Jaký byl rok 2013? Ostravská ZOO bilancuje

Jaký byl rok 2013? Ostravská ZOO bilancuje

Tisk

zoo perexZoologická zahrada v Ostravě může rok 2013 plným právem považovat za úspěšný. Během uplynulých dvanácti měsíců se tady totiž narodilo 590 mláďat. Kromě hrošího samečka, který přišel na svět v červnu, mohou být pracovníci ZOO pyšní například na tři selata vzácných prasat visajánských, dvě koťata pardálů obláčkových, nebo dokonce pět mláďat vyder malých.

 

 

Velkou chloubou zdejší ZOO je i sloní samička Rashmi, která se narodila 12. dubna 2011 a je vůbec prvním odchovaným slůnětem v Česko-Slovenské historii. Momentálně má sloní slečna už víc než tisíc kilogramů a svým ošetřovatelům dělá jen samou radost.

zoo

Někteří odchovanci ostravské ZOO se v roce 2013 vydali vstříc novým domovům. Například sameček žirafy Rothschildovy Manu, který se narodil v roce 2010, odcestoval do Jihlavy, aby ve zdejší ZOO (spolu se dvěma dalšími samci) položil základy chovu žiraf. Tygří bratři Eda a Elton už taky mají své domovy jinde. Eda se usadil v Litvě, Elton zakotvil v Anglii.

zoo hroch

I nadále pokračuje v ostravské ZOO stavba nových pavilonů, která byla započata již v roce 2012. Když všechno dobře dopadne, mohli by se v roce 2014 přestěhovat například šimpanzi. Návštěvníci také dozajista ocení zrekonstruované parkoviště, na které se (za finanční spoluúčasti města Ostravy) podařilo získat dotace z Evropské unie. Parkoviště je již téměř dokončeno, a co nevidět bude uvedeno do provozu. Co se týká stavebních prací, byl rok 2013 mimořádně úspěšný. Návštěvníci se dočkali nové restaurace Saola a slavnostně otevřena byla také zrekonstruovaná expozice „Nová Amazonie“, ve které přibylo unikátní akvárium o objemu 5000 litrů vody. Momentálně se v něm prohání tisíc neonek.

zoo ostrava

Pokud jde o návštěvnost, v loňském roce se do ostravské ZOO přišlo podívat více než 430 tisíc lidí. Pracovníci ZOO tímto všem svým příznivcům děkují a těší se na shledání i v letošním roce.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel festivalu Voda, moře, oceány Jindra Soukal: celoroční práce se na konci tváří jako příjemně a bezproblémově běžící festival

TVMO Soukal perexakže jsem se opět ocitla v takovém středu vesmíru, vždyť to se přece o Bali říká, ne? Ale nebojte, nesedla jsem do letadla a nedala jsem se opět na tu děsivou dvoudenní cestu s cílem Denpasarského leti...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak chutná moc?

Jak chutna moc perexKaždá doba má politiky, kteří jsou schopni likvidovat svoji zemi a občany z jediného důvodu,


Literatura

Jak ti zmizet ze života je román o tom, jak přežít zlé časy

Jak ti zmizet ze zivota

Po delší době jsem si přečetla skvělý román. Trocha romantiky nikdy neuškodí. Nejprve mě upoutal jeho název, pak obálka a nakonec děj, který mě chytl od začátku až do konce. Román Jak ti z...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

Severský filmový podzim – Ptáci nad průlivem

ptaci 200I v pátek 10. listopadu jsem vyrazila na film v rámci festivalu Severský filmový podzim do pražského kina Lucerna. Tentokrát padl výběr na válečné drama Ptáci nad průlivem, který přibližuje osudy dánských Židů a pokusy o jejich záchranu před běsnícími nacisty.