Fimbul - když dva potřebují změnu a klídek na chalupě nahradí drama

Fimbul - když dva potřebují změnu a klídek na chalupě nahradí drama

Tisk

fimbul perexHKnížka Fimbul od nakladatelství JaS je menšího formátu a má na první pohled zajímavě řešené balení. Průsvitná obálka mě nadchla okamžitě už na omak. A vyzývala mě, ať ji neodložím.

 

 

Mrzí mě, že se mi trochu pomuchlala, protože je křehká a snadno se ušmudlá. Odložila jsem ji, abych ji nezničila. I bez ní je knížka velmi příjemná do ruky. Zdálo se, že to bude další kousek na tři večery. Ale nebylo to tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo. Čte se hezky, text je srozumitelný, není zbytečně složitý a překombinovaný, ale obsah je, aspoň pro mě, dost náročný svojí podstatou.

Příběh dvou lidí, kteří se milují, ale došli ve vztahu na jakési pomezí, kdy cítí zmatek, nejistotu, nudu a obavy bez jakéhokoli opodstatnění, mě opravdu zaujal. Ve skutečnosti se nic neděje, jen se po těch letech stal z jejich vztahu rutinní a stereotypní koloběh. Eva je učitelka umění a Petr knihovník. Vyhovují si a dávají si prostor. Ale nastane zlomový okamžik.

Často jsem knihu odkládala a přemýšlela o tom, že by to mohl být vlastně příběh kohokoli z nás. Ona je romantická duše, které chybí každodenní projevy lásky, takové, jaká byla na začátku. Ale všechno jednou zevšední a ji to mrzí. On je spokojený, že ji má, ale už jí to neříká tak často. Cítí, že ona je ta nej a to mu stačí. Žije v přesvědčení, že ona to přece dávno ví a není potřeba, aby ji o tom neustále ujišťoval. Jí chybí jeho náruč a dlaň, ale nechce si o to říkat, čeká, až začne on. On je ale unavený a ani si neuvědomuje, co ji tak trápí a co jí chybí. Vznikají absurdní a úplně zbytečné komunikační situace. A k tomu všemu je ta ukrutná, již tři roky trvající, stále nekončící zima. Všude bílo, mrzne až běda, Praha se změnila k nepoznání a ty neustálé přívaly sněhu si vybírají svou daň. Vytratila se radost, naděje. Tři roky v bílém pekle, v únoru, v srpnu, stále. 

Petr s Evou vědí, že potřebují změnu. Potřebují vypnout a vysadit. Rozhodnou se, že stráví víkend v horské chalupě svých přátel. A tady začíná drama, při kterém tuhne v žilách krev. Prožila jsem ten příběh, protkaný vzpomínkami na společné chvíle, na jaro, na slunce, první polibky a sbližování, na bezstarostnost a naději, se zatajeným dechem. Věřila jsem v dobrý konec. Ještě na předposlední stránce jsem věřila, že se všechno jako zázrakem otočí a skončí to úplně jinak. 

Neřeknu víc. Jen snad to, že nakladatelství JaS má opravdu dobrý odhad ve výběru českých autorů, kteří mají cit pro obyčejné lidské věci. Fimbul od Kateřiny Hejlové – to byla výborná volba. Pro mě tedy ano. Kéž bude stejně výborná i pro vás!

 

Fimbul 

fimbul

Autor: Kateřina Hejlová
Žánr: Beletrie pro dospělé 
Nakladatelství: JaS nakladatelství, Praha 5  K vydání připravila: Jana Semelková 
Korektura textu: Věra Marušková 
Grafická úprava a sazba: Milan Sládek 
Obálka: Lenka Hejlová
Ilustrace: Martin Hejl
Rok vydání: 2011, 1. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran: 198
ISBN: 978-80-904936-0-5
Hodnocení: 89%

jasimage

www.jasknihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Hrubešová: „Zatím se držím svého kopyta.“

marketa hrubesovaMarkéta Hrubešová je známá herečka, ale v poslední době ji můžete stále více zastihnout kolem vaření a kulinářských pořadů. Naposledy jste ji mohli vidět v primáckém VIP Prostřeno, které suverénně ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nakladateství Argo vydalo knihu Život na prodej japonského spisovatele Jukia Mišimy

zivot na prodej200Po neúspěšném pokusu o sebevraždu mladý reklamní textař Hanio Jamada nabídne svůj život na prodej formou inzerátu v tokijském bulvárním deníku. Brzy se začínají ozývat různí zájemci se stále bizarnějšími nabídkami. Jak se sluší a patř...


Literatura

Dluhy musejí být splaceny

posledni poutnik 200Se zajímavými a mnohosetstránkovými debuty se na severu Evropy jako by roztrhl pytel. Tentokrát se podíváme do Norska za spisovatelem Gardem Sveenem, který rozehrává novou sérii s vyšetřovatelem Tommym Bergmanem. Spojuje událost...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Japonský režisér Kaneto Šindó slaví rovnou stovku

altNenalezneme na světě mnoho režisérů, kteří by i ve stu letech stále natáčeli. Kromě čilého Portugalce Manoela de Oliveiry, jenž navzdory 104 rokům má rozpracovány hned dva projekty, je to světoznámý japonský filmař Kaneto Šindó - v jap...