Tradiční Keňská kuchyně

Tradiční Keňská kuchyně

Tisk

ugali perexKeňská tradiční kuchyně je naprosto odlišná od té naší. My jsme zvyklí na dostatek veškerých surovin, ale domorodcům v Keni musí velmi často postačit to, co mají po ruce. To kontrastuje s luxusními restauracemi ve městech a hotelích. Jinak se tedy asi budete stravovat, vydáte-li se do Keni s nějakou cestovní kanceláří, v rámci jejíchž služeb budete mít zajištěn plný servis v hotelových restauracích a jiné menu ochutnáte, budete-li putovat po této zemi individuálně. Ochutnáte-li místní, pro Evropana exoticky vyhlížející pokrmy, mohou být pro vás zvyky při stolování skutečným zážitkem!

 

Typickým pokrmem domorodců a chudších lidí je kukuřičná kaše ugali, kterou můžete najít v neskutečném množství variant. Pro její přípravu používají místní lidé doslova to, co najdou kolem sebe. Proto snadno narazíte na ugali založené na ovoci, stejně jako na různých částech zeleniny. Dá se také říci, že maso zde odjakživa patřilo k luxusnějším komoditám na které vždy každý neměl, díky čemuž jsou základem zdejší lidové kuchyně levnější luštěniny a nejrůznější zeleninové omáčky.

ugaliTradiční příprava jídla v Keni (zdroj: tasteofslow.com)

Keňa ale pochopitelně není žádným národem vegetariánů. Velké oblibě se tak zde těší především hovězí a skopové maso, k němuž se kromě rýže a brambor velice často podávají i vynikající nekvašené chlebové placky, ale třeba i podrcené banány (matoke). Hovězí, případně skopové maso upravené tradičním způsobem potom hledejte pod názvem Nyama Chomu. Poměrně rozšířená jsou také pečená kuřata, stejně jako pikantní fazolovo-kukuřičné steaky. Kuku Chomu je pečené kuře s báječnou zeleninou a přílohou v podobě rýže, brambor nebo chapati, což je chlebová placka pečená v rozpálené peci.

V přímořských oblastech se pak samozřejmě setkáte se širokou paletou rozličných pokrmů připravených z ryb a darů moře. V luxusnějších restauracích dostanete z tohoto sortimentu téměř vše, na co si vzpomenete. Pokud vás na sáhodlouhé stolování a draze zaplacené rituály za jídelním stolem exkluzivních restaurací příliš neužije, nic nezkazíte, když se blíže seznámíte s bohatým světem pouličního občerstvení. I ten nejdůstojnější Evropan, zakládající si na svém vysokém postavení, zde obvykle nakonec zcela propadne tzv. sambusas. Tak se označují zvláštní trojúhelníčky z listového těsta, které se prodávají s různými masovými případně zeleninovými náplněmi. 

sambusa1Sambusas (zdroj: adamssambusa.com)

Výtečné je také pšeničné pečivo Mkate Mayai plněné masem nebo vejci. Po jídle si můžete dát dezert v podobě čerstvého exotického ovoce. Nabízí se chutná papája, banány, mango, kokosové ořechy, melouny nebo typické guáve

Na své si přijdou i vegetariáni a vegani – okusí-li githeri, skládající se především z fazolí a kukuřice a nebo druhou lahůdku, irio, zeleninovou směs kikuyského původu z fazolí, brambor, kukuřice a dalších druhů zeleniny, budou se jim jistě dělat boule až za ušima!

githeriGitheri (zdroj: tasteofslow.com)

Pokud vám bude horko a dostanete žízeň, dejte si keňské pivo Pombe. Je kvašeno z banánů, prosa, cukru a voňavých bylinek. Připravte se na chuť značně odlišnou od piva českého.

Luxusnější restaurace mají otevřeno po celý den a nabídnou vám ty nejkvalitnější pokrmy a nápoje, a také speciality v podobě masa z žirafy, pštrosa, antilopy nebo krokodýla. Keňské pouliční rychlé občerstvení je neuvěřitelně levné a chutné.

Při sbírání kulinářských zážitků buďte obezřetní kde a co jíte a pijete.  Voda má v odlehlých částech země jiné složení, není tak čistá. Kromě nepříjemného průjmu vám hrozí také vážnější choroby, které se neupravených jídlem a pitím přenášejí.

Proto se řiďte následujícími radami:
Co se týče vody, pijte jen balenou nebo alespoň převařenou a nikdy si nedávejte do vody led! Při stravování u pouličních stánků nebo levných restaurací vždy dbejte na to, aby byl pokrm dokonale tepelně upraven. Při konzumaci se vyhněte pokrmům, jež obsahují smetanu, jogurt a majonézu. Pokud milujete mořské plody, v odlehlých místech se jim vyhýbejte. Mohou být totiž již zkažené a tím pádem zdraví nebezpečné.

kena vlajka

Zdroj informací: www.kenskarepublika.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vyzrálost člověka se pozná podle toho, že dokáže dělat něco i pro druhé, říká Alena Hájková

alena hajkova perexAtraktivní, zajímavá, temperamentní, akční, inteligentní, empatická, pokorná...  Tak nějak bych charakterizoval paní Alenu Hájkovou, jednatelku agentury VIP osobnosti. Řadu let organizuje zajímavé akce, na jiných zase spoluprac...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pravda o počasí, klimatu a společnosti

kniha-o-klimatu-zemi-koruny-ceske perexKniha o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen, ale především na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisej...


Literatura

Za tajemstvím radosti z běhu při Běhání s Keňany

200litZnáte-li úspěšný McDougallův bestseller Born to Run nebo patří-li mezi vaše koníčky běh, pravděpodobně vás upoutá i titul nakladatelství Mladá fronta Běhání s Keňany, kterou napsal
vášnivý běžec a novinář Adharanand Finn.

...

Divadlo

Jidáš Noid Bárta Superstar

Jesus perexPředstavení oblíbeného muzikálu Jesus Christ Superstar se po několika letech opět vrátilo na divadelní prkna. Od roku 2010 jej mohou diváci zhlédnout na pódiu Hudebního divadla Karlín.

...

Film

Někteří lidé nemají roboty v lásce

200filmFilm Náhradníci (2009) byl ve své době důkazem, že Bruce Willis jako herec ještě nepatří do starého železa. Akční žánr má své mouchy, protože kdo z nás si může jen tak vzít bouchačku a tím i spravedlnost do vlastních rukou? Naštěstí nikdo.

...