v následujícím roce pak „Zlá krev“a pro letošní rok jsou připraveny tituly dva „Až na vrchol hory „ a „Evropská blues“, která vyjde v měsíci říjnu.



Titul „Až na vrchol hory“ již vyšel, autor čtenáře do děje vtahuje pozvolna, aby závěr končil s neobyčejnou silou rozplétaných záhad.

Stockholmská kriminálka měla elitní skupinu vyšetřovatelů, která byla po neúspěšné akci s Kentuckým vrahem rozpuštěna a jednotliví členové podle „zásluh“ potrestáni. Obětním beránkem se stává šéf skupiny Jav Olov, který byl poslán do důchodu, ostatní přeřazeni na jiná místa i mimo město. U kriminálky zůstal pouze tzv. nejtlustší švédský policista Gunnar, přeřazený do skupiny věnující se odhalování dětského porna, nejmladší Chavez se dal na studia, jeho cílem je stát se komisařem. Do děje se vrací všechny postavy postupně, každá z nich má svůj osobní život a práci. Autor také odkrývá i život těch na druhé straně, jak z minulých vyšetřování, tak i těch zasahujících přímo do děje.

it

„Masový vrah Goran Andersson pokřtil svého syna po policistech, kteří ho zatkli. To bylo tedy prazvláštní“.

Kerstin, se po čase vrací zpět do Stockholmu, kde se setkává na společné práci se svým parťákem ze skupiny Paulem, nad obyčejnou hospodskou rvačkou, i když s tragickými následky. Okolnosti nasvědčovaly tomu, že se jednalo jen o rvačku mezi fotbalovými fanoušky. Ale mnoho lidí stačilo utéct před příchodem policie a vyšetřování se táhlo. V hospodě nebyli jen rozvášnění fandové, ale i jiné skupiny a také muž, který zcela nepochopitelně v té vřavě si „jen četl knížku“. A proč jeden z hostů ukázal ochrance policejní průkaz, aby mohl včas před policií zmizet?

Arto a Viggo z krajské policie řeší podivný výbuch ve věznici, po kterém byl vězeň seškrabáván ze zdi. „A ta kolonie mořských řas na zdi možná opravdu kdysi bývala lidskou bytostí“. Výbuch zničil jen jeho celu, vedlejší cely zůstaly v pořádku, jen vězni zůstali „hluší“. Podle jména oběť patřila k drogové mafii, bylo to vyřizování účtu mezi nimi, a co vlastně to bylo za výbušninu?

Gunnar prožíval šoky nad fotkami zneužívaných dětí. Jeho spolupracovníci Sara a Ludvig ho našli několikrát vzlykajícího u monitoru. S Ludvigem se znal ze studií a také z doby, na kterou chtěl zapomenout. Sára byla velmi pracovitá a povedlo se jí zachytit záhadný kód, kterému věnovala svoje úsilí, dokud se jí ho nepodařilo vyluštit. Ale kdo se za tím skrývá?

Chavez po studiích nastupuje do Státní policie a je pověřen vyšetřování masové vraždy. Pět mrtvých a jeden v autě vyhozen do povětří s uštípnutým řetízkem na ruce. Pravděpodobně vyřizování účtů mezi dvěma gangy, ale co ty „lajdácké šlápoty“.

Do služby je povolán důchodce Jan Olov s tím, že dostane opět lidi ze své skupiny. Všichni od něho dostávají na rozmyšlenou pár minut, jestli se zapojí, nebo zůstanou u své všední policejní práci.

Odčiní šestice kriminalistů svůj neúspěch před lety, který nad nimi stále visí jako Damoklův meč?

Název: Až na vrchol hory
Autor: Arne Dahl
Ze švédského originálu Upp till topen av berget
Přeložila: Linda Kaprová
Žánr: thriller
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2013
Počet stran: 352
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: MF


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Vydra: „Budu jezdit a věnovat se koním, dokud budu schopen nasednout.“

altDo letních dní vám přinášíme rozhovor s populárním hercem a chovatelem koní, Vaškem Vydrou. Dozvíte se v něm například, jak vzpomíná na pořad StarDance, či jaký má vztah k vaření.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lovci – letní superhrdinské čtení od Františka Kotlety

kotleta lovci 200Nakladatelství Epocha nám servíruje další výborný chod, tentokráte futuristickou akční adrenalinovku od Františka Kotlety, která nese úsečný název Lovci. Kdo by si ji neměl nechat ujít a čím vším oblaží vaše smysly, se dozvíte v nás...


Literatura

Oddanost – Didier Drogba, má autobiografie

oddanostDidier Drogba, velký fotbalista, sportovní superstar, sportovec s obrovskou vůlí, ale i člověk s obrovským srdcem. To všechno se můžete dočíst v knize „Oddanost – Didier Drogba, má autobiografie“.

 

Divadlo

NoD: Valentýn zasáhl a bolel!

altVe dnech 29. a 30. května se v experimentálních prostorech NoD uskutečnilo na jevišti pro jednoho herce představení další inscenace v oblasti alternativního divadla. Valentýn, název hry i hlavního hrdiny strhnul emoce, zasáhl a...

Film

Dvě slova jako klíč

Dvě slova jako klíč - PLAKÁTVolné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova...