Varování - 7 neuvěřitelných příběhů

Varování - 7 neuvěřitelných příběhů

Tisk

varovani perexS Filipem, Lukášem, Denisou, Danem, Vojtou, Radimem a Karolínou jsem prožila sedm příběhů. Každý byl úplně jiný, ale všechny měly jedno společné - tajemno. Možná to taky znáte, takový ten pocit, jakoby nad vámi stál někdo, kdo vám pomáhá, když nevíte jak dál, když máte strach, z něčeho nebo z někoho. Jakoby vám dával sílu ubránit se a varuje vás před nebezpečím, o kterém nemáte ani tušení.

 

 

V takových chvílích smutku se vracíme ve vzpomínkách k těm, které jsme milovali a kteří už tu nejsou. Já se takhle často vracím k mojí babičce, nebo naopak - volám ji k sobě. A i přes to, že se na mě usmívá už jen z fotky, kterou mám na klavíru přesně naproti posteli a vím, že už je dlouhých třináct let v nebi, mám někdy jasný pocit, jako by byla právě se mnou. Někdo se mi směje, někdo to chápe. Někdo je vnímavý více a někdo méně. A věřte, že děti jsou v tomto ohledu velmi senzitivní. Cítí často to "něco mezi nebem a zemí", ale bojí o tom mluvit nahlas, abychom se jim my, dospěláci nevysmáli. Myslím, že je jejich obava úplně zbytečná, ale říkejte jim to. 

Obálka této knihy není barevná, zářivá a veselá, naopak, její motiv je ponurý a název - VAROVÁNÍ - na vás svítí velkými červenými písmeny. Přesto mě ale zaujala motivem. Chodím ráda na hřbitov a tak ty náhrobky na obálce přitáhly moji pozornost. Kniha se v ruce drží pohodlně. Má hladké desky a sympatický formát.

Příběhy jsou různě dlouhé, různě jednoduché a různě složité. Hlavními hrdiny jsou pokaždé děti a každý příběh prožije jedno ze sedmi z nich. Rozhodně nečekejte, že příběh rozečtete a dočtete jej zítra. Mně to nešlo. Musela jsem dočíst až do konce, musela jsem vědět, jak to dopadne a co za tím vším vězí. Četla jsem dlouho do noci a pak ještě dlouho přemýšlela nad obsahem. Potily se mi ruce a bylo mi úzko, když jsem si představila, že tohle všechno se úplně klidně děje. Měla jsem strach spolu s dětmi, protože vím, jak jsou ve svojí důvěřivosti a otevřenosti zranitelné. Žasla jsem nad jejich odvahou a plakala při dobrém konci a rozuzlení. Tohle všechno jsem zažívala.  Věřím tomu, že všechny příběhy jsou reálné a že se snad dokonce i staly. Autorka nejen, že zvolila skvěle téma, ale navíc má dar čtenáře oslovit, zaujmout a rozhodně ho nenudí. Ty stránky se čtou samy.

Pokud máte rádi tajemno a trochu té duchařiny, pak je těchto 176 stránek určených přesně pro vás. Najdete tady i ilustrace z dílny Tomáše Kříkavy, nad kterými jsem se taky zamýšlela. Jsou logicky přiřazené k příběhům a pro mě osobně mají velkou vypovídající hodnotu. Mám ráda české knížky, české autory. Nakladatelství JaS není velkoproducentem knih jako jiná nakladatelství, zato však každá jedna, která opustí JaSné brány, to je trefa do černého!

varovani kr

Varování (7 neuvěřitelných příběhů) 

varovani ob

Autor: Ilona Fryčová
Ilustrace: Tomáš Kříkava
Žánr: Beletrie pro dospělé/ Duchařské povídky
Vydalo: JaS nakladatelství, s. r. o, Praha 5 
Rok vydání: 2013, 11. publikace, vydání první, vázaná 
K vydání připravila: Jana Semelková 
Korektura: Věra Marušková 
Sazba a grafická úprava: Karim Shatat 
Počet stran: 176  ISBN: 978-80-904936-6-7 

Hodnocení:100%

Zdroj foto: nakladatelství JaS, www.jasknihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Zinnerová je nyní doma na jihu Čech

zinnerova zabrodska perexJana Semelková požádala o rozhovor se spisovatelkou Markétou Zinnerovou. Bude zřejmě trochu jiný, protože bydlíme ve stejném domě, navštěvujeme se a víme o sobě dost osobních věcí, které ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dům a dokonalá vražda? V podání Simona Lelica ano!

dum 200Dům je místo, kam se po práci vracíme, kde trávíme život v kruhu rodiny a kde by nám mělo být dobře. V únoru vydalo nakladatelství Jota britský psychologický román Simona Lelica s názvem Dům, který nám ukáže, že ne každá nemovitost se může stát domovem....


Literatura

I ve Finsku může být vyhlášené letovisko

Palm-Beach-Finland 200Palm Beach Finland je název další knihy finského spisovatele Anttiho Tuomainena, která vyšla v nakladatelství Kniha Zlín.

 

...

Divadlo

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...

Film

V Českém Brodě se učili filmem a oslaví to festivalem

ucime se filmem 200Učíme se filmem je název projektu spolupráce, na kterém pracují místní akční skupiny z okolí Českého Brodu. Partnerem tohoto vzdělávacího projektu je občanské sdružení Harvest Films, jehož úkolem je odborné pora...