Léčivé Zápisky malého tyranosaura: medicína bez receptu, 3 x denně, účinek okamžitý

Léčivé Zápisky malého tyranosaura: medicína bez receptu, 3 x denně, účinek okamžitý

Tisk

200litO jakém léku je tu řeč a jakou nemoc má kurýrovat? Úsměvné fejetony Pavla Tomeše jsou těmi pomyslnými pilulkami na dobrou náladu – po jejich přečtení zmizí veškeré příznaky smutku. Nespornou výhodou je, že je lze užívat i nepravidelně a působí také jako prevence. U citlivých jedinců se mohou projevit nežádoucí účinky – slzení, návaly až záchvaty, křeče a zcela ve výjimečných případech ztráta kontroly svěrače močového měchýře. Všechny uvedené příznaky naštěstí souvisejí pouze se smíchem.

 

Svou činnost na poli „funny-farmacie“ zahájil publicista, stand-up komik a reklamní textař Pavel Tomeš jako editor v deníku Rovnost a týdeníku Sedmička, kde vycházely jeho fejetony. V roce 2010 vyšla jeho první sbírka fejetonů Facky z Marsu, kde se "originálně vypořádal s některými naléhavými otázkami dneška i se svým tchánem". V roce 2012 na ni navázala kniha fejetonů Zápisky malého tyranosaura. Jeho fejetony se pravidelně objevují i na obrazovce, v pořadu České televize Kultura v regionech. Vystupuje v stand-up pořadech Na stojáka a NaMikrofon. Žije v Brně. Je ženatý, má dvě děti, ale jak sám tvrdí, jen jedny nervy.

lit1

Asi každého z nás někdy potkávají v životě nestandartní situace a denně zažíváme všední i nevšední starosti. Sledujeme politcké dění, pročítáme zprávy na internetu i v tištěných médiích, televize na nás chrlí proudy informací o všem možném i nemožném, řešíme vztahy a lecos nás těší i štve. Málokdo si však o tomto „světa běhu“ dělá poznámky a ještě menší procento je těch, kdo o tom dokáží psát s nadsázkou a vtipně.

Do této kategorie lidí Pavel Tomeš patří. Všechny výše zmíněné jevy a situace dokáže uchopit a okomentovat takovým způsobem, že se čtenář musí nejen usmívat, ale častokrát doslova chechtat. Pravda, někdy je to úsměv poněkud trpký – to když se jedná o témata politická či společenská. Jindy však v souznění souhlasně přikyvujete a následně si užíváte slastný pocit uvolnění po zhruba dvouminutovém smíchu.

lit

Ať již píše o dětech, manželce, politice, lidech které potkává nebo o jiných jevech, jichž si všímá, vždy vyfiltruje to nejpodstatnější a pak již kultivační proces plynule pokračuje. Výsledkem je léčivo s neomezenou dobou expirace – útlá knížečka Zápisky malého tyranosaura s výstižnými komiksovými ilustracemu Jana Duchoně. Má pevnou vazbu s vlepenou textilní záložkou (!) a skoro se vejde do kapsy, takže si její četbou můžete krátit čas strávený v dopravních prostředcích, při čekání na cokoli nebo vám zpříjemní chvíle na dovolené.
Až vás přátelé uvidí, jak se při čtení otřásáte smíchy, budou zvědaví, co vás tak pobavilo (stejně, jako se to stalo mně). Pak vám nezbude nic jiného, než jim některou z kapitol reprodukovat. Tuto aplikaci vřele doporučuji, protože hromadný smích účinek „funnyfarmaka“ několikanásobně zvyšuje. Náš kolektiv nejvíce pobavily povídky Sedí v autobuse, Vod tahu k tahu a Kdyby Pohlreich s Babicou byli stavbaři.

Devět lékařů z deseti doporučuje tento lék k pravidelnému užívání. Praktické balení bez příbalového letáku najdete ve všech dobrých knihkupectvích nebo v e-shopu. V případě dotazů se neváhejte obrátit na nakladatelství Mladá fronta nebo redakci Kultury21.
Veškeré informace vám jistě rád poskytne i sám autor na svých facebookových stránkách https://www.facebook.com/pages/Z%C3%A1pisky-mal%C3%A9ho-tyranosaura/226087917459236?fref=ts

Zápisky malého tyranosaura/ Pavel Tomeš
Žánr: Fejetony
Nakladatelství: Mladá Fronta, 2012
Ilustrace: Jan Duchoň
Počet stran: 128
Hodnocení: 100%

Foto: Česká televize, obálka Mladá fronta


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I když to tak nevypadá, jsem v podstatě velký introvert, říká zpěvák a muzikálový herec Radim Schwab

radim schwab perexMá za sebou slušnou řádku rolí v pražských muzikálech, ale v poslední době i několik koncertů, kde on je hlavní hvězdou. Ohromnou příležitostí předvést své kvality naplno se pro brněnského rodáka a absolventa JAMU Radima Schwaba...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Do Číny z pohodlí vašeho gauče

couchsurfing v cine 200Nakladatelství Kazda přineslo na český trh další knihu novináře a nadšeného cestovatele Stephana Ortha Couchsurfing v Číně.

 

...

Literatura

Horká čokoláda, skvostné hory, romance a pohoda

chata ve svycarsku 200Zatím nejnovějším přírůstkem v knižní sérii Romantické útěky britské autorky Julie Caplinové je Chata ve Švýcarsku. Kniha vyšla v září a opět potěší všechny příznivkyně cestování, dobrého jídla a milostných romancí.

...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Festival francouzských filmů představí i koprodukční díla

FFFOd středy 21. listopadu do středy 28. listopadu 2018 se v Praze (a rovněž Brně) představí v pořadí již 21. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Nabídne široký výběr uváděných titulů, od těch, které se v českých kinech už uvádějí (či teprve uvádět budou), až k těm ně...